Kredi kartı kullananlar dikkat! Bakanlık'tan 'Efsane' uyarası

Ticaret Bakanlığınca, tüketicilerin genellikle e-ticaret yöntemiyle katıldığı "Efsane Cuma" gibi indirim kampanyalarında mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulunuldu.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Bakanlık'tan 'Efsane' uyarası
Kredi kartı kullananlar dikkat! Bakanlık'tan 'Efsane' uyarası
GİRİŞ 23.11.2019 16:03 GÜNCELLEME 23.11.2019 16:03
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı "yanıltıcı" indirim kampanyaları için uyardı. Açıklamada "Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatının araştırılması, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmesi gibi işlemler oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır. İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin 'SSL sertifikalı' veya '3D güvenli' ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir." denildi.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketicilerin pazarlama stratejisi haline gelen bu tip kampanyalarla talep ettikleri ürünleri en uygun fiyattan almak istemelerinin son derece doğal bir durum olduğu belirtildi.

Bakanlığa bu ve benzeri kampanyalar hakkında, "belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığı", "kampanyanın hemen öncesinde ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde yapılan indirimlerin çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı şeklinde yansıtıldığı ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığı" yönünde şikayetler ulaştığı ifade edilen açıklamada, tüketicilere mağduriyet yaşamamaları için bazı uyarılara yer verildi.

 

Özellikle mesafeli satış (e-ticaret) yöntemiyle gerçekleştirilecek alışverişlerde, alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı gibi bilgilerin olup olmadığının kontrol edilmesi, internet veya telefon ile yapılacak alışverişlerde satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılarak haklarındaki yorumlar incelenerek önceki işlemlerine ilişkin fikir sahibi olunması istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatının araştırılması, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmesi gibi işlemler oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Alışveriş yapılan internet sitesinin orijinal adının adres çubuğunda kurumsal sayfasında yer aldığı gibi (uzantısı vb.) olmasına dikkat edilmeli, sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı site adı kontrol edilmelidir.

Sosyal medyada karşılaşılan tanıtım ve ilanlar aracılığıyla ulaşılan sitelerin taklit olması ihtimaline karşı satıcının kendi sitesinden ürün alımı tercih edilmelidir. İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin SSL sertifikalı veya 3D güvenli ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir."

"TÜM GEREKLİ İDARİ İŞLEMLER UYGULANACAK"

Satıcının ödeme yapılmadan önce vermekle yükümlü olduğu ön bilgilerin mutlaka dikkatlice okunması uyarısı yapılan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Mesafeli sözleşmelerin ayrılmaz bir parçası olan ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı okumadan ödeme yapılmaması da karşılaşılabilecek pek çok mağduriyeti önleyecektir. Tüketicilerimiz firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tanzim edilmesi amacıyla değeri 8 bin 480 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, değeri 8 bin 480 lira ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurmalıdır.  Bununla birlikte, yanıltıcı indirim yapıldığını düşünen tüketicilerin bu durumu, indirim öncesi ve sonrası fiyat görselleri ile birlikte, Bakanlığımıza bildirmesi önem arz etmektedir. Gerek dürüst ve adil bir ticari ortamın tesis edilmesi gerekse tüketicilerin menfaatlerinin korunması açısından yanıltıcı indirim kampanyası yapan satıcılar hakkında Bakanlığımızca gerekli tüm idari işlemler uygulanacaktır." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Mehmet kalkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ticaret bakanı yeni uyguladığınız ticaret kanunu esnafı yok etmek hükmündedir şu an vergi borcum var diye kredi kartları bloke edilmiş biz kredi kartlarıyla işlerimizi çeviriyorduk oda gitti bu yapılan ticarette kabul edilemez bir cezalandırmadır sizin bu yaptığınız bu uygulamadevletle esnafı karşı karşıya getirmektir biran önce bu uygulamadan vaz geçilmelidir
    Cevapla
  • ısparta32 4 yıl önce Şikayet Et
    bu internetten alışverişlerde 3d kullanma zorunlu olmalı hadi diyelim kartı çaldırdık adam internetten istediğini alabiliyor ama 3d olursa telefonuna doğrulama kodu geliyor kodu girmezsen alışveriş iptal oluyor kesinlikle zorunlu olmalı...
    Cevapla
  • İzmirli 4 yıl önce Şikayet Et
    11.11 indirim gününde 155 tl ye aldığım fritöz 5 gün sonra 145 tl ye düşmüştü iade ettim, fiyatı 160 tl olan ve sepete atınca fiyatı 110 tl ye inen bir bot beğendim, ayrıca bu ürün için kullanabileceğim birde 40 tl indirim kuponum vardı onuda kullanayım dedim 70 tlye bot almış olacaktım fakat kuponu kullanınca fiyat 150 tl ye çıktı, bunnların topu sahtekar ve denetim yok galiba vatandaş kazıklansın dursun
    Cevapla
  • Terazi 4 yıl önce Şikayet Et
    "... satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı gibi bilgilerin olup olmadığının kontrol edilmesi,.." Bu kontrolleri alış-veriş sitesinin yapmasi gerekmiyor mu?
    Cevapla
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Millet indirimi duyunca ihtiyaci olsun olmasin hunharca alis veris yapiyor ailevi sorunlarin biriside kazanctan cok alis veris yapma istegi kadinla kocanin arasini bozuyor istekle ihtiyaci ayiramiyoruz maalesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle