Bakanlık 'Terminatörleri' sahaya sürdü!

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanlarımızda zararlı organizmalarla biyolojik mücadele kapsamında bugüne kadar laboratuvar ortamında ürettiği yaklaşık 14,5 milyon faydalı ve yırtıcı böceği ülke ormanlarına bıraktı.

Bakanlık 'Terminatörleri' sahaya sürdü!
Bakanlık 'Terminatörleri' sahaya sürdü!
GİRİŞ 07.09.2019 12:53 GÜNCELLEME 07.09.2019 17:49
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ormanlarımıza zarar veren organizmalara karşı kimyasal mücadeleyi terk ettiklerini ve biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadeleye ağırlık verdiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Bu çerçevede her yıl ortalama 200 bin ile 250 bin hektar ormanlık alanda zararlı organizmalara karşı mücadele yapıyoruz. Biyolojik kökenli ilaçların tercih edildiği kimyasal mücadelenin oranını yüzde 1 civarına düşürdük. Mücadelenin yüzde 99’u biyolojik, biyoteknik ve mekanik olarak yapılıyor” dedi.

 

 

ORMANLARIN SAĞLIK DURUMU DEVAMLI TAKİP EDİLİYOR

OGM’nin 189 yıllık bilgi birikimi ile ormanların sağlık durumunu devamlı takip ettiğini ifade eden Bakan Pakdemirli “Ormanlarda zararlı organizmalara karşı doğaya uygun orman ekosistemini koruyan biyolojik mücadeleyi yaparken, üniversiteler ve araştırma kurumları ile koordineli çalışıyoruz. Ayrıca yurt dışı kaynaklı zararlı organizmaların ülkemize girerek ormanlarımızda tahribat yapmaması için sınır kontrol noktalarında orman bitkilerinin ithalatından kaynaklanan zararlı organizma girişini engellemek için denetlemeler de yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

 

 

BÖCEKLER LABORATUVARLARDA ÜRETİLİYOR

Biyolojik mücadele kapsamında OGM, yurt genelinde 45 adet laboratuvarlarda dört farklı tür faydalı böcek üreterek ormanlara bırakıyor. Bu güne kadar yaklaşık 14.5 milyon adet yırtıcı üretilerek ormanlara bırakıldı. 2019 yılında 500 bin adet yırtıcı böcek üretimi programlanmışken şu ana kadar 540 bin 397 adet yırtıcı üretilerek sağlık durumu bozulan ormanlara bırakıldı.

KIRMIZI ORMAN KARINCA YUVALARININ NAKLİ YAPILIYOR

Ormanlarda zararlı böceklere karşı başka yöntemlerde kullanan OGM, böceklerle beslenen kuşların yuvalanması için her yıl 50 bin adet kuş yuvasını ağaçlara asıyor. Diğer bir yöntemi ise kırmızı orman karıncaları oluşturuyor. Zararlı böcek popülasyonunda meydana gelen artışların önlenmesi ve yeniden denge kurulması için karınca yuva nakilleri yapılıyor. Karıncalar ormanlarda zarar yapan böceklerin yumurta, larva, pupa ve erginlerini yemek suretiyle fayda sağlıyorlar.

FEROMONLARLA YILLIK 150 MİLYONDAN FAZLA ZARARLI İMHA EDİLİYOR

Zararlılarla mücadele kapsamında yaydıkları koku ile böcekleri kendine çeken feromon tuzakları da kullanılıyor. Bilimsel çalışmalar neticesinde üretilen feromonlarla tuzak kurularak zararlı böcekler toplanmak suretiyle imha ediliyor. Her yıl ortalama 50 bin adet feromon asılmak suretiyle 150 milyonun üzerinde zararlı böcek yakalanarak imha ediliyor.

YORUMLAR 10
  • Haber7 4 yıl önce Şikayet Et
    Herseyi devletten beklemek gibi bir hastalık çöktü üstümüze veba gibi yayılıyor Allah sonumuzu hayır etsin
    Cevapla
  • Haber 7 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardesim katiliyorum
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Binlerce keklik,bıldırcın v.s gibi kanatlıları çoğaltıp ormanlara salın.Hem binlerce gence iş sahası olur,hem yumurta ve eti tüketilir hemde satın alınıp araziye ,ormanlara salınır bir kısmı da avcılara satılır.zararlı böcekleri de kene dahil 7/24/365 gün gönüllü toplarlar.Torpil-adam kayırma-eş-dost devlet dairelerine adam doldurma işleriyle uğraşacağına kıymetli bürokrasi elemanları böyle faydalı işlerle uğraşsalar daha iyi olur......
    Cevapla
  • Emin EMİNOGLU 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin bu söylediklerinin hepsi zaten yapılıyor kardeş. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü her yıl onbinlerce Keklik Sülün vb. hayvanı üretip doğaya salıyor. Ama reklam yapılmadığı için kimsenin haberi olmuyor.
    Cevapla
  • kanuni. 4 yıl önce Şikayet Et
    bu başetmeye calistigimiz bocekler yurt d8sindan basimiza bela ediliyor...
    Cevapla
  • HATTİLİ ALP 4 yıl önce Şikayet Et
    Ormanlarımızdaki en zararlı organizma pers kırması teröristler....
    Cevapla
  • Guaidoglu 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarkan ses ver! Bak hükümet ne yapiyor! Bak kimya kullanmiyor! Beton yapmiyor! Dudu dillim nerdesin ses ver!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle