Borçluya ciddi indirim ve taksit imkanı sunan satışın önü açılıyor

Borçluya faiz silme, borç erteleme, uzun vadeli taksit imkanı ve ana parada ciddi indirim fırsatı sunan varlık yönetim şirketlerine yönelik alacak devrinin kapsamı genişliyor. Mevcutta sadece finans kuruluşları tarafından yapılan alacak satışının şirketler tarafından da yapılabilmesinin önü açılıyor. 2019'un ilk 9 ayında varlık yönetim şirketlerine 4 bankanın yaptığı alacak satışı 5 milyara yaklaşmış durumda.

Borçluya ciddi indirim ve taksit imkanı sunan satışın önü açılıyor
Borçluya ciddi indirim ve taksit imkanı sunan satışın önü açılıyor
GİRİŞ 26.11.2019 10:13 GÜNCELLEME 26.11.2019 10:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Özellikle bankaların son yıllarda tahsili gecikmiş alacaklarını satın almasıyla gündeme gelen varlık yönetim şirketlerine yönelik dikkat çeken bir düzenleme yapılacak.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından ortak yürütülecek çalışma sonrasında finans kesimi dışındaki tahsili gecikmiş alacakların da varlık yönetim şirketlerine devredilmesinin önü açılacak.

Varlık yönetim şirketleri, başta bankalar olmak üzere finans kurumlarının tahsili gecikmiş alacaklarını devir alarak yeniden yapılandırıp, tahsil etmeye çalışan şirketler olarak ifade ediliyor.

 

 

ŞİRKETLER DE DEVREDEBİLECEK

Gündemdeki düzenleme sonrasında alacak devrinde kapsamın finansın dışına çıkarılması ile şirketlerin de tahsili gecikmiş alacaklarını varlık yönetim şirketlerine devredebileceği öngörülüyor.

Finans kurumları tarafından devredilen alacaklar 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisinden, kaynak kullanımını destekleme fonuna yapılacak kesintilerden ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesi hükmünden istisna iken bu hükümler finans dışı tahsili gecikmiş alacakları kapsamayacak.

Türkiye genelinde aktif olarak hizmet veren 22 varlık yönetim şirketi bulunuyor.

TEKLİFTE BULUNUYOR

Son yıllarda sıklıkla başvurulan ve kapsamının 2020 yılında genişletilmesi planlanan yöntemde genellikle 2-3 yıl tahsili gecikmiş alacaklar değerlendiriliyor. Yöntem kapsamında satın alınacak tahsili gecikmiş alacak için varlık yönetim şirketleri alacağın tutarı, muhatapları ve geri dönüş süresi gibi bir takım riskleri göz önünde bulundurup teklifte bulunuyor.

TÜM SÜREÇLERDEN TEK SEFERDE KURTULMA

Alacağın belli bir ücret karşılığında devri ile alacaklılar yasal takip, mahkeme ve icra gibi süreçlerden tek seferde kurtulmuş oluyor. Alacak ile satışından elde edilen rakam arasındaki fark ise zarar olarak kayıtlara geçiyor.

BORÇLUYA CİDDİ İNDİRİM FIRSATI

Söz konusu seçenek satışa konu olan borcun sahiplerine ise ciddi pazarlık imkanı sağlıyor. Borçları düşük oranlar ile devir alan varlık yönetim şirketleri tek gelirlerinin bu alacakların tahsili olması sebebi ile faiz silme, ödeme erteleme, 36 aya varan taksit seçeneği ve peşin ödeme gibi farklı alternatiflerde ise ana borçta ciddi indirim imkanı gibi çok sayıda seçenek sunarak karşı tarafın da elini rahatlatıyor.

Kişinin durumu gerçekten kötüyse ve ödeyecek durumda değilse bunu belgelemesi halinde ayrıca farklı bir yöntem de gündeme gelebiliyor.

9 AYDA 5 MİLYAR LİRALIK SATIŞ

2019'un ilk 9 ayında varlık yönetim şirketlerine 4 bankanın alacak satışı yaptığı görülüyor. Yapılan satışların tutarı ise 5 milyara yaklaşmış durumda. Tabi buna karşılık alınan bedel 190 milyon TL. Bu bankalar sırasıyla İş Bankası, Garanti, Finans ve Yapı Kredi şeklinde.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 8
  • zafer 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben 12 yıldır Varlık Şirketi mağduruyum.İndirim vs.dosya kapattıklarına inanmıyorum.Defalarca kapatmak istediğim halde hiç bir şekilde borç kapatmaya yanaşmıyorlar.Ama maalesef bu sorun onlardan ziyade kendi vatandaşını , halkını bunların kucağına atan devletimizde .Ufacık bir borç için yıllarca mağdur eden, ekonomik özgürlüğümü kısıtlayan kim varsa HAKKIMI HELAL ETMİYORUM.
    Cevapla
  • Erdal 3 yıl önce Şikayet Et
    Zafer , arkadaşım üstüne kayıtlı bir malın var ise anlaşamıyor,lar, benimde borcum vardı, 40,000 TL borcu, 4,000, TL kapattım, beni aradıklarında hep ters cevap verdim, sonunda kabul ettiler
    Cevapla
  • Ali Kılcı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yimpaş mağdurları bu kanun kapsamına girecek mi? Yimpaş ayakta duruyor, hissedarlar alacaklarını alamıyor. Bu konuda bir çözüm getirilmelidir.
    Cevapla
  • ccey 4 yıl önce Şikayet Et
    nasıl bir anlayış 5 milyara karşılık 190 milyon alıyorsunuz, avukatlarınıza gittiğinde borçlu faizden bile bir kuruş indirim yapmıyor, borçluya yardımcı olup fazi sileceğiz anaparayı öde desen bugun % 99 geri dönüş olur, millet borçlu olmak istemiyorki insanlar borcunu ödeyip huzurlu bir uyku uyumak istiyor, hiç borçlunuza böyle bir imkanla gelen bir avukatınız oldumu acaba sorsanız devlet kanun çıkaracakmış ne olacak aradaki borç faizi ile yeni şirketleri nemalandırılacak bu talebi öncve borçluya yapsın banka borcun yarısını öde bitireyim desin bakalım borç kalacakmı
    Cevapla
  • irfan alaş 4 yıl önce Şikayet Et
    varlık şirketleri insanı bezdiriyor zaten ki bu şekilde olursa mafya vari kişiler şirket kurup bu işe yönelir ve sonu felaket olur
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Varlık Fonuna sattıkları bedeli borçluya önerseler daha fazla kar ederler, yani kardan zarar etmezler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle