Rusya ve Çin Sibirya Gücü'nü devreye soktu! Dünyanın en büyüğü, tarihte bir ilk...

Rusya ve Çin arasındaki ilk doğalgaz boru hattı, Putin ve Şi tarafından video bağlantısıyla devreye sokuldu. Hat, Rusya ve Çin arasındaki stratejik işbirliği açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Rusya ve Çin Sibirya Gücü'nü devreye soktu! Dünyanın en büyüğü, tarihte bir ilk...
Rusya ve Çin Sibirya Gücü'nü devreye soktu! Dünyanın en büyüğü, tarihte bir ilk...
GİRİŞ 02.12.2019 17:41 GÜNCELLEME 02.12.2019 17:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Rusya, Sibirya'nın Gücü adlı 3000 kilometre uzunluğundaki boru hattından Çin'e doğalgaz pompalamaya başladı. Sibirya'yı Çin'in kuzeydoğusuna bağlayan Sibirya'nın Gücü, iki ülke arasındaki ilk doğalgaz boru hattı.

 

İkiye ayrılan hat Rusya'nın İrkutsk ve Yakutsk kentlerindeki gaz üretim merkezlerinden Çin'e gaz taşıyacak. Bugün itibarıyla, yaklaşık 3 bin kilometrelik hattın 2 bin 200 kilometresi devreye alındı.

 

Hat üzerinden 2020 yılında 5 milyar, 2021 yılında 10 milyar, 2022 yılında 15 metreküp metreküp gaz sevk edilmesi planlanıyor.

Sibirya'nın Gücü 2025'te tam kapasite çalışmaya başlayınca Rusya Çin'e yılda 38 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Şi Cinping, maliyeti 30 milyar doları bulan hattın açılış törenine video bağlantısı aracılığıyla katıldı.

Canlı yayınla gerçekleşen törende konuşan Putin, 'dünyanın en büyük inşaat projesi' diye nitelediği boru hattının açılışının 'tarihi bir olay' olduğunu söyledi.

Sibirya'nın Gücü, sıkı müttefik olan Moskova ve Pekin yönetimleri arasındaki stratejik işbirliği açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Çin halen Rusya'nın en büyük ticari ortağı. 2018 rakamlarına göre Rusya toplamda 688 milyar dolarlık dış ticaret yaptı ve bunun 108 milyar dolarlık kısmı Çin'le gerçekleşti.

Geçen yıl yüzde 24'lük rekor bir ticaret artışına imza atan Rusya ve Çin, 108 milyar doları 2030'a kadar 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ukrayna'daki kriz nedeniyle Batılı ülkelerin muhtemel yaptırımlarıyla yüz yüze olan Rusya, gaz için alternatif piyasalar arıyordu.

Rusya ve Çin, 10 yıl süren pazarlıkların ardından 2014 yılında önce dev anlaşmaya imza atmış, söz konusu törene Putin ve Şi de katılmıştı.

Anlaşmanın toplam değerinin 400 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. 30 yılı kapsayan anlaşma gereği hayata geçirilen boru hattının, eksi 62 derece soğuğa dayanacak şekilde inşa edildiği belirtiliyor.

Rus gazını Ukrayna'yı bypass ederek Karadeniz'in altından Türkiye'ye taşıyacak Türk Akımı doğal gaz boru hattının Ocak'ta, Avrupa'ya sevkiyat yapılacak Kuzey Akımı 2 boru hattının da 2020 ortasında devreye girmesi planlanıyor.

Türkmenistan halihazırda Çin'in en büyük doğalgaz tedarikçisi. Pekin yönetimi, geçmiş yıllarda Birmanya'dan da doğalgaz almaya başlamıştı.

Rusya, halihazırda yeryüzündeki en büyük doğalgaz rezervlerine sahip ülkelerden biri. Moskova, Eylül 2019'da ülkenin toplam petrol ve doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 1,5 trilyon dolar civarında olduğunu duyurdu.
 

Rusya 2018'de petrol ihracatından toplam 129 milyar dolar, doğalgaz ihracatından ise toplam 49,1 milyar dolar gelir elde etti.

YORUMLAR 6
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya nüfüsu 200 milyonsa 150 milyonu Türk’tür
    Cevapla
  • Serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    1,5 trilyon dolar büyük bir para değil büyük devletler için
    Cevapla
  • erdem değer 4 yıl önce Şikayet Et
    Sibirya işgal altındaki bir Türk devletidir. ruslar ve çinliler şimdi birlik olup Türk yurdunun doğalgazını harcayacaklar..
    Cevapla
  • Mavera 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam doğru söylüyor. Sibirya, Tuva ve Hakas Türklerinin vatanı. Biraz tarih okuyun.
    Cevapla
  • Bilal Kara 4 yıl önce Şikayet Et
    saçmalama
    Cevapla
  • türk 4 yıl önce Şikayet Et
    ne zaman isgal ettiler orayi.?!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle