İş dünyasından enflasyon değerlendirmesi

Enflasyon, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 artış kaydederek 26 ayın ardından tek haneye geri dönerken, ekonomistler ekim ayında da mevcut seviyelerin korunacağını, yılın ise yüzde 12-13 bandında tamamlanacağını öngörüyor.

İş dünyasından enflasyon değerlendirmesi
İş dünyasından enflasyon değerlendirmesi
GİRİŞ 03.10.2019 16:32 GÜNCELLEME 03.10.2019 16:32

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Milli gelir içindeki payı yüzde 60 civarında olan hane halkı tüketiminin yeniden canlanarak Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine kaldığı yerden devam edeceğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Kaan yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın ağustos ayında yaşanan kur ataklarının etkisiyle artış kaydeden üretim maliyetlerinin tüketici fiyatlarında da ciddi artışlara neden olduğunu anımsatarak, “Kur krizinin etkilerinin ortadan kalkmasıyla normale dönen tüketici fiyatlarındaki artışın, yüzde 9,26 ile eylül ayı itibarıyla yeniden tek hanelere gerilemesi oldukça memnuniyet verici olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen sene yüzde 45 seviyesine kadar yükselen üretici fiyatlarındaki artışın bu dönem yüzde 2,45 seviyesine gerilediğini gördüklerini belirten Kaan, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın faiz indirimi sürecine devam ederek enflasyondaki düşüşün kalıcı hale getirilmesi konusunda etkin rolünü sürdürmesini temenni ediyoruz. Elbette YEP kapsamında yüzde 12 olarak belirlenen yıl sonu enflasyon hedefi, dengelenme sürecindeki Türkiye ekonomisi için başarılı bir performansa işaret etmektedir. Ancak orta ve uzun vadede tüketici fiyatlarındaki dalgalanmaların engellenmesi için, üreticinin sırtındaki faiz yükünün çok daha makul seviyelere indirilmesi gerekmektedir. Böylece milli gelir içindeki payı yüzde 60 civarında olan hane halkı tüketiminin yeniden canlanarak Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine kaldığı yerden devam edeceğine inanıyoruz.”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, ilan edilen rakamların, Para Politikası Kurulunun elinde faizi düşürmek için iyi bir çözüm olacağını bildirdi.

Aynı zamanda Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı da olan Çandır, yaptığı açıklamada, eylül ayı tüketici enflasyonunun yüzde 0,99, yıllıkta ise yüzde 9,26, ilan edildiğini, kamu fiyatları ve mevsim etkisi hariç mal ve hizmetlerin fiyat artışlarını gösteren çekirdek enflasyonun da aylıkta yüzde 0,99 ve yıllıkta ise yüzde 8,80 olduğunu hatırlattı.

Aylık TÜFE ve çekirdek enflasyon rakamlarına bakıldığında, eylül ayında kamunun kontrol ettiği fiyatlara herhangi bir zam yapılmadığını vurgulayan Çandır, söz konusu rakamların son 15 yılın hiçbirinde gerçekleşmediğini bildirdi.

Çandır, baz etkisi avantajı olarak ortaya çıkan bu durumun, gelecek dönemde tersine etkide bulunacağına değinerek, "İlan edilen bu rakamlar, Para Politikası Kurulunun elinde faizi düşürmek için iyi bir çözüm olacaktır." ifadesini kullandı.

İlan edilen rakamların, eylül ayı yurt içi üretici enflasyonunun radikal bir şekilde düştüğünü gösterdiğini aktaran Çandır, şunları kaydetti:

"Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz enflasyonu eylül ayında aylıkta yüzde 1,13, yıllıkta ise yüzde 9,60 olarak ilan edildi. Ülkemiz ortalamasının hayli üzerinde olan bu rakamlar, kentimizin ve bölgemizin, turizm hareketliliğinin etkisinde kalmaya devam ettiğini göstermektedir. Son dönemde yaş sebze fiyatlarında ciddi geri çekilmeler yaşandı. Bu, enflasyon rakamlarına olumlu yansıdı."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, eylül ayı enflasyon verilerinin, Türkiye ekonomisinin büyümeye, istihdama, ihracata odaklanması adına önemli bir fırsat penceresinin açıldığına işaret ettiğini belirtti. 

İsmail Gülle, yaptığı yazılı açıklamada, eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Gülle, verilerin, Türkiye ekonomisinin büyümeye, istihdama, ihracata odaklanması adına önemli bir fırsat penceresinin açıldığına işaret ettiğini kaydetti. 

Özellikle bir önceki yıl yüzde 45-46 düzeyinde olan Üretici Fiyat Endeksi'nin eylül itibarıyla yüzde 2,45'e kadar gerilediğini aktaran Gülle, "Bu durum, maliyet enflasyonunun etkisini kaybetmesi ve talep enflasyonunu besleyici yönünün ortadan kalkması adına önemli bir gelişme. Bununla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'ın ifade ettiği gibi, enflasyonla mücadelenin en önemli önceliği oluşturması ve rekabetçi döviz kuru seviyesine yönelik duruşun sürdürülmesi Türkiye'nin küresel rekabetçiliği adına önemli bir imkandır." ifadelerini kullandı.

Gülle, enflasyonda gelinen noktanın, Yeni Ekonomi Programı'ndaki hedef için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Gelinen nokta Bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı sunumunda belirttiği gibi, sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir istihdam adına, Türkiye'nin yüzde 5 ve altında bir sürdürülebilir enflasyon seviyesine gelmesi adına, fiyat istikrarına yönelik önemli bir patikanın yakalandığını göstermektedir.

Türkiye'nin üretim ve ihracatın büyümeye katkısının önceliklendirildiği, verimlilik ve maliyet yönetimi odaklı bir yeni büyüme modeline ağırlık vermesi, Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmesi adına, ihracatçımıza önemli bir fırsat sağlamakta. Bilhassa, düşen enflasyona bağlı olarak, reel sektör finansman maliyetlerinin de hızla gerilemesi, yatırımların canlanması, Eximbank imkanlarının güçlendirilmesi adına, ihracatın sürdürülebilirliğine güçlü bir katkı sağlayacaktır."