Çin-ABD savaşı Türk mermerini vurdu

Türk mermer ve doğaltaş sektörü yaşanan ABD-Çin gerilimden nasibini aldı. TİM Sektörler Konseyi Üyesi Çetinkaya, "Gerilimden kaynaklı yavaşlayan Çin inşaatlarıyla birlikte yılın 9 aylık döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 649 milyon dolara geriledi" dedi.

Çin-ABD savaşı Türk mermerini vurdu
Çin-ABD savaşı Türk mermerini vurdu
GİRİŞ 02.12.2019 09:12 GÜNCELLEME 02.12.2019 09:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı, Türk mermer üreticisini olumsuz etkiledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, doğal taş sektörünü, ihracatı, sektörün hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin en büyük doğal taş ihracatçılarından biri olduğunu vurgulayan Çetinkaya, ABD-Çin geriliminin sektöre yaramadığını söyledi.

 

 

ÇİN PİYASASINDA 1 NUMARAYIZ

Dünyada doğal taş ithalatı yapan, büyük ve ilk 10'a giren tüm ülkelerde ilk 3 sırada olduğumuzu belirten Çetinkaya, "En çok ürün satan ülkeler arasında ya birinci, ya ikinci ya da üçüncüyüz. Ciro anlamında Çin'de bir numarayız. Amerika'da ilk üçteyiz. Dünya üzerinde bütün toplam doğal taş hareketinde yüzde 20'lerdeyiz" şeklinde konuştu. Çetinkaya, doğal taş ihracatının 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, "9 ayda blok mermer ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 649 milyon dolara indi. İşlenmiş taraf ise ilk 9 ayda yüzde 1 artışla 721 milyon dolar oldu" dedi.

 

 

YAVAŞLAYAN İNŞAAT MERMERCİYİ VURDU

Çetinkaya ihracattaki gerilemeyi şu sözlerle açıkladı: "Bloktaki en büyük alıcımız Çin. Sonrasında Hindistan gelir. Yaşanan düşüş Çin'e olan ihracattaki düşüşten kaynaklanıyor. Çin'deki, büyüme yavaşladı ve inşaat sektörü daraldı. Bu, Amerika ile kavgalarında başladı. Onların inşaat sektörünün temeli devletten aldıkları kredilerdir. O kredilerle üretir sonra geri öderler. Ancak ticaret savaşı ile birlikte Çin hükümeti inşaat sektörü için verdiği krediyi Amerika ile savaşta öne çıkan sektörlere yöneltti."

SEKTÖRÜN 'BABAYİĞİT'E İHTİYACI VAR

Madencilik sektöründe de 'babayiğit'lere ihtiyaç olduğunu belirten Çetinkaya, büyük holdinglerin bu alana girmesi gerektiğini söyledi. Firmaların ölçek problemi olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, "Çok büyük sanayicilerimiz var. Fakat madenciliğe girmekten çekiniyorlar. Çünkü risk büyük. Türkiye'de madencilik sektörüne giren holding sayısı çok az. Sektörün potansiyel yüksek, fakat büyük şirketlerin bu işe girmesi gerekiyor. Madenciliğe de babayiğitlerin gelmesi gerekiyor. Büyük holdingleri sektöre davet ediyoruz" diye konuştu. Sektörün finans sağlamada karşılaştığı sorunlara da değinen Çetinkaya, maden ruhsatlarının teminat olarak kabul edilmesini istediklerini söyledi. Böyle bir uygulamanın sektörün finans sorununu çözmeye büyük katkısı olacağını belirtti.

MADEN RUHSATI 'TEMİNAT YERİNE GEÇSİN' İSTEĞİ

Maden ruhsatlarının teminat olarak gösterilmesinin sektörü de rahatlatacağını dile getiren Çetinkaya şu ifadeleri kullandı: "Biz konut üretmiyoruz. Bizim ürettiğimiz en değerli şey ruhsatlarımız. Bu ruhsatı hiçbir finans grubu teminat olarak kabul etmediği için gayrimenkulleri veya fabrikayı ipotek olarak göstermemiz gerekiyor. Bu konu için senelerdir çalışıyoruz ve çok ciddi şekilde talepte bulunuyoruz. Bunun olması halinde kredi sorunumuza çok büyük yardımı olacaktır."

MADENCİLER AĞAÇ KATİLİ DEĞİLDİR

Maden ve çevrenin birbirinden ayrılmaz bir ikili olduğunu, ancak bunun kamuoyuna olumsuz yansıdığını belirten Rüstem Çetinkaya, "Önyargılardan kurtulmak ve madencileri ağaç katili olarak görmeyi bırakmak gerekiyor. Madenin bulunduğu yerden çıkartılması gerekir. Madenciler tüm dünya standartlarında ruhsat alıyor. söktüğü ağaç kadar her yıl yeni ağaç dikiyor ve büyütmek zorunda" dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 8
  • mmed 4 yıl önce Şikayet Et
    japonlar hammadde alıp üretim satıyorlar sen de ham madde satıyorsun. Sürdürülebilir değil.
    Cevapla
  • aziz yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    italyanları ornek alın..adamlar satıyor ama markalaştırp,işleyip...işlemeden hiçbir doğal kaynağımızı satmayalım
    Cevapla
  • Kaan 4 yıl önce Şikayet Et
    İşlenmeden satmak yanlış????
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    iflas edemezler çoook kazandılar satışları azalmışmış kazandıklarını yesinler hiç bir şey olmazzz
    Cevapla
  • Ayyıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    Blok taş satmak yasaklanmalı.. hazır madenimizi biz yiyemedik buyurun siz yiyin diyoruz.. işlesen kardeşim bire on hatta bire yüz kazanmak varken hazır hammademizi niye heba ediyorsunuz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle