Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haciz kararı!

Mahkeme, borcu yüzünden maaşının tamamı haczedilen işçinin itirazını haklı buldu. Emsal niteliğindeki karar ile çalışanların borcu yüzünden maaşlarının tamamına haciz konulamayacak. Emeklilerin de maaşlarına izni olmadan haciz konulamıyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haciz kararı!
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haciz kararı!
GİRİŞ 18.09.2019 11:42 GÜNCELLEME 18.09.2019 11:42
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan Süleyman Gün, 2014 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nde mevsimlik işçi olarak çalışırken, büyük kızı Yağmur Nur Gün (11), kullandığı antibiyotikteki etken maddeye alerjisi nedeniyle rahatsızlandı. Önce Manavgat Devlet Hastanesi'ne, ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen Yağmur Nur felç geçirdi ve yüzde 82 engelli hale geldi. Süleyman Gün, o dönem kızının tedavisi için bankadan 25 bin lira kredi çekti.

90 GÜN HAPİS YATTI
 
Mevsimlik işçi olarak yılda sadece 5 ay 29 gün çalışabilen Süleyman Gün, sezon sona erince işten çıkarıldı. Çektiği krediyi ödeyemeyen Gün hakkında, banka tarafından icra işlemi başlatıldı. Bankanın avukatlarınca hazırlanan ödeme planına uyacağı konusunda icra dairesine taahhüt veren Gün, işsiz kaldığı dönemde borcunu ödeyemeyince 90 gün tazyik hapsi cezası aldı. Eşi Neslihan Gün de (38) yüzde 44 işitme engelli olan Süleyman Gün, 1'i engelli Yağmur Nur olmak üzere 2 kızını ve eşini bırakarak, cezaevinde 90 gün kaldı. 

MAAŞININ TAMAMI KESİLDİ
 
Geçen yıl haziran ayında cezaevinden çıkan Süleyman Gün, tutuklandığı için Orman Genel Müdürlüğü'ndeki işinden de çıkarıldı. Kurumunun disiplin kuruluna başvuran Gün, işten çıkarılma kararının kaldırılmasını istedi. Orman Genel Müdürlüğü, Gün hakkında verilen işten çıkarılma kararını kaldırdı. Gün, ağustos ayında yeniden işe başlatıldı. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü'nde sözleşmeli işçi kadrosunda çalışmaya başlayan Süleyman Gün, 2018 Eylül ayında personel birimine çağrılarak, bankayla imzaladığı taahhütname nedeniyle aldığı aylık ücretin tamamının bankaya aktarılacağı, ücretinin ödenmeyeceği bilgisi verildi.

HACZİN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Avukatlık masrafları ve faizlerle birlikte o dönem toplam borcu yaklaşık 50 bin lirayı bulan Süleyman Gün, maaşının tamamının haczedilmesiyle eşi ve çocuklarıyla yaşamlarını sürdüremeyecek derecede ekonomik zorluk yaşadıklarını belirterek, Manavgat İcra Mahkemesi'ne başvurdu, maaşının tamamı üzerindeki haczin kaldırılmasını talep etti.

 

BANKA AVUKATI İTİRAZ ETTİ

Manavgat İcra Mahkemesi, geçen yıl kasım ayında verdiği kararda Süleyman Gün'ün maaşının tamamı üzerindeki haczi kaldırıp, 1/4'lük kısmının haczedilebileceğine hükmetti. Dava sürecinde Süleyman Gün'ün o dönem 3 bin 470 lira olan maaşının tamamı ise eylül, ekim ve kasım aylarında bankaya verildi. Mahkeme kararına karşı bankanın avukatı tarafından Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edildi. İtiraz dilekçesinde, borca ilişkin takip kesinleştikten sonra Süleyman Gün'ün hür iradesiyle icra müdürlüğüne gelerek borcu bildiği, kabul ettiği ve herhangi bir itirazı bulunmadığı ve maaşının tamamının kesilmesine muvafakat ettiği belirtildi.

Dosyayı değerlendiren Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Hukuk Dairesi kararında, yürürlükte bulunan İş Kanunu'na göre işçinin almakta olduğu aylığın ancak dörtte birinin haczedilebileceği, aylığın üzerinde haciz bulunması durumunda sonraki haczin sıraya konulacağı ve önceki haciz bittikten sonra kesintiye başlanabileceği hatırlatıldı. Mahkeme kararında, "İcra İflas Kanunu'na göre, borçlunun hacizden önceki bir dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkın haczedilebileceğine dair alacaklıyla yapmış olduğu anlaşma geçerli değildir. Somut olayda işçi olan borçlunun maaşı üzerindeki haczin 1/4 oranını aşan kısım yönünden kaldırılmasına karar verilmesinde isabetsizlik bulunmamaktadır. İleri sürülen istinaf sebepleri yerinde olmadığından, alacaklının istinaf başvurusunun esastan reddine oybirliğiyle kesin olarak karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

EMEKLİLERİN DE MAAŞLARINA HACİZ KONULAMIYOR

Emeklilerin de maaşlarını izinleri olmadan haciz konulamıyor. Bu konuda yargıtay kararları bulunuyor.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 23
  • AYKIRI 4 yıl önce Şikayet Et
    kendi işimin sahibiyim, bana kredi kartı vermeyen bankalar nasıl böyle krediler veriyor anlamıyorum.
    Cevapla
  • Evvela Adab 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde o kadar ahlak, şeref , haysiyet yoksunu insan var ki, borç ödememeyen, herkese takan, bunu hak gören, bu ve bunun gibi insanlar yüzünden masum insanlarda yanıyor. Dedemin güzel bir sözü var "Bir adamın borcu var da, borcunu ödeyemiyorum diyor ve o adam sigara içiyor ise o kişi yalancıdır ve onun zerre kadar haysiyeti yoktur" Borç ödemek isteyene Allah yardım eder, fakat bankalar ve faiz tuzaklarına düşen her insana Allah yardımcı olsun. Bankaya faize para yatırıp, faiz batağına düşen adamların veballerini alanlara da Allah doğru yolu göstersin.
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    O kadar çok kişi tanıyorum ki telefon alıp şirketleri dolandırmak isteyen borcu düşünen yok yani haramı helali bilmeyen kişeler le dolu yani ticaret kanunları bence daha da ağırlaştırılmalı ki ticaretin kesintiye uğramaması gerekiyor.
    Cevapla
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    beyefendi sizin tuzunuz kuru olabilir... elbetteki sahtekarlığı, üç kağıtçılığı ve ahlaksızlığı savunamayız. lakin burada ciddi şekilde mağdur bir insan var ve ahlaksızlık söz konusu değil... genel konuşup asıp kesmek yerine vicdan dairesinde bakarsanız sadece insana yakışanı yapmış olursunuz. zenginim deme bir kıvılcım yeter, güzelim deme bir sivilce yeter... bir gün şimdi sizin göstermediğiniz o merhamete sizin de ihtiyacınız olabilir...
    Cevapla
  • hakan ali 4 yıl önce Şikayet Et
    allah yardımcın olsun nerde bizim zengin insanlarımız hade
    Cevapla
  • Goksel 4 yıl önce Şikayet Et
    Maaşın 1/4 oranını kesinti yapılabileceğini icra dairesi bilmiyor mu? Gidip hepsinin üstüne konmaya çalışmış. Maalesef icra daireleri çakal ve onursuz avukatların oyuncağı haline gelmiş. Hepsi bu konuda suçludur. Görevi suistimalden caza gerektirir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle