Haber7 Ekonomi Masası’nın konuğu olan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, yeni başlattıkları GENDEKS projesi ile ilgili detayları paylaştı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: GENDEKS HAYATA GEÇİYOR

GENDEKS’in yakın zamanda lansmanının yapılacağını duyuran Koç “GİV olarak, girişimciliğin ilgi alanlarının tamamını kapsamaya çalışıyoruz. Kurulan firmaların büyüyebilmesi, kendini değerleyebilmesi, ölçebilmesi ve ölçtükten sonra da yönetebilmesi. Ölçemiyorsanız üretemezsiniz, ürettiğiniz bir şeyi ölçemiyorsanız yönetemezsiniz, yönetemediğiniz bir şey başarılı olamaz. GENDEKS, ile nerede olduğunuzu ve nereye gideceğinizi bileceksiniz. GENDEKS, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ve Girişimci İşadamları Vakfı, ASKON, KOSGEB ve İstanbul Üniversitesi’nin işbirliğiyle geliştirilen bir proje. Girişimciliğin Türkiye’de bir ölçümü yok. Enflasyon nedir fiyatlardaki yükselişi niteler, işsizlik oranı bir ölçüdür… GENDESK ile de bizim amacımız ; Türkiye’de girişimciliğin, kurulmuş firmalardaki girişimcilik eğiliminin ölçülmesi ve bunun bir katsayıya bağlanması. Bin firma ile bunun çalışmalarını yaptık. GENDEKS sonuçlandığında elimizde sürekli ölçülebilir, bir firmanın kendisini ölçmesini sağlayan bir birimimiz olacak. GENDEKS çok büyük bir proje, ülkeye nitelikle katma değer katan bilimsel manada Know-how taşıyan işletmeleri bir adım öne taşımak, daha fazla istihdam sağlamaları, daha fazla ihracat yapabilmeleri için kendisini nasıl ölçmesi lazım bunları bir sistematik gösteren bir çalışma bu” açıklamasında bulundu.

 

GİRŞİMCİ BİR MADEN GİBİ: MALİYETİNİN 5 BİN KATINDAN FAZLA KAZANDIRABİLİR
Girişimciliğin uzun bir koşu olduğunu vurgulayan Koç, “Bizim toplum  geleneğimizde girişimcilik biraz arka planda kalmış. Ülke ve toplum olarak girişimci olarak biliniriz ancak girişken bir toplumuzdur. İkimiz otobüste yan yana gelince hemen tanışırız… Ama girişimcilik bizim eğitim sistemimizde öldürülen bir nokta. Ailede ise törpülenen bir nokta. Eğitim sistemi bütün süre boyunca mezun ol sigortalı bir iş bul diyor. Ailesi ise aman oğlum birikimlerimizi batırma diyor… Son 15-20 senedir özellikle Cumhurbaşkanımız Erdoğan önderliğinde milletin bir aklı melekesi gelişti o şu; GİRİŞİMCİ BİR DEĞERDİR. Tıpkı bir maden, petrol gibi. Bir doğal kaynak onun size 5 mislini üretemez ancak bir girişimci size maliyetinin 500 katını 5000 katını kazandırabilir. “ dedi.

GENÇLERE YOL GÖSTERMEK GEREKİYOR
Ülkemizde girişimci gençlere yol gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, “Bir gence para verebilirsiniz, eğer ne yapacağını bilmiyorsa, nasıl yapacağını bilmiyorsa başarılı olma şansı çok az. Türkiye’nin girişimci yetiştirmeyi önceliğine alması gerekiyor. Devlet destek veriyor ama hem eğitim sisteminde hem de ailede girişimcilerin önünü açmak gerekiyor. “ dedi.


BİZ ÇALIŞKAN BİR MİLLETİZ
Gençlere üniversiteye başladığınızda bir projeniz olsun tavsiyesi veren Koç, Türkiye’de de dünyada da para var. Gençlerle bir araya geldiğimizde onlara ömür boyu kredi kartı bağımlısı olmak istemiyorsanız bir projeniz olsun ve girişimci olun diyoruz. Üniversitelere bir üniversiteye konferansa gittim ‘kim iş arıyor’ dediğimde herkes el kaldırdı. Şöyle bir soru vardı ‘ülke ne zaman tam anlamıyla kalkınır?’ Ne zaman ki burada parmak kaldırıp iş arıyorum diyen arkadaşlar ‘kimin projesi var’ diye sorduğumuzda parmak kaldırdığı zaman bu ülke çok hızlı bir şekilde toparlanır. Biz çalışkan bir milletiz…

2020 DAHA İYİ OLACAK

2019 yılının zor geçtiğini düşünmüyorum. Makro parametrelerimiz gayet sağlıklı, kişi başına düşen borç oranında dünyanın en borçsuz ülkelerinden biriyiz, devletin dış açığı oldukça düşük bir seviyede. Özel sektörün borcu ortaya atılıyor, ben işadamıyım üretiyorum. Borcum olmazsa üretemem, sadece cebimdeki parayla yatırım yaparsam büyüyemem.

Geçtiğimiz yıl döviz ile yapılan spekülasyonlar darbenin ikinci versiyonuydu. Bu süreci Hazine ve Maliye Bakanımız gerçekten çok iyi yönetti. Şuanda ülke olarak swapları kontrol altına aldık, şuan hiç kimse Türkiye’ye dövizle bir operasyon çekemez. İnşaat gibi 15 yıllık bir kaybımız oldu ama o da lazımdı. İnşaat sektörü büyük bir ivme kazandırdı bize, şimdi o ivmeyi üretimde sürdürebilirsek ki devlet bunu şuanda çok akıllı bir şekilde yapıyor. Allah’ın izniyle ben 2020’nin 2019’dan daha iyi olacağı öngörüyorum.

Faizler düşürüldü, enflasyon düşmeye devam ediyor ama insanımızda ama hala bir korku var; paramı dolarda tutayım… Hatırlarsınız sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki; paranızı bu dolara yatırıyorsunuz ama zarar edeceksiniz. 6,80 TL’de dolar alanların elinde kaldı.

Programının tamamını izlemek için tıklayın...

Yorumlar 6 Yorum Var
  • melik 18.12.2019 15:18
    Popçular artık kazanamıyorda ,Topçular hala kazanıyor!!!
  • canturk 18.12.2019 12:27
    ya benım anlamadıgım sey su yapabılecegımöız seyler var yapamayacagımız dısardan destek alarak yapacagımız seyler var devlet neyı dısardan alıyorsa ital edilen tum ürünlerin listesini yayınlamalı ve halk ne yı üretebilecekse onu secıp ben bunu uretırım ama devlet dısardan alıcagına benden alsın bana garantı versın seklınde bır akıt yayınlansa halk da ona gore uretebılecegı kabılıyetı kıstasında urunlerı secıp uretme yoluna gıdecektır cogu urunu cogu ham maddeyı dısardan tedarık edıyoruz ve devlete malıyetıde o derece fazla oluyor
  • Bünyamin 18.12.2019 11:26
    Gerçekten çok güzel bir konuya parmak bastı. Girişimciliğin desteklenmesi şart.
  • Bekir 18.12.2019 11:17
    Müge Anlının programına katkıda bulunan yorumculardan biri şans oyunlarından ve yeri istimlak edilenler eline yüklü para geçtiği zaman daha sonraları eski günlerinden daha kötü duruma düşüyorlar. Sebebi parayı nasıl yöneteceğini bilmedikleri için dedi. İşte girişimciliğin önemi burada başlıyor
  • Ssb 18.12.2019 11:17
    Üç kuruş paramız var onu da elimizden almaya çalışıyorlar. Küçük işletmeler ömrü bitti artık global işletmeler bunuda sağlayacak devlet okadar paramız mı var bizim
Daha fazla yorum görüntüle