Pakistan, Erdoğan'ın desteğiyle büyük bir dertten kurtuldu

Pakistan Başbakanı İmran Han, Türk şirketi ile Pakistan arasındaki 1,2 milyar dolarlık tazminat davasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle çözüldüğünü açıkladı.

Pakistan, Erdoğan'ın desteğiyle büyük bir dertten kurtuldu
Pakistan, Erdoğan'ın desteğiyle büyük bir dertten kurtuldu
GİRİŞ 04.11.2019 21:42 GÜNCELLEME 05.11.2019 00:58
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Pakistan Başbakanı Han, Türk Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. (Karkey) ile Pakistan arasındaki 1,2 milyar dolarlık tazminat davasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle çözüldüğünü bildirdi.

Han, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Pakistan Adalet Hareketi (PTI) hükümeti, Erdoğan'ın desteğiyle Karkey anlaşmazlığını dostane bir şekilde çözdü ve Uluslararası Yatırım Anlaşmalarının Çözüm Merkezi (ICSID) tarafından getirilen 1,2 milyar dolarlık cezadan tasarruf etti." ifadelerini kullandı.

 

Han, Pakistan hükümetinin müzakere heyetini de tebrik etti.

PAKİSTAN 4 GEMİYE EL KOYMUŞTU

Pakistan'la Karkey arasındaki dava, 2012'de Pakistan'ın Karkey'e ait 2'si yüzen elektrik üretim gemisi olmak üzere 4 gemiye el koymasına dayanıyor.

Ülkenin eski Başbakanı ve Enerji Bakanı Raja Pervez Eşref hakkında enerji alanında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla açılan dava sonrası Pakistan Anayasa Mahkemesi, 4 gemiye el koyma kararı almıştı.

Kararı "Türkiye ile Pakistan arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması" ihlali olarak değerlendiren Karkey, Dünya Bankası çatısı altındaki ICSID'e gitmişti.

ICSID, Pakistan'ı, anlaşmanın ihlali ve faizleri gerekçe göstererek 845 milyon dolar para cezasına mahkum etmişti.

Pakistan'ın cezayı ödememesi üzerine ise şirket, ABD'deki Columbia Bölgesi Yüksek Mahkemesine başvurmuştu.

Geçen sürede Pakistan'ın ödeme yapmaması üzerine, faiz ve hukuki harcamalarla ceza 1,2 milyar dolara çıkmıştı.

Ekim'de Karkey ile Pakistan arasında yürütülen müzakerelere ilişkin şirketten yapılan açıklamada, "Karkey olarak, Pakistan ile uzun zamandır süregelen anlaşmazlığı çözmek adına bir sonuca ulaşmak için prensipte anlaştığımızı, bu prensip anlaşma kapsamında Pakistan'ın Karkey'i yeni projeler ve yatırımlar yapmaya davet ettiğini belirtmek isteriz." denilmişti.

YORUMLAR 31
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    bu arada Pakistan başkanı son anda Mustafa yıldız doğan olamaktan vazgeçmiş.:))
    Cevapla
  • gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar Pakistan halki kardesimizdir evet Tarihde Pakistan Türkiye yardim etmistir. Ancak halk ve Devlet baska birseydir. Her devletin kendine göre öz siyaseti vardir ve kendi milli cikarlari vardir dolayisiyla öyle bir zamanda yasiyoruz ki malesef amerikanin dünyaya Hakim oldugu bir dönem ve 2. dünya gücü olarak görünen rusya ve cin gibi ülkeler var. simdi Pakistan ne Kadar Türkiyenin yaninda olsa bile sonucda Amerika belini bükebiliyor. hersey savaslarla cözülseydi osmanli yikilmazdi. Lütfen 2020 yasiyoruz kafalarinizi degistirin akili olun.
    Cevapla
  • Dadas 4 yıl önce Şikayet Et
    ...''hersey savaslarla cözülseydi osmanli yikilmazdi.''... Osmanlı Devleti hiçbir zaman keyfi savaşmadı kafirle şirkle savaştı bu sözü ecdadımıza hakaret sayılır dünyada hiçbir güç savaşla zorbalıkla 600 sene hükmedemez Osmanlı adaleti hoşgörüsü ile gönülleri fethetti..
    Cevapla
  • ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    dostluk lafta olmaz bize nükleer teknolojiyi silahı verdi mi....
    Cevapla
  • Naim 4 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman söylemişimdir. Türkiye'nin en büyük ve en kadim dostu Pakistan'dır...
    Cevapla
  • HEVAL 4 yıl önce Şikayet Et
    şirketler dostluğumuzu v-bozmaya çalışsa da biz oyuna gelmemeliyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle