Kredi çekecekler dikkat! Faizlerde yeni indirim geliyor

Merkez Bankası yıl içinde attığı adımlarla faizleri yüzde 24 seviyesinden 16,50 seviyesine kadar indirdi. Merkez'in perşembe günü gerçekleştireceği PPK'da yeni bir indirime daha gitmesi bekleniyor. Merkez'in alacağı karar vatandaşın çekeceği kredinin faizi üzerinde etkili olacak.

Kredi çekecekler dikkat! Faizlerde yeni indirim geliyor
Kredi çekecekler dikkat! Faizlerde yeni indirim geliyor
GİRİŞ 22.10.2019 11:20 GÜNCELLEME 22.10.2019 11:20
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Temmuz ayında gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 4,5 yıl aradan sonra ilk kez indirime giderek faizleri 425 baz puan aşağı çekmişti. Ardından Eylül ayında gerçekleştirilen PPK'da da 325 baz puan indirim yaparak toplamda 750 baz puanla faizleri 16,50 seviye çekmişti. Enflasyondaki düşüş trendi ile beraber hareket alanı oluşan Merkez Bankası'nın 24 Ekim'de gerçekleştireceği PPK'da yeni bir indirime gitmesi bekleniyor.

KREDİ FAİZLERİ DE AŞAĞI DÜŞECEK
Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 24'ten 16,50'ye çekmesiyle beraber düşen kredi faiz oranları yeni alınacak bir indirim kararı sonrası kredi faiz oranlarına indirim olarak yansıyacak.

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

 

 

Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin biri politika faizinin sabit tutulacağını tahmin ederken, indirim bekleyen 13 ekonomistin tahminleri en düşük 50, en yüksek 200 baz puan arasında yer aldı.

 

 

QNB FİNANSBANK BAŞEKONOMİSTİ IŞIK: 100 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLİYORUZ

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında faiz indirimi yapmasını beklediklerini söyleyerek, “Kurdaki dalgalanma sonrası indirim beklentimiz azalmıştı ancak karar vermek için gelişmeleri bekliyorduk. Son enflasyon verisinde enflasyon görünümü olumluydu. Suriye konusunda anlaşmaya varılması ve TL'deki değer kazanımını da göz önünde bulundurarak gelecek haftaki PPK'da 100 baz puan indirim bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

JB MARGAN DA İNDİRİM BEKİLİYOR

JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu`nun Perşembe günü gösterge faizi 100 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

TCMB'nin para politikasını gevşetme eğilimini devam ettirmesinin muhtemel olduğunu ifade eden JP Morgan, "Ancak TCMB'nin kredibilitesini sürdürme çabaları çerçevesinde ihtiyatlı olmasını bekliyoruz. Bu duruş, TCMB'nin önümüzdeki aylarda daha yavaş, kademeli bir gevşeme hızı izlemesi çağrımızı da destekleyecek" dedi.

 

Yabancı ekonomistler, 24 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirim bekliyor. 

Enflasyonun tek haneye düştüğüne dikkati çeken ekonomistler, enflasyondaki düşüş eğilimiyle birlikte TCMB'nin faiz indirimlerine devam edebileceğini aktardı.



Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell
, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumun TL üzerinde daha az etkiye sahip olacağını ve ateşkes kararıyla TL'nin istikrarlı kalması durumunda TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği PPK toplantısında politika faizini 200-250 baz puan düşürerek yüzde 14,50-14,00 seviyelerine çekebileceğini söyledi. 

Enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulunan Rendell, politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 12-13 seviyelerine gerileyebileceğini aktardı.

"200 BAZ PUANLIK İNDİRİMİ, 2020'NİN İLK AYLARINDA 200 BAZ PUANLIK BİR İNDİRİM TAKİP EDEBİLİR"

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB'nin politika faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 14,50'ye çekebileceğini söyledi.

Piotr MatysTuvey, enflasyonun eylül ayında tek haneye gerilediğini, ABD'nin Türkiye'ye uygulaması öngörülen yaptırım riskinin de zayıfladığını ifade ederek, "Bu haftalık 200 baz puanlık indirimi, 2020'nin ilk aylarında 200 baz puanlık bir indirim takip edebilir." dedi. 

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB'nin faiz indirimlerini askıya alabileceğini belirtti.  

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 50
  • cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    225 baz puan yerinde bir indirim olur
    Cevapla
  • Sen itsin 4 yıl önce Şikayet Et
    Aramizda faize haram diyemeyenler var,
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Haramdır ! Allah'a ve Resulune savaş açmaktır !
    Cevapla
  • Veysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet maalesef faiz mevzusu olunca haram diyemeyenler cok var.
    Cevapla
  • Tefçi 4 yıl önce Şikayet Et
    0.46 da olsa bankalar kar eder. Türkiye de rekabet yok. Kurallar bankalara ayrı işliyor. Uyu güzel insan sen en güzeline en iyisine sen 0.35 layıksın da neyse 0.99 belki bir gün rekabete açılır.
    Cevapla
  • melek 4 yıl önce Şikayet Et
    bu bir uyarı ve çağrı dir türk vatandaşları sakın hic bir bankaya yanaşmayin vede kredi gibi rezil bir parayı kullanmayın umarım banka diye bir şey kalmaz piyasada yasal tefeciler de batar ve yok olurlar
    Cevapla
  • Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Vergi yapılandırma bekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle