Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonlara 5 müjde birden geldi

SSK ve Bağ-Kur’luların maaşını artıracak ve emeklilik şartlarında eşitlik sağlayacak yeni düzenlemeler gündemde. SGK, sehven eksik bağlanan aylıklara mercek tutarak, gelir farkını azaltacak uygulamaları hayata geçirecek. Esnafın emekli olabilmesi için gerekli olan 9000 gün prim sayısını, 7200’e indirecek teklif, Meclis’e sunulacak.

Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonlara 5 müjde birden geldi
Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonlara 5 müjde birden geldi
GİRİŞ 22.10.2019 08:30 GÜNCELLEME 22.10.2019 08:32
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

1- MAAŞ FARKI AZALACAK
 
Türkiye’de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008’den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı 1.389 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 1.020 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş düşmeyecek. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak. 
 
2- 1800 GÜNLÜK KAZANÇ
 
2019 ve 2023 yıllarını kapsayan Esnaf ve Sanatkârlar Stratejisi ve Eylem Planı’nda son aşamaya girilirken, hazırlanan taslakta son derece kritik hedeflere yer verildi. Bunlar arasında en dikkat çekeni, SSK kapsamındaki sigortalılarla Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarda emekli olabilmek için aranan prim gün sayısının eşitlenmesi hedefi oldu. Prim ödeme gün sayısı işçi ve memurlarda emeklilik için 7 bin 200, Bağ-Kur’lularda ise 9 bin gün. Prim süresindeki eşitlik düzenlemesi, son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek.  Sosyal güvenlikte adalet komisyonunda SSK’lı çalışanla Bağ-Kur’lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalkması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Bu durum dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve Bağ-Kur’lunun yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken emekli olması anlamına geliyor. Yasanın bu yıl sonuna kadar yetiştirilerek çıkması bekleniyor.  
 
3- BAĞLAMA ORANLARINA DÜZENLEME
 
Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis’i göstermiş, kararın ardından aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis’e birçok kez teklif sunulmuştu. 1999 ve 2008 yıllarındaki  aylık bağlama oranlarını düşüren yasanın yeniden düzenlenmesine yönelik teklifler tasarı haline getirilirse, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilecek.
 
4- EKSİK HESAPLANAN AYLIKLARA EK ZAM
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıtlarında bulunan emekli Bağ-Kur’lulara verilen maaşlarda sehven oluşan eksiklikleri gidermek için düğmeye bastı. Bu kapsamda, emeklilerin maaş dosyalarının yeniden tarandığı öğrenildi. İnceleme sonucunda eksik ödeme yapıldığı belirlenen Bağ-Kur’lulara bu paralar iade edilecek. Maaş düzeltilecek, geriye dönük eksik ödenen tutarlar da toplu olarak verilecek. Bu kapsamda, 2009 yılında emekli olan bir Bağ-Kur’luya şimdiye kadar 1.305 lira eksik yatırıldığını tespit eden SGK, bu vatandaşa toplu olarak ödeme yaptı. SGK’nın taramasını yaptığı Bağ-Kur’lu sayısının 700 bin kişi olduğu bildirildi.
 
5- ASGARİ AYAR GÜNDEMDE
 
Çok düşük maaş alan emeklileri rahatlatacak formül gündemde. Buna göre; tüm emekli maaşları asgari ücretten daha az olmayacak. Bu sağlanırsa, özellikle 2000’den sonra emekli olan SSK’lılarla Bağ- Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılacak. Şu anda uygulanan net 2 bin 20 liralık asgari ücret, emekli maaşının da tabanını oluşturacak.

 

 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 14
  • mine semiha 4 yıl önce Şikayet Et
    15 yildir INTIBAK YASASINI BEKLIYORUZ. 355.TL.nin NE DEGERI kaldiki.ARTIRILIP, OYLE VERILSIN.HAK YERINI BULSUN.
    Cevapla
  • Eyt 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkese ödediği pirim karşılığı maas vetilmeli adalet olmalı
    Cevapla
  • Alattin Yalçın 4 yıl önce Şikayet Et
    2000 sonrası için intibak bekliyoruz.
    Cevapla
  • H.ali soyupak 4 yıl önce Şikayet Et
    HAK edene hakkı VERİLSİN net cevab bu olmalı.teşekkür ederim
    Cevapla
  • cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    en az asgarı ücret 2500 ocakta olmalı emeli maaşı en az 2000 tl olmalı ve ilaç kesintisi olmamalı maas bağlanma oranı %85 OLMALI
    Cevapla
  • AZMİ ÇORUK 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHDAN REVAMI hem eskilerden 10 yıl geç emekli ol hemde yarı maaş bağlasınlar allahdan revamı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle