Erdoğan'dan vatandaşa döviz çağrısı!

AK Parti Kızılcahamam Kampında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara döviz yerine TL çağrısı yaptı.

Erdoğan'dan vatandaşa döviz çağrısı!
Erdoğan'dan vatandaşa döviz çağrısı!
GİRİŞ 05.10.2019 11:48 GÜNCELLEME 07.10.2019 10:04
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Erdoğan "Vatandaşlarımızdan, birikimlerini yabancı para yerine Türk Lirası bazlı finansal ürünlerde değerlendirmelerini özellikle istirham ediyorum" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Faizi indirdikçe enflasyon da bindi. Enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirdik. Faiz biz göreve geldiğimizde yüzde 63, enflasyon yüzde 30'du. Enflasyon 4.2'ye kadar indi. Ne yaptılar Gezi olaylarını patlattılar. Bir anda yüzde 40'ların üzerine faiz çıktı bu arada enflasyon da yüzde 30'ların üzerine tırmandı. Şimdi ise yeniden hamd olsun faiz indirilmek suretiyle enflasyonun da indiğini görüyoruz.

 

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir"

Farklı etkenler de tabii ki var yok değil. Ama bu işin ana belirleyeni faizdir, faiz de enflasyonun tetikleyicisidir. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Birileri hala enflasyon sebep, faiz netice diye bizi aldatmaya çalışıyorlar.

"Faiz bütün pisliklerin başıdır"

Dünyaya bakacaksın, Japonya'da Amerika'da Avrupa'da faiz ne kadar diye. Hepsinde eksi faiz var, 1.5-2.5 arası faiz var. Bize ne oluyor da 40 civarında faizle hareket ediyoruz. Faizin bizim medeniyetimizin yeri içerisindeki yeri de bellidir. Onu sonra açıklayacağım. O bütün pisliklerin başıdır. Sömürünün en önemli aracıdır. Biz buna kendimizi kaptırmayacağız. Eğer biz üretim ekonomisi düşünüyorsak bu üretimde de istihdamda da finans sektörünün girişimciyi desteklemesi lazım. Bu yüzde 40 faizlerle olmaz.

Öyle bizim düşük faiz uygulamasını getirmemiz lazım ki finans sektörü onları ayağa kaldırsın. Türkiye'nin risk primi ve dolayısıyla faiz maliyetleri düşerken imalat sanayi satın alma üreticileri endeksi yüzde 50'nin üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın yerinde hamleleriyle faiz gerilemiştir, daha da gerilemeye devam edecektir.

TL çağrısı

Kaynakların verimli kullanımı ve tasarruf temelli bütçe yönetiminde kararlıyız. Seçimsiz geçecek önümüzdeki 4 yılda ekonomideki yol haritamızı hassasiyetle takip edecek ve 2023 hedeflerimize ulaşacağız.

Vatandaşlarımızdan, birikimlerini yabancı para yerine Türk Lirası bazlı finansal ürünlerde değerlendirmelerini özellikle istirham ediyorum.

Bütçe açığının milli gelire oranını kesinlikle yüzde 3'ün altında tutacağız.

YORUMLAR 56
  • Ceren 4 yıl önce Şikayet Et
    Vaybe
    Cevapla
  • .... 4 yıl önce Şikayet Et
    futbol kuluplerine soyleyin yeterli olur
    Cevapla
  • Banka 4 yıl önce Şikayet Et
    Bankalarda faizler 0.49 a geriledi yıllık 5.8 iken devlette neden 24 acaba yoksa devlet bu siz karışmayın mi faizi resmen teşvik değilmi
    Cevapla
  • İsimsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum. Peki insanlara tüketime yönlendirmek için kredi çekmeye teşvik etmek ne demek. Bakın bu ülkede 17 yılda borçluluk 15e katlandı. Bu bir dramdır. Üretim yeteri kadar desteklenmiyor. Faizin artmasının sebebi piyasadaki güvensizlik ortamıdır. İnsanlar yarın işsiz kalır mıyım diye borca girmek istemiyor artık. Hala neden insanları borca sokmak için bir çaba içindeler anlamak mümkün değil.
    Cevapla
  • Abdullah 46&61 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'yla kriz kapıda anlaşılan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle