EYT'nin Türkiye'ye maliyeti belli oldu

Başkan Erdoğan'ın EYT çıkışındaki haklılık, fatura hesaplanınca bir kez daha ortaya çıktı. Erken emekliliğin Türkiye’ye maliyeti yıllık en az 100 milyar TL olarak hesaplandı.

GİRİŞ 18.11.2019 10:24 GÜNCELLEME 18.11.2019 10:52
Bu Habere 331 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ülkenin başına erken emekliliği dolayanlar siyasi rant peşinde. Bu milletin zararına, seçim kaybetsek de yapmayacağız. Bu hesap kötü, şer, zararlı bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum beni bu yola asla teşvik etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum" sözleriyle dile getirdiği Emeklilikte Yaşa takılanlarla (EYT) ilgili bir düzenleme yapılması halinde devlet altından kalkamayacağı ağır mali yükle karşı karşıya kalacak.


 
EYT'lilerin sayısının 5 ilâ 6 milyon civarında olduğuna dikkat çeken sosyal güvenlik uzmanları, en düşük emekli maaşı olan bin 600 lira üzerinden hesap yapılsa bile yıllık maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olacağına dikkat çekti. 5.9 milyon kişinin şu anda EYT'li olduğu biliniyor.
 
Şu andaki rakamlarla fatura en az 113 milyar TL. Sosyal güvenlik sisteminin sürekli açık vermesine yol açan Eylül 1999 tarihinden önceki uygulama ile kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık 5 bin gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.
 
YAŞA NASIL TAKILDILAR?
 
1999'dan sonra üçüncü bir şart olarak yaş şartı getirildi. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı 7 bine yükseltildi. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde de 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi.
 
Yaş sınırı Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamındakiler için de uygulandı. 23 Mayıs 2002'den geçerli olmak üzere yeni bir kademeli geçiş takvimi kabul edildi. SGK'nın uygulaması sürerken muhalefetin de kışkırtmasıyla bir kampanya başlatıldı. Muhalefet, kanun teklifi verdi, komisyon kurulmasını istedi. Ama komisyon kurulması ve teklifler devlete büyük maliyet getireceği için AK Parti ve MHP tarafından reddedildi.
 
UZUN VADEDE ZARAR 754 MİLYAR
 
Emeklilikte yaşa takılanların sayısının 6 milyona yakın olduğu belirtiliyor. İlgili devlet kurumlarının yaptığı ileriye yönelik projeksiyonlarda ise bu durumdakilerin emekli olmaları ve 20 yıla yakın maaş almaları durumda devlete gelecek ağır yük ise yıllık 754 milyar lirayı geçiyor.
 
Başkan Erdoğan konu her gündeme geldiğinde devlete getireceği ağır yükü dikkate alarak erken emekliliğe karşı çıktı. Erdoğan bu arada Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Vedat Bilgin'e araştırma yapması talimatı verdi. Taraflarla görüşen Bilgin'e, EYT ile ilgili sunulan bir raporda bu durumdakilerin sayısının 5 milyon 954 bin 225 kişi olduğu ileri sürüldü.
 

 

 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 331
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyt özel sektöre çıksın, özel sektör çalışanları bayram etsin.
    Cevapla
  • hakan er 4 yıl önce Şikayet Et
    Turan döktürmüş hadi koçum seni kim tutar :)) sen önçe eyt nedir onu öğren ondansonra kılavye delikanlılığı yap
    Cevapla
  • MİSAFİR 4 yıl önce Şikayet Et
    İyide 40 yaşından sonra iş zor bulunuyor. İşveren çıkarmasın diye dua etmek lazım. Sonra arafta kalıyorsun. İşveren seni yaşlı görüyor, devlet seni genç görüyor. O zaman devlet iş bulana kadar maaş bağlasın.
    Cevapla
  • Misafir34 4 yıl önce Şikayet Et
    İşsizlik maaşı diye birşey var zaten 10 ay
    Cevapla
  • muharrem 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış hesap kamuda çalışan emekliliği geldiği halde çalışan bir sürü tanıdığım vara yasa geçsede emekli şansını elde edeceklerde yüzde doksanı emekli olmaz 6 milyonun içinde herkesin primi tammı sanıyorsunuz sigorta primleri 2000 in bile geçmeyen milyonlar var
    Cevapla
  • Nnn 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu eyt işi sıkıntılı nereden tutsan elinde kalacak.siyasette geleceği hedefliyorsan bir çözüm yolu bulunmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle