Türkiye için çok önemli! ABD yeni hamle hazırlığında

Türk Akımı ve Kuzey Akımı doğalgaz hatlarını değerlendiren Prof. Dr. Hasan Saygın, ABD’nin Rusya ile AB arasındaki ilişkinin derinleşmesini engellemeye yönelik olarak bu hatlar için de yaptırım silahını kullanabileceğini belirtti.

Türkiye için çok önemli! ABD yeni hamle hazırlığında
Türkiye için çok önemli! ABD yeni hamle hazırlığında
GİRİŞ 14.12.2019 10:13 GÜNCELLEME 14.12.2019 10:13
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Rus doğal gazının Batı pazarına açılmasını ve değerlendirilmesini sağlayan Türk Akımı ve Kuzey Akım doğal gaz hatlarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) Müdürü Prof. Dr. Hasan Saygın, her iki ‘akım’ın da Rusya ile AB arasındaki ilişkileri ‘giriftleştireceğini’, ABD’nin ise bunu engellemek için yaptırım kozunu kullanabileceğini söyledi.

 

 

“OYUNUN KAYBEDENİ UKRAYNA OLACAK”

Türk Akımı (Rusya-Türkiye) ve Kuzey Akım’ın (Rusya-Almanya) nerdeyse ayna simetrisinde olduğunu ve simetri ekseninin Ukrayna olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saygın, “Her iki doğal gaz boru hattının da siyasi etkisi küresel düzeyde olacaktır. Ukrayna oyunun kaybedeni olup, üreteceği veya geliştireceği alternatif siyasi ve ekonomik tasarruflar bölgedeki bütün ülkeleri etkileyecektir. Günün sonunda bu ‘iki akım’ da AB-Rusya ilişkisini girift hale getirecektir. ABD’nin yaptığı ve yapacağı hamleler bu girift yapının oluşumunu engellemeye yönelik olacaktır” dedi.

 

 

“TÜRKİYE ‘BENCHMARK’ KONUMUNU DİKKATLE TAKİP ETMELİ”

ABD’nin gerçekleştireceği ‘hamle’lerde başta Ukrayna ve Polonya olmak üzere Romanya, Macaristan, Slovakya, Litvanya, Letonya ve Estonya’nın sıkı, İspanya’nın ise gevşek bir bağ ile ABD’nin bu oyundaki ortakları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saygın, “ABD bir süredir değişik bölge ve ülkelerde denediği yaptırım silahını bu ‘iki akım’ için de kullanması sürpriz olmamalıdır. Almanya-Rusya ilişkileri Türkiye için önemli bir ‘benchmark’ (ölçüm ve karşılaştırma kriteri/kıyaslama) konumundadır. Türkiye’deki karar vericilerin bu ‘benchmark’ı dikkatle takip etmeleri Türkiye’nin çıkarına olacaktır” diye konuştu. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • admin 4 yıl önce Şikayet Et
    ya sunlara bak ya hep ben hep benim sadece dunyada avrupa ulkeleri ve abd yasiyor sanki dogalgazi rusyadan alamassin alsan da kuzey akimi avrupaya veremessin yunan cikio ege benim akdeniz benim rumlar kibris bnm dogalgaz bnm abd cikio irandan petrol alma ambargo dusmanlarimdan hic bisey alma amborgo fransizlar gelio burnumuzun dibine alo bi dusun yakamizdan ya artik eski turkiye yok gelen yaklasan yumrugu yer suratina btn mavi vatan bizim hadi gelin alin bakalim gucunuz yetecek mi
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    tekbaşına dünyaya meydan okuyor,,, deccalin makamını almış,,,
    Cevapla
  • Ben 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu abdye karsı birleşın kardesım yaptırıma ugrayan ülkeler birlesın bir konsey kurun birbirinize siyasi asgari ekonomik destek olun abd batar dünya kurtulur
    Cevapla
  • Memo 4 yıl önce Şikayet Et
    Batıdan mal almayın o zaman biter. Batı yatırım yapsın diye kim yalvarıyor.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd çocuk gibi. Gülünç duruma düşüyor durmadan. Zırt pırt yaptırım oyunu oynuyor. Ya da eşkiyalığını güçlendirip tüm dünyanın düşmanı olduğunu açıkça ortaya koymuş oluyor.
    Cevapla