Bakan'dan önemli uyarı: 20 kat ceza kesilebilir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Termik santrallerin 6 ay içinde bu işe başlayıp, filtreleme projelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Eğer başlamazlarsa bakanlığımız 6'ncı aya müteakip normal çevre cezalarının 20 kat fazlası ceza kesebilir" dedi.

Bakan'dan önemli uyarı: 20 kat ceza kesilebilir
Bakan'dan önemli uyarı: 20 kat ceza kesilebilir
GİRİŞ 28.11.2019 13:51 GÜNCELLEME 28.11.2019 13:51
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ATO Congresium'da düzenlenen 'Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları' açılışına katıldı. Dijitalleşmenin getirdiği yeniliklerin, dünyadaki değişen güç dengelerinin ve oluşan yeni dengelerin masaya yatırıldığı buluşmada, Bakanlar Kurum ve Varank, kısa bir konuşma yaparak, başarılı firmalara ödüllerini verdi.

 

Bakan Kurum, programın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kurum, baca gazı filtresi olmayan termik santrallere çevre mevzuatına uyuma yönelik yatırımların tamamlanması için 30 ay daha süre tanınması düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamayla ilgili "Devlet kendi bütçesi ile taktıracak" diye bir ifade kullanmadığını bildirdi.

Bacalara filtre takma zorunluluğu getirildi

Termik santrallerin ürettiği enerjiye ihtiyaçlarının bulunduğunu kaydeden Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Enerji üretimden kaynaklı bacaların çevre kirliliğini engellemek adına bacalara filtre takma zorunluluğu getirildi. Buna AK Parti'nin de içerisinde bulunduğu tüm Meclisimiz ile birlikte oy birliği içerisinde bu yılın sonuna kadar süre verildi. Bir kısım santraller işlemleri başlatıp, bitirme aşamasına geldiler, bir kısım santraller de fiilen projelendirme aşamasındalar.

Mevcut tasarı kanunu 2022 yılına kadar 2,5 yıllık bir süre veriyor gibi gözükse de burada ki durum şu; termik santrallerin filtrelemelerini yapmak için 6 ay içerisinde bu işe başlayıp, filtreleme projelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Eğer başlamazlarsa, bakanlığımız 6'ıncı aya müteakip gidip normal çevre cezalarının 20 kat fazlası ceza kesebilir. Eğer 6'ıncı ayın sonunda, işletme ne bir proje vermiş ne de çevre kirliliğine dair bir proje sağlamamışsa, biz de bakanlıklar olarak vatandaşımızın sağlığını, hayatını ilgilendiren konuda adım atarız. 'İşi gider resen yaparız, ilgili yükleniciden bedelini alırız' diyoruz."

Bakan Kurum, filtreleme işini devletin kendi bütçesinden gerçekleştirmediğini vurgulayarak, "Devletimizin termik santrallerin filtrelemelerine ilişkin bir teşviği söz konusu değil. Gider, tamamen termik santrallerin kendilerine aittir. Devlet olarak bunun yapılmasını teşvik ediyoruz. Bunun dışında bir finans desteği yok" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Son dönemde kamuoyunda gündem olan baca gazı filtreleme sistemi olmayan termik santrallerle ilgili tartışma MYK'nın da gündemindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, termik santrallerdeki baca gazı filtreleme sistemlerinin mutlak suretle yapılması, yapılmadığı takdirde ceza verilmesi, gerekirse kapatılması için son dakika talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kirliliğe kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Kimse milletin havasını kirletemez. Mutlaka filtreleme sistemi yapılmalı. Bu konuyu da bizzat takip edeceğim" dedi. Toplantıda Erdoğan'ın gösterilen bir fotoğraf üzerine, santral yöneticilerini aradığı ve filtre takmalarını istendiği de belirtildi.

YORUMLAR 8
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    devletimiz zenginlerin karını değil halkın sağlığını düşünmeli
    Cevapla
  • karabüklü 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardemir'de filtre sistemi lazım termik santralden daha fazla kirletiyor. Karabük neden puslu kent. Karabüke temiz hava
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle doğru karabük olmuş kapkarabük
    Cevapla
  • Ahmet Cem Aydın 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunların da ne dediği belli değil, hem nalına hem mıhına vuruyorlar. Daha birkaç gün önce meclisten geçen torba yasa içerisinde bu tesislerin bacalarına filtre takma zorunluluğu 3,5 yıl ertelenmişti.
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış hatırlıyorsun arkadaş 6 ay
    Cevapla
  • kimya mühendisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Bacalara filtre koymak kesin çözüm değil. Ayrıca atıklarını nehirlere,göllere ve denizlere boşaltan firmalar da sıkı denetim altına alınsın ve caydırıcı cezalar getirilsin. Gerekirse ceza olarak fabrika kapatılsın veya kamulaştırılsın
    Cevapla
  • mehmet Agasoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Saın Bakanım, KASERİ deki bacaları da Kontrol ettiriniz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle