İmamoğlu iptal etti, Erdoğan sert çıktı! Bakan canlı yayında duyurdu

Gelen son dakika açıklamasına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,katıldığı canlı yayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu tarafından iptal edilen Haliç'teki proje için, "Haliç'in eski haline dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız. Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız" dedi.

GİRİŞ 14.11.2019 15:43 GÜNCELLEME 15.11.2019 11:30
Bu Habere 172 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç'te yapılması planlanan "Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" projesini iptal edip, aynı alanda "Temel Atmama" töreni düzenlemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İmamoğlu'nun "Temel Atmama" töreni için şunları söylemişti: "Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, "Temel Atmama Töreni" yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar. Ben temel atma törenine değil açılışlara giderim. O benim prensibim, o ayrı. Bunların yaptığına bakın temel atmama töreni. Tıynetlerine, karakterlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler."

 

BAKANDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Konu ile alakalı NTV'de soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bu konuya ilişkin bakan yardımcımız buna ilişkin teknik cevapları verdi. Şunu ifade etmek isterim. Dünyanın atık su arıtma tesislerine bakışı incelendiğinde, iklim değişikliği dünyanın en önemli problemlerinin başında geliyor. Tüm dünyanın tedbir aldığı süreçte atık su arıtma tesisleriyle alakalı olarak tüm dünya ileri biyolojik arıtma tesislerine geçiyor. Ülkemizde atık su tesislerinden yeniden kullanım oranı yüzde 1,2. İklim değişiklikleriyle ilgili adımlarımızı atmak durumundayız. İBB Başkanı'nın açıklaması ve aldığı karar talihsiz. Yapmama üzerinden prim yapılıyor. Bu atık su arıtma tesisine neden ihtiyaç var? Atık sular Marmara'ya deşarj ediliyor. Bugünkü arıtma tesislerini biyolojik hale getiremezseniz denizi kurtaramazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımıznı sayesinde Haliç yanında gezilebilir, içinde balıkların yüzdüğü bir hale geldi. Tüm dünya biyolojik arıtmaya geçerken İBB Başkanı çıkıp "Bu israf projesidir" gibi talihsiz bir açıklama yaptı. Buna müsaade etmeyeceğiz, belediyenin sorumlulukları var. Haliç'in eski haline dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız. Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız" dedi.

 

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları;

"Kentsel dönüşümle ilgili bir strateji ortaya koyduk. 4 ana başlık altında topladık. Bizim ülkemize baktığınızda yılda 23 bin deprem meydana geliyor. 80 bin canımızı kaybettik toplamda. Bu noktada depremin terör kadar tehlikeli olduğuna inanıyorum. Nüfusumuzun yüzde 60'ı deprem bölgesinde yaşıyor. Cumhurbaşkanımız ne olursa olsun kentsel dönüşümü yapacağız demişti. Birçok inşaatımızı depreme hazır hale gelitrdik. 1.5 konutumuz var acil dönüşüm ihtiyacı olan. 5 yıl içinde vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yerinde ve gönüllü olarak yapacağız diye hedef koyduk.

Düzenleme ile bir kısmını güçlendirme ile bir kısmını yüzde 50'ye kadar faiz desteğiyle yapmak istiyoruz. Bu yıl Türkiye genelinde 65 bin kentsel dönüşümün başlangıcını sağladık. Bizim tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkaracak projeleri yapmaya çalışıyoruz. 65 bin konutun 25 binini İstanbul'da yapıyoruz. Her yıl kararlı bir şekilde projeleri gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızı depreme hazırlıklı hale getireceğiz.

SOSYAL KONUTTA HEDEF 250 BİN

Başlattığımız 50 bin sosyal konut için 638 bin başvuru oldu. Mahalle kültürünü yansıtacak projeler olacak. 2 bin 500'ünün inşaatına başlattık. Hedefimiz 250 bin sosyal konut yapmak. Dar gelirliler için yılda 100 bin konut yapacağız. Tüm şehirlerimizde projeler yapmaya gayret gösteriyoruz. 50 bin konutu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla daha yukarılara çekmek.

LÜKS KONUT VERGİSİ

5 milyon ve üzeri 150 bin ila 200 bin arası bağımsız bölüm var. Yıl sonuna kadar Tapu Kadastro'da değerlendirmeleri yapılacak. Düzenlemenin çıkmasına müteakip değerleme yapılacak. Kademeli bir şekilde bir vergilendirme söz konusu olacak. 

HALİÇ'TEKİ TEMEL "ATMAMA" TÖRENİ

Bu konuya ilişkin bakan yardımcımız buna ilişkin teknik cevapları verdi. Şunu ifade etmek isterim. Dünyanın atık su arıtma tesislerine bakışı incelendiğinde, iklim değişikliği dünyanın en önemli problemlerinin başında geliyor. Tüm dünyanın tedbir aldığı süreçte atık su arıtma tesisleriyle alakalı olarak tüm dünya ileri biyolojik arıtma tesislerine geçiyor. Ülkemizde atık su tesislerinden yeniden kullanım oranı yüzde 1,2.

İBB'NİN KARARI TALİHSİZ

İklim değişiklikleriyle ilgili adımlarımızı atmak durumundayız. İBB Başkanı'nın açıklaması ve aldığı karar talihsiz. Yapmama üzerinden prim yapılıyor. Bu atık su arıtma tesisine neden ihtiyaç var? Atık sular Marmara'ya deşarj ediliyor. Bugünkü arıtma tesislerini biyolojik hale getiremezseniz denizi kurtaramazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımıznı sayesinde Haliç yanında gezilebilir, içinde balıkların yüzdüğü bir hale geldi.

"BAKANLIK OLARAK DEVREYE GİRECEĞİZ"

Tüm dünya biyolojik arıtmaya geçerken İBB Başkanı çıkıp "Bu israf projesidir" gibi talihsiz bir açıklama yaptı. Buna müsaade etmeyeceğiz, belediyenin sorumlulukları var. Haliç'in eski haline dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Atılması gereken adımları kararlılıkla atacağız. Gerekirse bakanlık olarak gideceğiz resen bu işi yapacağız.

BOĞAZİÇİ'NDE YETKİ TARTIŞMASI

Katılımcı bir şekilde şeffaf bir şekilde çalışma yapılacak. Üzerinde çalışılıyor. 

KAÇAK YAPILAŞMA İLE MÜCADELE

Kaçak yapıyla ilgili kararlı bir duruş sergiliyoruz. Doğal güzelliklerimizi korumak zorundayız. Bodrum'da vicdanen herkesi üzen yapılarla mücadelemizi sürdüreceğiz. İmar barışına uymayan yapılara ilişkin kararlı duruşumuz da devam edecek."

YORUMLAR 172
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin başına geldikleri dönemlerde, beldiyelerin bşına geldikleri dönemlerde halka yapmadıkları pisliği bırakmayan chp zihniyeti Türk Halkı olarak alayınızdan nefret ediyoruz. chp zihniyeti varken dışarıda Düşman aramaya gerek yok ama düşmanlarımı da chp zihniyeti ile el ele vermiş ülkemizin yok olmasına çalışıyorlar.
    Cevapla
  • KITMİR 4 yıl önce Şikayet Et
    hani bu Bey efendi israfa karşıydı israfla mücadele edecekti.ya 29 Ekim da yaptığı israfın hadi hesabı yok bir temel atmama töreni diye bir şey mi var binlerce tl de orada israf yaptı ve daha neler neler.
    Cevapla
  • Oğuzhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu daha iyi günlerin istanbul . Eko sana değil ama ıstanbullulara çok yakıştı İSTABUL
    Cevapla
  • OSMANLI TORUNU 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul ankara izmir Adana edirne Antalya Bolu Mersin kendini Yaktın kendini
    Cevapla
  • OSMANLI TORUNU 4 yıl önce Şikayet Et
    chp zulüm demek zulüm chp den hizmet beklemek güneşde hayat bulmaya benzer o derece imkansız bişey
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle