5 milyon kişinin KYK borcu silinecek mi? Geri ödemeli kredi affı için...

Yaklaşık 5 milyon borçlu için kanun teklifi hazırlandı. Peki üniversite eğitimi boyunca geri ödemeli KYK kredisi alan öğrencilerin borçları silinecek mi? Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK affı için düzenleme TBMM'ye sunulacak. Peki kanun teklifi içerisinde hangi maddeler yer alıyor? Kimler borçlar tamamen silinecek?

5 milyon kişinin KYK borcu silinecek mi? Geri ödemeli kredi affı için...
5 milyon kişinin KYK borcu silinecek mi? Geri ödemeli kredi affı için...
GİRİŞ 28.09.2019 09:20 GÜNCELLEME 28.09.2019 09:20
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Kredi Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'ndan açıklama geldi. Üniversiteyi bitirdikten iki yıl sonra geri ödemesi yapılması zorunlu olan ancak iş bulamayan üniversite mezunlarının ödemekte güçlük çektiği geri ödemeli KYK kredileri için sigortalı iş bulana kadar başvuru yaparak bu borcu erteleyebileceğini duyurmuştu. Bununa birlikte yaklaşık 5 milyon borçlu için kanun teklifi hazırlandı. Bu kanun teklifi üniversite öğrencilerini mezun olduktan sonra kara kara düşündüren öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinmesi için düzenlendi.

 

 

Türkiye’de son 10 yılda öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Borcunu ödeyemeyen 280 bin üniversite mezununa karşı yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildiği anlaşıldı. Kanun Teklifinde, iş kaygısı taşıyan, aile kurma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK borçlarının silinerek, sorunun çözümüne yönelik olacak.

KANUN TEKLİFİ

 

 

Konu ile ilgili olarak hazırlanan kanun teklifi ise şöyle:

MADDE 1- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 7- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçları silinir. Kredi borçlarına ilişkin daha önce yaptığı ödemeler iade edilmez.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

KYK KREDİ BORÇLARI NASIL ERTELETİLİR?

Kurumdan öğrenim ve/veya katkı kredisi alan borçlulardan borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabilirler.

Kuruma müracaatları esnasında; Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde borcun ödenmesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile birer yıllık sürelerle uzatılır.

YORUMLAR 47
  • Mahmut K. 4 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş siz o belgeye imza atarken şartları okumadınız mı? Sıcak paranın yüzü ne güzel değil mi? Parayı alıp fakültenin kantininde malboro içerken iyi, ama parayı geri ödemeye gelince borçlar silinsin. Oldu paşalarım anca beklersiniz size borç silme. 5 yıldır iş bulamayıp erteleyen varmış. Birader kusura bakma da 5 yıl boyunca iş bulamadıysan o da senin mallığın. Ben borcum var ödemem lazım diye gittim çağrı merkezine girdim, karın tokluğuna çalıştım yine ödedim. Biraz delikanlı olun!
    Cevapla
  • içimden geldi 4 yıl önce Şikayet Et
    Mamut borcu ödedin diye kuyruk acısından mı yazıyorsun? sanane milletin bütçesinden.durumu olmayan bir sürü insan var.ödediğin için pişmansın anladık.
    Cevapla
  • EBRU 4 yıl önce Şikayet Et
    ne oldu şimdi sonuç nedir ,lütfen ,falizleri silinsin,eyy meclisteki temsilcilerim
    Cevapla
  • Borçlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizi silsinler bari lütfen
    Cevapla
  • Cimbom 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim borcumuz vergi dairesine verildiği için ertelenmiyor bu nasil iş yaa
    Cevapla
  • no name 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce ödeyenlerin talepleri ilginç daha önce 15 ay askerlik yapanlar şu an askerlik 6 ay oldu giden 9 ayın maddi manevi kayıplarıda geri verilsin o zaman,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar