Çeyiz ve konut hesabı nedir ve nasıl açılır2019? Çeyiz ve konut hesabı devlet desteği ne kadar?

Devlet evlenecek çiftler için müjdeli haberi verdi. Çeyiz hesabı ve konut hesabında birikim yapanlara devlet desteği toplamda 66 bin 952 TL'ye çıkarıldı. Çeyiz hesabı için üst limit 9 bin TL'ye çıkarılırken, konut hesabı için üst limit 24 bin 746 TL'ye çıkarıldı. Peki çeyiz ve konut desteği alabilmenin şartları neler?

Çeyiz ve konut hesabı nedir ve nasıl açılır2019? Çeyiz ve konut hesabı devlet desteği ne kadar?
Çeyiz ve konut hesabı nedir ve nasıl açılır2019? Çeyiz ve konut hesabı devlet desteği ne kadar?
GİRİŞ 30.09.2019 09:34 GÜNCELLEME 30.09.2019 09:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Devletten evlenecek çiftlere müjde geldi. Yeni bir yuva kurmak için birikim yapan gençler birikimlerini çeyiz veya konut hesaplarında biriktirdikleri taktirde 66 bin 952 TL'ye kadar karşılıksız katkı alma imkanına kavuşabiliyor. Peki Çeyiz desteği kimlere verilir? Konut desteği kimlere verilir? Çeyiz hesabı ve konut hesabu açıp birikim yapanlara devlet desteği ne kadar hepsi haberimizde.

 

 

ÇEYİZ HESABI NEDİR?

Çeyiz hesabı evliliğe adım atacak gençlerin öncesinde birikim yaptıkları hesaba deniyor. Devlet tarafından başlatılan uygulama kapsamında düzenli birikim yapan gençlere devlet karşılıksız karşılıksız katkı sağlıyor. Söz konusu çeyiz desteği ise 9 bin TL'yi bulabiliyor.

 

 

ÇEYİZ HESABI DEVLET KATKISI NE KADAR?

Çeyiz hesabı açan ve birikime başlayan gençlerin devlet katkısını alabilmeleri için aylık en az 155,26 TL ve en fazla 1.552,65 TL veya 3 aylık periyotlar halinde en az 465,77 TL, en fazla 4,657,95 TL hesaba para yatırmaları gerekiyor. 

Yatıracağı para miktarını belirleyen gençlerin en az 36 en fazla 47 ay boyunca birikim yapmaları halinde biriktirdikleri paranın yüzde 20'si kadarını devlet katkı olarak hesaba yatırıyor. Tabi ki en az 36 en fazla 47 ay çeyiz hesabında birikip yapan gençler en fazla 6 bin 500 TL katkı alabiliyor. 

En az 48 en fazla 59 ay boyunca birikim yapan gençler en fazla 7 bin 500 TL devlet katkısı alırken 60 ve daha fazla birikim yapanlar ise 9 en fazla 9 bin TL çeyiz desteği alabiliyor.

Evlenecek çiftlerin ikisi de ayrı ayrı çeyiz hesabı açmaları durumuda ikiside devlet desteğini ayrı ayrı alabiliyor. 

ÇEYİZ HESABINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

- 24 yaşını doldurmamış ve daha önce evlilik yapmamış Türk vatandaşı veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28’inci maddesi kapsamında olanlar,

- Evlilik tarihinden önce en az 3 yıl hesabına düzenli ödeme yapanlar,

- 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar Devlet Katkılı Çeyiz Hesabı’ndan yararlanabilecektir.

- Çekim hakkı, katılımcı tarafından dönem içerisinde en fazla 2 defa kullanılabilir. Çekim hakkının kullanılması halinde Çeyiz Hesabı'nda kalan bakiyenin, Çeyiz Hesabı'nın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekir. Asgari tutarların hesaplanmasında ilgili yıldaki asgari ödeme tutarları üzerinden, son çekim hakkının kullanıldığı ay hariç tüm aylar dikkate alınır. Evlilik amacıyla kullanılacak çekim hakkı ise bir defa kullanılır.

- Evlilik amacıyla çekim hakkının evlilik tarihinden önce kullanılması ve herhangi bir sebeple evliliğin gerçekleşmemesi durumunda, çekim tarihinden en geç üç ay içerisinde Evlendirme Daireleri'ne başvuru yapıldığını tevsik eden evrakın bir örneği ile birlikte çekim hakkının kullanıldığı Bankamıza başvurularak Çeyiz Hesabı statüsünün devamı talep edilebilir. Hesabın statüsünün devam edebilmesi için Çeyiz Hesabı'nın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamının hesaba yatırılması gereklidir. Yatırılması gereken tutar hesaplanırken katılımcının bu kapsamda ödeme yapmadığı aylar dikkate alınmaz. Katılımcı, azami olarak evlilik amacıyla çektiği tutarı ile başvuru tarihine kadar düzenli ödeme için gerekli asgari tutarlar toplamını hesaba yatırabilir. Yatırılan tutar üst sınır kapsamında değerlendirilmeyecektir.

- Düzenli ödemelerin aksatılması durumunda Devlet katkısı kazanma hakkı elde edilemeyecektir.

- Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından Çeyiz Hesabı açılabilecektir.

KONUT HESABI NEDİR?

Konut hesabı yeni ev almak isteyen vatandaşların devlet katkısından yararlanabilmek için konut hesabı çatısı altında yaptıkları birikim hesabına denir. birikim şartları tamamlandığında birikim yapan vatandaşa devlet karşılıksız destek sağlar.

KONUT HESABI DEVLET KATKISI NE KADAR?

Konut hesabı açan ve birikime başlayan vatandaşların devlet katkısını alabilmeleri için aylık en az 388,17 TL, en fazla 3881,60 TL veya 3 aylık en az 1.164,50 TL, en fazla 11.664,79 TL düzenli birikim yapmaları gerekiyor. 

Birikim miktarına karar veren vatandaşlar en az 36 en fazla 47 ay boyunca ödeme yapmaları durumunda biriken paranın 16 bin 313,21 TL'yi geçmemesi koşuluyla yüzde 15'i kadarı, en az 48 en fazla 59 ay boyunca ödeme yapmaları durumunda biriken paranın 17 bin 568,08 TL'yi geçmemesi koşuluyla yüzde 18 kadarı, 60 ay ve üzeri ödeme yapmaları durumunda biriken paranın 24 bin 746 TL'yi geçmemesi koşuluyla yüzde 25'i kadarı devlet tarafında konut sahibi olmak isteyen vatandaşın konut hesabına yatırılıyor.

KONUT HESABINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

-Türk vatandaşı olması,

-7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,

-Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekir. Bu şartları taşıyan herkes Devlet katkısı almaya hak kazanır.

YORUMLAR 1
  • Şartlar 4 yıl önce Şikayet Et
    Konut hesabı için yaş şartı var mı? Ayrıca verdikleri para faize girmiyor mu?
    Cevapla