Erdoğan talimatı vermişti! İşte EYT’de son durum

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) talimatı sonrasında süreç yeniden hareketlendi. Peki EYT sorunu nedir? ve kaç kişiyi etkilemektedir...

Erdoğan talimatı vermişti! İşte EYT’de son durum
Erdoğan talimatı vermişti! İşte EYT’de son durum
GİRİŞ 16.09.2019 13:03 GÜNCELLEME 16.09.2019 13:10
Bu Habere 220 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili konuşan TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Son dönemde bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanımız Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdi. EYT'lerin düşüncelerini alacak, SGK ile görüşecek. Geçenlerde kendisiyle konuştum. Bu konuda bir formül üreteceğiz, üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Somut bir adım atılmış oldu. Umarım karşılıklı görüşmelerle bu iş bir noktaya gelir, çözüme ulaşır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor." açıklamasında bulunmuştu.

 

 

EYT SORUNU NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999’da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı Kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036’dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65’te eşitlenecek. Benzer yaş sınırı Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamındakiler için de getirildi.

 

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SAYISI NEDİR?

Bu konuyla ilgili net bir veri bulunmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sayının 1 milyonu kamu çalışanı olmak üzere toplam 6.3 milyon kişi olduğunu söylemişti. Söz konusu EYT düzenlemesinin Meclis’ten geçmesi durumunda bu yasadan faydalanacak ve hemen emekli olabileceklerin sayısını 1.3 milyon olarak duyurmuştu. Oranlayarak hesaplanınca hemen emekli olabilecek kamu çalışanı sayısı yaklaşık 216 bin kişiyken, geri kalanlar ise özel sektörde ya da kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor. “Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneğinin” iddiasına göre ise bundan hemen yararlanacak olanların sayısı yaklaşık 700 bin kişidir.

EMEKLİLİK ŞANSI YAKALAYACAKLAR

Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar emeklilik şansını yakalayacak.

YORUMLAR 220
  • Yani 4 yıl önce Şikayet Et
    65 olacağına,hiç emeklilik Olmasın daha iyi...
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    bize neden 65 yaş bizede düşürülsün madem
    Cevapla
  • vatand 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim biz nasıl beklediysek herkes de beklesin nedir bu eyt eyt
    Cevapla
  • GALAPAGOSLU 4 yıl önce Şikayet Et
    abim yaş 47 iş vermiyorlar daha yaşlanduk diye ... devlet emekli etmiyor nidecuk şimdi... varmi cevabun
    Cevapla
  • Deli Dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiç hoş olmamiş ben bekledim sen de bekle. Biz 18 ay askerlik yaptık şimdi 6 ay nolcak. Ayıp ayıp.
    Cevapla
  • ACİLEN 4 yıl önce Şikayet Et
    En kısa zamanda bu iş çözülür. Mağdur ve işsiz olan insanlar rahat bir nefes alır.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Emekli olup ne yapacan 1200 lira maaş mı alacan SSK'dan
    Cevapla
  • Serhat 4 yıl önce Şikayet Et
    1200lira azparami her ay 1200 gelse fenami olur seninkide lafmi adam 500.000 liraya daire aliyor 1200 liraya kiraya veriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle