Çin’den Avrupa’ya tarihi sefer! Türkiye'ye giriş yaptı

Çin’den yola çıkıp, Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya geçecek ilk yük treni China Railway Express, Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Tren 6 Kasım’da Ankara’da olacak.

GİRİŞ 04.11.2019 09:45 GÜNCELLEME 04.11.2019 12:54
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

CHINA Railway Express, Çin’den başlayan yolculuğunu Hazar Geçişli Uluslararası Ulaştırma Güzergâhı ‘Trans-Caspian International Transport Route’ (TITR) üzerinden gerçekleştirecek.

Elektronik aksam taşıyan, 42 adet 76 metreküp yükleme hacmine sahip konteyner yüklü vagondan oluşan tren Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Yaklaşık 850 metre uzunluğundaki China Railway Ekspress, 6 Kasım’da saat 14.30’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından karşılanacak. ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesi kapsamında tarihi Ankara Garı'nda düzenlenecek karşılama törenine, Çin ve bölge ülkelerin yetkililerinin de katılması bekleniyor.     

 

KAZAKİSTAN, AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN’DAN GEÇTİ   

Bakan Turhan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile 30 Ekim 2017’de işletmeye açılan ve ‘Orta Koridor’un en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının verimli kullanımı için bölge ülkelerinin önemli işbirliğine imza attığını anlattı.

 

Kazakistan-Hazar Denizi-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye parkurunda blok konteyner treni seferlerinin bölge ülkeleri arasındaki ticaretin güçlenmesine katkı sağladığını dile getiren Turhan, Çin’in Xi’an şehrinden hareket eden yük treninin, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan'ın ardından Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığını söyledi.

Turhan, Demir İpek Yolu üzerinden Marmaray Tüp Geçidi’ni de kullanacak trenin Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya'yı geçerek Prag’a ulaşacağını belirterek “Çin'den Avrupa'ya kesintisiz gidecek ilk yük treni, Marmaray’ı da kullanarak Avrupa'ya ulaşacak ilk yük treni olarak tarihe geçecek” dedi.

Turhan, trenin Türkiye’de Ahılkelek, Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul (Marmaray) ve Kapıkule (Edirne) güzergâhını kullanacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR 17
  • ADALET 4 yıl önce Şikayet Et
    Basit bir olay gibi görünse de MÜTHİŞ bir şey emeği geçenlere helal olsun
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Niye seviniyoruz ki..ikili anlaşmaya göre Çin ürünlerinin ülkemizden geçişine vergi almayacagiz..adamlar bedavaya kullanacak topragimizi..İstanbul boğazı gibi bize bir faydası olmayacak
    Cevapla
  • Serdengeçti 4 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah!
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Inglizler Abdulhamidin döşediği rayları yağmacılar ile yok etti. Böylece tarihi ticaret yolu ipek yolu mahvedildi. Bu sayede Avrupa saltanat yaşadı. Maalesef bu saltanatın sonuna gelindi. Avrupa hasta adam oldu. Zalimlere yaşasın cehennem. Her şey aslına dönüyor. AB nin ilk çöküşü ikinci çöküşü Yavuz sultan selim köprüsü raylardan geçiş olacak gibi görünüyor.
    Cevapla
  • Aman Dikkat 4 yıl önce Şikayet Et
    bu bizim ticareti olumsuz etkiler ise her gelen tren için MUTLAKA gümrük vergisi uygulanmak zorunda!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle