Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen sürü insansız hava araçları (İHA) GPS'ye ihtiyaç duymadan görev yapabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medyadan  KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu.

Geleceğin harekat ortamına hazırlandıklarını belirten Demir, şunları kaydetti:

"Yapay zeka destekli sürü İHA kabiliyetinden sonra, İHA'ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES Projesi'ni başlattık. Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle haberleşmenin olmadığı durumda sensörlerden alınan veri ve görüntüler işlenerek konum kestirimi yapılacak, yapay zeka ve derin öğrenme teknikleriyle tespit edilen hedef vurulacak."

Sistem sayesinde, yüklenen haritayla göreve başlayan İHA, araziden elde ettiği verilerle haritayı karşılaştırarak GPS'ye gerek duymadan görevini başarıyla yerine getiriyor.

- Sürü İHA konseptindeki gelişim

Sürü İHA konsepti halen 20'den fazla İHA ile sürdürülüyor. Sürüde yer alan İHA'ların her biri farklı görevleri yerine getirebiliyor.

KERKES Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının geçen yıl çağrıya çıktığı Robotik Teknolojilerinin Geliştirilmesi Geniş Alan Çağrıları (SAGA) sonucunda kurgulandı.

Yorumlar 61 Yorum Var
  • hyr 17.11.2019 10:06
    bu fikirleri zaman zaman hep biz verdik.. ama gidipte sisiye laiklik tebliğ edesiniz diye değilil. Allah yolunda olduğunuz sürece Allah yardımcınız olsun.
  • yavuz 16.11.2019 23:47
    Maşaallah gururlandık. Allah devletimizi ali eylesin.
  • şenol altaş 16.11.2019 22:05
    martı şeklinde üretilse. ABD li conilerin üzerine ebabil kuşları gibi bombaları atsa.
  • Cimmmm bommmm 16.11.2019 22:05
    Helal yapana
  • Reis 16.11.2019 21:53
    Nerde bu bay Kemal görmesin bunları yoksa yine şikayet eder Avrupa ya he birde bay beton Ekrem de görmesin onuda gördük şikayet de patronunu geçmiş yani
Daha fazla yorum görüntüle