Piyasalarda değişim başlıyor! Bunu yapan yok olacak

2020 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde piyasalarda değişim ve dijital dönüşüm başladığı belirten Analist Önder Tavukçuoğlu, bu değişimin peşinden gidilmesi gerektiğini belirterek, " Nasıl değişime ayak uydurmayan şirketler yok olacaksa geleneksel şirketlere yatırım yapan yatırımcı da yok olacak" uyarısında bulundu.

Piyasalarda değişim başlıyor! Bunu yapan yok olacak
Piyasalarda değişim başlıyor! Bunu yapan yok olacak
GİRİŞ 22.11.2019 12:16 GÜNCELLEME 25.11.2019 09:11
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Piyasalarda Değişim zamanı yaklaşıyor.2020 yılına girerken , hatta şu anda tam başındayız. 1950 yıllarının başında Dünya’da devrim niteliğinde bazı değişimler olmuştu.

 

Sanayi (otomotiv ve beyaz eşya), haberleşme, havacılık, otomasyon, markalaşma alanlarında çok köklü bir değişim içerisine girilmişti. Bu değişim dünya ekonomisini bu yıllara kadar taşımıştı.

Şöyle örnek vereyim, çamaşır makinesi icadı ve arkasından gelen yenilikler neticesinde bu ürünle çalışan şirketler ve markalar çok büyük cirolar elde etmişlerdir. Diğer taraftan otomotiv sektöründe benzer gelişmeler yaşanmıştır. O yıllarda bu değişimi önceden gören yatırımcılar da, çok büyük değer artışlarına uğrayan şirketler de zengin olmuşlardır. 

 

 

Hemen sonrasında yavaş yavaş hızlı büyümeler haberleşme ve internet tarafına doğru kaymaya başladı ve yine aynı şekilde bu değişimi gören yatırımcılar bağlı şirketler üzerinden büyük değer artışlarıyla birlikte inanılmaz rakamlar kazandılar. (Apple, Google, amazon ) Aslında bunların hepsi bu yıllar için başlangıç sayılabilecek gelişmeler olarak görülebilir. 

2020 yılı başından itibaren ise; çok farklı ve çok daha hızlı bir değişim içerisine girilebilecek Dünya’da ve ülkemizde. Buna paralel bundan sonra hiç bir sektör eskisi gibi olmayacak. 

Piyasada Değişim Zamanı’na Paralel Temel Başlıklar 

* 5G ayrı bir dünya (Elektriğin icadı gibi)
* Yapay zeka ve robotik teknolojiler
* E – Ticaret (Perakendenin yönü online satışlara evriliyor)
* Dijital ödeme sistemleri ( fintech ve blockchain)
* Akıllı şehirler ve akıllı araçlar ( otonom ve elektrikli araçlar )
* Yenilenebilir enerji sistemleri
* Akıllı ve nano teknoloji ürünler
* Her şeyin başı yazılım ve kodlama

Piyasalarda Değişim Zamanı Başlıyor!

Piyasalarda Değişim ve Dijital Dönüşüm Tüm Sektörlerde Başlıyor.Yukarıdaki konu başlıkları bundan sonraki yıllarda bütün olarak gündemimizde olacaktır. Bizler piyasada ve borsada bu şirketlerin peşinden gitmek zorundayız. Diğer geleneksel bilindik işler ve sektörler çoğu kademeli bir şekilde ortadan kalkacaktır. Aslında olay bu kadar net ve basit! Nasıl değişime ayak uydurmayan şirketler yok olacaksa geleneksel şirketlere yatırım yapan yatırımcıda yok olacak! 

Bu değişim aynı zamanda dünya ekonomisinin yeniden büyümeye geçmesini de sağlayacak bir durum olarak da görülebilir. Bütün sektörlerin akış yönü ve yeni ürünler ortaya çıktıkça ekonomi daha dinamik hale gelecektir. 

Bu önceden olduğu gibi olursa? Yapılırsa? Değil! Zorunlu bir değişim içerisine girilecek

Bunun adı aslında insanların ve hayatın teknolojiye ayak uydurmasıdır. Bu değişim öyle bir hızlı olacak ki buna piyasalara uyarladığımızda şu anda artçılarını yaşadığımız dalgalanmalar çok daha üst boyuta gelecektir. Ancak tek fark pozitif yönde dalgalanmalar olacaktır. Yani paranın akış yönü bu sektörlere geçmek için adeta sabırsızlanacaktır. Bunun nedeni bu değişimi hangi şirketler, hangi ülkeler ve sonuç olarak hangi yatırımcılar yapabilirse onlar her zaman kazançta bir adım önde olacaktır. 

Burada yatırımcıların işi aslında daha kolay olacaktır. Bu yönde değişime uyum sağlayan, ya da; bu değişimin tedarikini yapan sağlam şirketler bulunduğundan hiçbir şekilde pozisyon değişikliğine gitmeden beklemesi yeterli olacaktır. 

Çok basit bir mantıkla düşünelim; örneğin şuanda yapay zeka ve yazılım şirketlerinin pazarı hızlı büyüyor ancak hala kullanım alanları sınırlı her geçen dönem bu sektörlerin ekonomik hacmi artacağından bu şirketler devamlı büyüme trendinde olacaklar. 5 g bile tüm bu sektörler için yeniden elektriğin icadı gibi olacağından bu olay büyümeyi çok daha hızlandıracaktır.

Bu yüzden bu şirketler için yatırım yapmaya şimdiden başlamak gerekiyor artık; hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. 

Piyasalarda Değişim Zamanı Geldi ve  Önümüzdeki Yıllarda Öne Çıkacak Sektör ve Şirketler Hangileri Olabilir?

Teknoloji ve Yazılım Şirketleri

HUBVC

Hubvc – Teknoloji tabanlı startup yatırımları yönettiğinden ve fon oluşturduğundan.

( Yapay zeka, yazılım, e-ticaret, dijital oyun, akıllı kumaş, ödeme sistemleri v.b. )

KAREL

Karel – Haberleşme, yapay zeka, savunma, 5g , bazı istasyonları, akıllı şehirler v.b.

ASELSAN

Aselsan– Savunma, haberleşme, 5g, sağlık teknolojisi, radar ve uydu sistemleri, v.b.

KAFEIN YAZILIM

Kafein yazılım ; Her türlü kodlama ve yazılım , e ticaret, virüs programları, yapay zeka v.b.

TURKCELL

Turkcell – 5G, nesnelerin interneti, akıllı şehir, otonom araç,haberleşme, ödeme sistemleri v.b.

Sektörel Dönüşümle Değerlenecek Şirketler

FORD OTOMOTIV

Ford otomotiv ; Kaçınılmaz elektrikli motor ve akıllı araçlar

TOFAŞ

Tofaş – Kaçınılmaz elektrikli motor ve akıllı araçlar

ARÇELİK

Arçelik – Daha teknolojik ve enerji tasarruflu eşyalar, akıllı modeller, daha aktif akıllı sensörler

VESTEL ve VESTEL BEYAZ EŞYA

Vestel ve Vestel Beyaz Eşya – Daha teknolojik ve enerji tasarruflu eşyalar, akıllı modeller, daha aktif akıllı sensörler

MİGROS

Migros ; Alışverişin e-ticarete kayması sonucu hızlı büyüme ve yüksek karlılık.

MAVİ 

Mavi ; Alışverişin e-ticarete kayması sonucu hızlı büyüme ve yüksek karlılık.

VAKKO

Vakko ; Alışverişin e-ticarete kayması sonucu hızlı büyüme ve yüksek karlılık.

KORDSA

Kordsa ; Kompozit sektörünün havacılık ve otomotiv sanayisinde kullanımının artması hatta inşaat sektöründe, savunma sektöründe kompozitin önemi artacak. Ayrıca; otomotiv sektörünün dönüşümünden en fazla yararlanacak şirket olması.

ÇEMTAŞ

Çemtaş ; Otomotiv ve makine sektörünün dönüşümü, savunma sanayi dönüşüm, nükleer enerji tedarik durumu ve özel projeler.

NATEN -NATUREL ENERJİ

NATEL-Naturel Enerji ; Enerji sektöründe evrilen nokta güneş enerjisi sistemleri olacak.

Bu seçtiğim şirketlerin hem dönüşümün tam merkezinde olanlar ve dönüşümden yararlanacak şirketler için birer örnektir. Bu örnekler zaman ilerledikçe daha da artacaktır. Bakın tekrar söylüyorum zorunlu dönüşüm diyorum yani bu kaçınılmaz bir süreç olduğundan bu şirketlerden mali yapısı güçlü ve şirket sahiplerinin vizyonu geniş olanlarını seçmek önemlidir. Özellikle uluslararası deneyimlere sahip olanlar çok daha şanslı olacaktır.

Şu anda bazı şirket değerleri makul olarak görülse de dönüşümün hızlandığı zamanlarda bu değerler çok düşük kalacaktır. O yüzden piyasanın mantığı felsefesinde hareket etmek gerekiyor. Bu felsefe beklentiler önceden satın alınır. Dönüşüm süreci hızlı olacağından her yıl değerlemeler bir üst boyuta geçecektir. 

Özellikle teknoloji ve yazılım şirketleri çok özel bu konuda. Bu şirketler tarafından bir yeni ürün geliştirilmesi ya da bir iştiraki çok yüksek bir değerlemeye konu olduğundan ilgili şirket çok farklı değerlere ulaşabilmektedir. Bu türden dönüşümlerde büyüklerin bu dönüşümden yararlanmak adına bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki bu şirketlere ortak olma ya da komple satın alma yoluna gidebilmektedirler. Bu konuda yatırımcılar için ayrı bir fırsat olacaktır.

Bu konuyu daha iyi anlamak için formüle edelim;

Fırsat + Gelişim= Yüksek Değer / Zaman = Zaman Maliyeti Düşük Yüksek Kazanç

Siz yatırımcılar olarak da, o hisse bu hisse dolaşmak yerine bu şirketler ve benzeri şirketlerden bir kaçını seçip beklemeniz en yerinde tercih olacaktır. Fiyata takılmak sizin bu fırsat değerden yararlanamamanıza neden olacaktır bunu unutmayın. Geleneksel yatırımcılığı unutmanız şart bu durumda yeni ekonomi yeni piyasa diyerek bu konu ile alakalı yazılarım devam edecektir.

KAYNAK: DERİNHİSSE.COM
YORUMLAR 7
  • Nart 4 yıl önce Şikayet Et
    Derinhisse yazmanız lazım, kaynak belirtin lütfen.
    Cevapla
  • Gardiyan 4 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler derin hisse
    Cevapla
  • Zz12 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaynak belirtmeniz lazım
    Cevapla
  • Bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaynak neden paşlaşılmıyor acaba Deri hisse yazmak bu kadar mı zor
    Cevapla
  • Oflu61 4 yıl önce Şikayet Et
    Derinhisse farkı ile..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle