Milyonlarca çalışanı ilgilendiren tazminat karar!

Yargıtay 21. Hukuk Dâiresi, işçi ile işveren arasındaki alacak ve tazminat davalarında işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gösterilen değil gerçekte ödenen ücretinin hükümde dikkate alınacağına karar verdi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren tazminat karar!
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren tazminat karar!
GİRİŞ 15.12.2019 14:45 GÜNCELLEME 15.12.2019 14:45
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İş kazası sonucu gözünü kısmen kaybeden işçi, iş yerinde gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle işveren aleyhine 110 bin liralık maddi, 35 bin liralık manevî tazminat davası açtı. Mahkeme kararı kısmen kabul etti. Karar davalı şirket tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 21. Hukuk Dâiresi girdi. Yargıtay kararında, çalışma hayatında daha az vergi ya da sigorta primi ödenmesi maksadıyla zaman zaman iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığının görüldüğü hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

 

"Gerçek ücretin ise işçinin kıdemi ve yaptığı işin özelliği ve niteliğine göre işçiye ödenmesi gereken ücret olduğu, iş yeri veya SGK kayıtlarına geçmiş ücret olmadığı Yargıtay’ın yerleşmiş görüşlerindendir. Somut olayda hakkaniyete uygun maddi tazminatın tespiti açısından sigortalının yaptığı iş, yaşı ve kıdemi belirtilmek suretiyle TÜİK’den, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işin yapıldığı yerdeki ilgili meslek odalarından sigortalının yaptığı işe karşılık alabileceği emsal ücretin sorularak, kazalı işçinin gerçek ücretini tereddütsüz olarak belirlenmeden ve davacının sendika üyesi olup olmadığı açıklığa kavuşturulmaksızın şahit beyanları dikkate alınarak asgari ücretin 3,75 katı üzerinden yapılan hesaba itibarla maddi tazminata hükmedilmesi hatalı olmuştur. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • bir garip yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    patron tazminatmı veriyorki ya uyuşmada 3veya5 e razı ediliyor yada yıllarca mahkemeler sürüyor
    Cevapla
  • Bora can 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ben işyerinde işyerinde asansör kazası geçirdim yük asansörü bir kat aşağıya düştü merdivenden düştü diye tutanak tuttular işimizi kaybetmeyelim diye bişey yapmadık işveren geçmiş olsun bile demedi 21yıldır çalışıyorum siz nediyorsunuz
    Cevapla
  • Akil 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir sey yaparken kendini isverenin de yerine koy
    Cevapla
  • Bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Uzun yıllar bir iş yerinde tabiri caizse karın tokluğuna çalış, bir gün iş kazası ya da zamanla işin getirdiği zorluklar karşısında sakat kal. Sonra patron bu benim işime yaramıyor diye atıyor. Ne yapacak bu kişi. Yaş olmuş 40 . Kimse ise almıyor. Patron tazminat vermiyor. Devlet sakat olan işçiyi emekli etmiyor. Bu tür olayları maalesef yaşıyoruz arkadaşlar.
    Cevapla
  • Hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    Memleketimizde is veren olmak avucuna ateş taşımak gibi işçinin yalanlarina tazminat yalvar ise gir sonra ihanet et tazminat işini devlet üstüne alsın haksız kazanç bu işe çözüm istiyoruz devlet bol keseden vermesin beğenmeyen işçi çalışmasın hurriyette budur o zaman devlet işime el koysun banada askeri ücret versin kafamizz rahat olur bu gidiş komünizm e çıkar gibi
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    iyide işçi gerçek ücretini nasıl ispatlıyabilecek.işveren şu kadar veriyordum derse ispatı ve şahidi nerden bulacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle