ABD'de Türk ekonomisi şaşkınlığı! 'Bu nasıl olur!'

Türkiye'nin askeri operasyonu öncesi ekonomik tehditler savuran Başkan Trump, piyasaları etkilemeyi başaramadı. Trump'ın tehdidi sonrası dolar sınırlı tepki verdi. Trump'ın ve ABD'li bazı senatörlerin tehdidi sonrası felaket senaryosu bekleyen Amerikan medyası ise şaşkınlığını gizleyemedi.

GİRİŞ 08.10.2019 17:21 GÜNCELLEME 08.10.2019 17:22
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'ye yönelik askeri harekat masada. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla operasyonun başlaması an meselesi.

 

 

Türkiye'nin bölgeye düzenleyeceği harekat öncesi ABD Başkanı Donald Trump'tan, küstah tehditler gelmeye başladı.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

 

 

Amerika'nın istemediği bir durumun oluşması durumunda Türk ekonomisini mahvedeceğini söyleyen Trump, piyasada ciddiye alınmadı. Öyle ki; dolar 5,70'ten 5,84'e kadar yükseldikten sonra düşüşe geçti ve 5,78 seviyelerine kadar indi.

Tehditler sonrası Türk piyasalarının verdiği sınırlı tepki, Amerikan medyasının da dikkatinden kaçmadı.

PİYASALAR ÖNEMSEMEDİ

Ülkede yayın yapan gazeteler; Türk piyasalarının artık Trump'ın tehditlerini ciddiye almadığını yazdı.

Türkiye'deki ekonomistler de aynı görüşte. ABD'nin tehditlerinin piyasalar üzerinden sınırlı kalarak kısa süreli bir etki yaptığını belirten ekonomistler, Türkiye'nin tansiyonu yükseltecek bir açıklamaya imza atmamasıyla ortamı rahatlattığını belirtiyor.YABANCILAR EYLÜL'DE EN ÇOK BİM ALDI

YABANCI YATIRIMCI BORSADA 8 AYIN EN GÜÇLÜ ALIMINI YAPTI!
311 MİLYON DOLARLIK ALIM

Öte yandan bugün Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda eylül ayında net 311 milyon dolarlık alış yapan yabancı yatırımcı, böylece ocak ayından bu yana en güçlü performansını sergiledi.

 BİM Mağazalar, 80,1 milyon dolarla eylülde yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği hisse senedi oldu. Yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptıkları pay piyasaları sıralamasında ise Pegasus, 38,3 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.



Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın

ASKON ‘’EKONOMİMİZ HER TÜRLÜ BASKIYA DİRENÇ GÖSTEREBİLECEK GÜÇTEDİR’’

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye operasyonu nedeni ile Türkiye’yi ekonomik açıdan tehdit etmesini değerlendirdi. ASKON Genel Başkan Aydın konuya ilişkin, ‘’Trump, Türkiye politikaları üzerine kendi açıklamalarına ters düşecek beyanlarda bulunmayı sürekli yapacaktır. Zira Türkiye, tehdit edilemeyecek kadar büyük, aba altından sopa gösterilemeyecek kadar güçlü bir ülkedir. ‘’ dedi. 

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın bu konuda şunları söyledi;

Ülkemiz Türkiye eski Türkiye değil. Eskiden bir açıklama ile her şey ters yüz olurdu. Bugün ise güçlü ekonomik yapımız ile her türlü baskıya direnç gösterebilecek bir ekonomi yapısına sahibiz. Bunun örnekleri ziyadesi var. Gezi olayları, 15 Temmuz sonrası, genel ve yerel seçim süreçleri, Suriye’ye düzenlediğimiz operasyonlar, Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarındaki çalışmalarımızda sürekli ekonomimiz üzerine oynadılar. Bunu hep birlikte yaşadık.  ABD politikaları hep kendi çıkarları üzerinedir. Zaten ABD Başkanı Trump’ta sık sık bunu gündeme getiriyor. ABD politikalarına ilişkin her daim ABD’li politikacılarının söylediklerine değil sahada yaptıkları uygulamalara bakmak lazım diye uyarıda bulunuyoruz. Dün hep bu şekilde oldu. Söyledikleri başka sahada uyguladıkları çok başkadır. ABD politikalarına asla güven olmaz.

Trump, Suriye meselesi üzerinden Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit ettikten sonra bu açıklamalarının ülke çıkarlarına ters olduğunu gördü ve yeni bir açıklama yaparak Türkiye’yi güçlü bir NATO müttefiki olarak tanımladı. Şunu çok iyi bilmeliyiz ki, Türkiye’siz Ortadoğu’da hiçbir adım atılamaz. Zira Türkiye yıllardır bu bölgede hakimiyet kurmuş bölgenin dinamiklerini çok iyi analiz edebilen bir ülkedir. ABD bu gerçeğin er ya da geç farkına varacaktır. Şu an bu gerçekle de karşılaştığını görmekteyiz. Bu konuda son olarak şunu açıkça belirtelim, Trump, Türkiye politikaları üzerine kendi açıklamalarına ters düşecek beyanlarda bulunmayı sürekli yapacaktır. Zira Türkiye tehdit edilemeyecek kadar büyük, aba altından sopa gösterilemeyecek kadar güçlü bir ülkedir. 

TRUMP TÜRK EKONOMİSİNE SALDIRDIĞINI İTİRAF ETTİ

Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar konusunda kamuoyunda farklı farklı değerlendirmeler yapılsa da, genel intiba, ekonomiye dışarıdan bir saldırı olduğu yönündeydi.

Trump, dün akşam saatlerinde attığı tweetle bunu birinci ağızdan teyit etmiş oldu. Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunan Trump, "Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım)" ifadelerini kullandı.

TRUMP'TAN TÜRK EKONOMİSİNE BİR TEHDİT DAHA

ABD Başkanı Trump bugün attığı tweetle Türk ekonomisini yine tedhit etti. Trump attığı twette "Türkiye'nin gireceği gereksiz bir çatışma ekonomileri ve kırılgan para birimleri için yıkıcı olur. Kürtlere mali yardım ve silah yardımı yapıyoruz!" ifadelerini kullandı

YORUMLAR 39
  • TOPRAK 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar almayın. Aldırmayın. Başka Türkiye yok.
    Cevapla
  • fiko 4 yıl önce Şikayet Et
    dolar a yatırım yapan amerikayı güçlendirir . o da o kağıt parçası ile dünyanın her tarafında yapmadığı zulum kalmaz . .
    Cevapla
  • heval 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah c.c. izni ile ABD dolar batı ve paraları çöp olacak bunu görüyorlar o sebeple çıldırıyorlar. mazlumların ahı yerde kalmaz
    Cevapla
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillahi rabbil âlemin âlemlerin rabbine hamd olsun
    Cevapla
  • Mavi 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar alan hayrını görmez! Para ağız tadıyla harcanmazsa neye yarar.Doktora kazaya belaya giden para Vs...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle