Türkiye ile ABD anlaştı, indirim beklentisi arttı

ABD ile Türkiye arasında Suriye'ye yönelik sağlanan anlaşmayla Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3.2 değer kazandı. Türk varlıklarındaki fiyat oynaklığı azaldı. Bu gelişmeler, 24 Ekim'deki Merkez Bankası PPK toplantısında yapılacak indirim miktarı beklentisini 150-200 baz puana yükseltti. Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla yaşanan fiyat dalgalanmaları daha önce Merkez'den faiz indirimi beklentisini azaltmıştı.

Türkiye ile ABD anlaştı, indirim beklentisi arttı
Türkiye ile ABD anlaştı, indirim beklentisi arttı
GİRİŞ 18.10.2019 14:13 GÜNCELLEME 18.10.2019 14:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararı çıkmasının ardından ABD ile ilişkilere yönelik bir riskin ortadan kalkması ve TL varlıklarda değer kazanımıyla TCMB'nin gelecek haftaki PPK toplantısından indirim beklentisi tekrar artmış durumda.

 

Geçen hafta başlayan harekat sonrasında TL'deki volatilitenin artmasıyla 24 Ekim'deki PPK toplantısında yapılacak indirim miktarı beklentisi 50-100 baz puana kadar gerilemiş hatta hiç indirim yapılmaması yönünde evrilmişti. Analistler son gelişmelerin ardından oluşan olumlu havanın ve bu havanın toplantıya kadar devam etmesinin ise yeniden 150-200 baz puana varabilecek bir indirimin önünü açabileceğini belirtiyor.

'GELİŞMELERİ BEKLİYORDUK'

 

Türkiye geçen hafta başlattığı operasyonda kurmayı amaçladığı güvenli bölgeden geri çekilmeleri için Suriyeli Kürt güçlere beş gün süre verilmesi konusunda ABD ile anlaşma sağladı. Türkiye anlaşma ile askeri operasyondaki ana hedefine ulaşırken, Trump ise anlaşmayı zafer olarak niteledi.

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında faiz indirimi yapmasını beklediklerini  söyleyerek, "Kurdaki dalgalanma sonrası indirim beklentimiz azalmıştı ancak karar vermek için gelişmeleri bekliyorduk. Son enflasyon verisinde enflasyon görünümü olumluydu. Suriye konusunda anlaşmaya varılması ve TL'deki değer kazanımını da göz önünde bulundurarak gelecek haftaki PPK'da 100 baz puan indirim bekliyoruz" dedi.

Beklentilerin altında kalan enflasyon verisi öncesinde TCMB'nin bu ay sonundaki toplantısında 100-150 baz puan faiz indirimi bekleniyordu. Yıllık enflasyonun Eylül'de baz etkisiyle beş puanın üzerinde gerileyerek Temmuz 2017'den beri ilk kez tek haneye gelmesinin ardından beklentiler 100-200 baz puan aralığına genişledi.

Ancak Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik yapılan harekatın ardından ABD'den ekonomik yaptırımlara yönelik gelen açıklamalar TL'de sert değer kaybına neden olmuş, swap piyasasındaki fiyatlamalar da Suriye operasyonu ile birlikte indirim beklentisinin giderek azaldığını hatta bir ara ortadan kalktığını gösterdi. 

'TEKRAR ALT BANT HALİNE GELDİ'

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de "(Operasyonun başlamasıyla)Piyasada en fazla 100 baz puan olan beklentilerin yanında indirim beklemeyen de önemli bir kesim vardı. Anlaşmanın ardından kurda volatilitenin düşmesi ise maksimum olan 100 baz puan olan indirim beklentisini tekrar alt bant haline getirmiş gibi görünüyor, hatta 150-200 baz puan ihtimali yüksek" dedi ve şöyle devam etti: "Bugün de hem swap hem de TL libor fiyatlamasına baktığımızda gelecek hafta 100 baz puan olmak üzere üç aylık  sürede 200 baz puan indirimin fiyatlara girdiğini görüyoruz, tahvil faizleri de bunu fiyatlıyor. Dolayısıyla TCMB indirimlere devam edecektir, 24 Ekim'de en az 100 baz puan hatta 200 baz puana kadar bir indirim çok sürpriz olmaz" dedi.

TL YÜZDE 3.2 DEĞER KAZANDI

Önceki haftayı 5.70 civarından kapayan dolar/TL'nin operasyona yönelik gelişmelerle geçen hafta son 4.5 ayın en yükseği olan 5.9395'e kadar yükselmesiyle TL dolar karşısında yüzde 4 değer kaybetti. Ancak anlaşmanın ardından kur 5.7580'e kadar geriledi. Böylece TL dolar yüzde 3.2 değer kazanırken TL varlıklarda oynaklık azaldı.

TCMB'nin faiz indirim döngüsünden çıkmasını harekat öncesinde de beklemediklerini sadece ivme olarak yavaşlamasını beklediklerini söyleyen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, "Enflasyon verisinin ardından harekat öncesinde TCMB'nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını olası görüyorduk. Yerel varlıklarda artan oynaklık ve spekülatif haber akışının ardından ise beklentimizi 50 baz puan olarak revize ettik. Ancak 24 Ekim'e hala altı gün var ve PPK'ya nasıl bir ortamla girileceği önemli. Dolayısıyla çok daha iyimser bir hava, düşük CDS ve kur oynaklığı görmemiz halinde TCMB'ye daha yüksek oranlı bir indirim için alan açılabilir" dedi.

Operasyonun hedefleri arasında Suriye sınırından 30 kilometre içeri girip YPG'yi bu bölgeden çıkararak "güvenli bölge" kurmak bulunuyordu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Washington'un SDG ile iletişimde olduğuna dikkat çekerek SDG'nin geri çekilmeye başladığını söyledi. Ancak SDG'nin ne yapacağı tam olarak netlik kazanmadı. Sahadaki gelişmelerin yanı sıra Rusya ve Suriye'nin de nasıl bir tutum sergileyeceği önemli olacak. Bu çerçevede gelecek açıklamalar ve Erdoğan'ın Putin ile 22 Ekim'de yapacağı görüşme izlenecek.

YORUMLAR 8
  • Egeliden 4 yıl önce Şikayet Et
    Yükseltenler de sır değil.Batı uşağı,mandacı celladına aşık her şeye olduğu gibi Barış Pınarına da karşı olan %10-12 lik bir kesim. yani chp hdp ve uzantıları..
    Cevapla
  • rest 4 yıl önce Şikayet Et
    eğer 500 indiremiyorsa, fırsatı değerlendiremezse, merkez bankası yönetimi işi bıraksın
    Cevapla
  • kanka 44 4 yıl önce Şikayet Et
    Konut kredilerinde bir indirim daha bekliyorum, 0,59 a inmeli yeniden yapılandırıp şu faiz illetinden kuirtulmalı bir an önze
    Cevapla
  • umk44 4 yıl önce Şikayet Et
    evet kanimizi emiyor bu faiz 0,40 kadar cekilmeli istenilse yapmak zordegil reis bunu yapacak inancimiz tam
    Cevapla
  • yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    eyt dört gözle bekliyoruz
    Cevapla
  • harbi 4 yıl önce Şikayet Et
    emeklilkte yasa takilmayanmi varki. ,,moda oldu bu eyt. baslatmayin eytnizden
    Cevapla
  • Ruhman 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyt n batsin.
    Cevapla
  • cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    225 Baz puan bu dönem için yeterli olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle