Kırmızı et üretiminde "büyüme" stratejisi

Kırmızı et üretiminin artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hayvancılık işletme ölçeklerinin büyütülmesi ve uzmanlaşmanın sağlanmasına yönelik destek modelleri hayata geçirilecek. Sığırlarda üremeye bağlı kayıpların azaltılması ve suni tohumlama sonucu doğan etçi, kombine ırklar ve bunların melez oranlarının artırılması amacıyla buzağı, aşı ve hastalıktan ari işletme desteklerinin kriterleri yeniden belirlenerek tutarları artırılacak. İlk buzağılama yaşı ve iki buzağılama arası süreye uyum, destekleme ödemelerinden yararlanabilmenin ön koşulu olacak, sığır etine ikame olabilecek koyun ve keçi arzının artırılması için çalışmalar yoğunlaştırılacak

Kırmızı et üretiminde "büyüme" stratejisi
Kırmızı et üretiminde "büyüme" stratejisi
GİRİŞ 17.11.2019 12:56 GÜNCELLEME 17.11.2019 12:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, et arzının artırılarak üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalara ek olarak yeni stratejileri uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

 

 

AA muhabirinin, Bakanlık ve Türkiye İstatistik Kurumu verileri ile 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, büyükbaş hayvan varlığının çoğaltılması ve kırmızı et üretiminin artırılması amacıyla kısa vadeli çözüm olarak yapılan ithalat yerine, yurt içinde üretim sürdürülebilir şekilde geliştirilecek. Bu doğrultuda hayvancılık işletme ölçeklerinin büyütülmesi ve uzmanlaşmanın sağlanması yönünde destek modellerinin uygulamaya konulması planlanıyor.

Özellikle etçi ve kombine tip sığır yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik destekleme programlarında değişiklikler öngörülüyor.

 

 

Sığırlarda üremeye bağlı kayıpların azaltılması ve suni tohumlama sonucu doğan etçi, kombine ırklar ve bunların melez oranlarının artırılması amacıyla buzağı, aşı ve hastalıktan ari işletme desteklerinin kriterleri yeniden belirlenecek ve destek tutarları artırılacak.

İlk buzağılama yaşı ve iki buzağılama arası süreye uyum hususu destekleme ödemelerinden yararlanabilmenin ön koşulu olarak belirlenecek.

Sığır etine ikame olabilecek koyun ve keçi arzının artırılması için de çalışmalar yoğunlaştırılacak.

KIRMIZI ET TÜKETİMİNDE ARTIŞ HEDEFİ

Uygulamaya konulacak stratejiyle kırmızı et üretiminde artış sağlanması ve ihtiyacın yurt içinden karşılanması hedefleniyor. 10 yıllık verilere bakıldığında, özellikle sığır etinde üretim öne çıkarken, diğer kırmızı et kaynakları sınırlı artış bekleniyor.

Türkiye'de 2010 yılında 780 bin 719 ton olan toplam kırmızı et üretimi, geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 43,3 artışla 1 milyon 118 bin 695 tona yükseldi. 10 yıllık dönemde toplam kırmızı et üretimi 10 milyon tona yaklaştı. Bunun yüzde 87,3'ünden fazlasını sığır eti, yüzde 10,1'ini koyun, yüzde 2,5'ini keçi eti oluşturdu. Manda eti üretimi ise az miktarda gerçekleşti.

10 yıl öncesine göre sığır eti üretimi yüzde 62,2 artışla 618 bin 583 tondan 2018 sonu itibarıyla 1 milyon 3 bin 859 tona çıktı. Bu yılın 9 aylık döneminde de 813 bin ton sığır eti üretimi kayıtlara geçti.

Keçi eti üretimi 2010 yılına göre yüzde 41,1 azalarak 23 bin 61 tondan geçen yıl sonu itibarıyla 13 bin 603 tona, koyun eti üretimi yüzde 25,7 düşüşle 135 bin 688 tondan 100 bin 831 tona ve manda eti üretimi yüzde 88,1 azalışla 3 bin 387 tondan 402 tona geriledi.

Bu yılın 9 aylık döneminde ise koyun ve keçi eti üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre artışlar dikkati çekti.

2010-2019 dönemini kapsayan 10 yılda kırmızı et üretim verileri şöyle (ton):

YORUMLAR 3
  • Demir Ersoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Kırmızı et tüketimi nasıl artacak sürekli fiyat yükseliyor hayvancılık yapanlar canlı hayvan fiyatlarının sürekli düştüğünü alıcı olmadığın dan şikayet ediyor bu etle fakir fukarayla oynayanların ümüğü kesilme den ne besici kazanır ne vatandaş ucuza alır arada ki yamyamlar yok olmadıkça
    Cevapla
  • Fecr 4 yıl önce Şikayet Et
    Ğeçenlerde il tarım gittim meralarla ilgili,mera şb.müd.hayvancıliği n para kazandığını söylüyor ısrarla,ben hayvancılıkla ,uğraşıyorum ,ya o bilmiyor ,yada ben kazandığını farkında değilim,izah etmeye çalıştım ne mümkün ,o masa başında temiz ütülü ,şık kıyafetiyle,uzaktan hesabı yapmış,meralarla ilgili yaptığı şey yönerge çıkartıp karar almak,8slah gerekiyormuş,ot yeterli mi,köylünün sorunları neler,bu sorunları çözebilirmiyim ,veya bakanlığa sorunlarla ilgili çözüm raporları sunabilirmiyim diye bir dertleri yok,onlar için hayvancık para kazanıyor üretici ağlıyor ,,,milletin dertdiyle dertli değiller hep mazeret,kanun öyle ,karalar böyle,olmaz,yapılmaz vb......
    Cevapla
  • Fecr 4 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl artiracaklar yem fiyatları almış başını gitmiş maliyetler zirvede ,toptan zarar ,devletin hibe verdiği hayvanlar,kendisine çıktığı için sevinenler ,şimdi keşke çıkmasıydı diyorlar ,çünkü zararına cepten yediriyor ,satamıyorda! Tarım bakanlığı bürokratları ,masa başında hesap kitapla hayvancılık kar ediyor zannediyorlar ,alakası yok...et karyeliyle mücadele ediyoruz diye hayvan ,et ithal ediyorlar ,fiyatlar dipte ,maliyetler zirve üstü,çözüm destek filan ,değil ,yem fiyatları ile mücadele, özellikle küçük işletmelere fikir alışverişi ,durum hiçte iç açıcı değil.Reise hep yanlış bilgi gidiyor galiba
    Cevapla