Fiyatı altınla yarışıyor

Siirt ekonomisine yılda 5 milyar lira gelir sağlayan fıstıkta bu yıl rekoltenin düşük olmasından dolayı artan fiyatlar, fıstığın altınla yarışmasına neden oldu.

GİRİŞ 30.09.2019 17:59 GÜNCELLEME 30.09.2019 18:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Siirt'te geçen yıl 140 bin tona ulaşan fıstık rekoltesinin bu yıl yarı yarıya düşmesi fiyatların da yükselmesine neden oldu. Geçen yıl 70 liraya alıcı bulan fıstık bu yıl iç piyasada 95 lira, dış piyasada ise 120 liraya kadar satılıyor.

 

 

Siirt fıstık fiyatlarının iç piyasada 95 TL, dış piyasada ise 120 TL'nin üzerine çıkmasının bu yıl yağan dolu ve düzensiz yağışlardan kaynaklandığını belirten fıstık satıcısı Ramazan Özbilici, mahsulün az olmasından dolayı artan fiyatların altınla yarıştığını dile getirdi.

"FİYATLAR ALTINLA YARIŞIYOR"

Özbilici, "Geçen yıla göre fıstık hasadı biraz daha geç sürdü. Mahsul yarı yarıya, geçen yılın yarısı kadar ürün alabildik. Şu anda fıstık ana çatlak birinci kalite 80 liradan satılıyordu. Şu an da satış fiyatı 85-95 liraya kadar satılıyor. Satışlarımızın çoğu Türkiye geneline hitap ediyoruz. İl dışına ve yurt dışına satışlarımız var. Fiyatlar altınla yarışıyor. Hatta altını da geçmiş durumda" dedi.

 

 

"BU TATTAN VAZGEÇEMİYORUZ"

Siirt fıstığındaki lezzetin hiçbir fıstıkta olmadığını belirten müşterilerden Ali Karaaslan ise fiyatların yükselmesine rağmen bu tattan vazgeçemediklerini söyledi. Karaaslan, "Fıstık almaya geldim. Tercih ettiğim bir lezzet, fiyatı pahalı olmasına rağmen bu tattan vazgeçemiyoruz. Eş, dost akrabalarımıza da Türkiye'nin her yerine paket yaptırıp hediyelerimizi sunuyoruz bu anlamda tavsiye de ediyoruz" diye konuştu.

"FİYATLARIN 100 LİRAYI BULMA İHTİMALİ VAR"

İşletme sahibi Selami Özbilici ise, "2019 hasadımız çıktı Allah'a çok şükür. Bu yılda her zaman ki gibi fıstıklarımız ana çatlak birinci kalite. Fıstık fiyatları altınla yarışıyor. Siirt fıstığının diğer fıstıklara nazaran tadı ve lezzeti daha güzel. Bu yıl mahsul az olduğundan fiyatların 100 lirayı bulma ihtimali var" şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR 5
  • Hamit 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kg ana çatlak kavrulmuş birinci kalite fıstık{içinde kapalı ve boş fıstık olmayan} 4.5 kg yaş fıstıktan elde ediliyor birde fıstık ağacı 2 yılda bir ürün vermekte artı ilk 10 yıl fıstık ağacından ürün alamıyorsunuz yıllık mazot işçi traktör gübre fiyatlarını da eklediğinizde üreticisini sanıldığı gibi zengin etmiyor söylendiği gibi altınla yarışsaydı her fıstık üreticisinin kuyumcu dükkanı olurdu
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir Antepli olarak bu yil fistik olmadi 2 yilda bir oluyor fiatlara pahali diyorsunuz ama ceken bilir kardesim
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    İrandan ithal edin.
    Cevapla
  • Remzi 4 yıl önce Şikayet Et
    fırsatcılar altınla yarıştırıyor yalan söylüyorlar artık baklavalarda bile başka ürünler ve millet çam fıstığı almıyor hala fiyat şişiriyorlar bunlar bilinçli tüccar haberi
    Cevapla
  • Hadi Aktı . 4 yıl önce Şikayet Et
    biz üreticiler neden o fiyatları göremiyoruz. Asıl emek verenler bu parayı kazanmıyor.
    Cevapla