Türk Metal’in talebi yüzde 26 zam

Türk Metal Sendikası, 2019-2020 yıllarını kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında işçi ücretlerine ilk altı ay toplamda yüzde 26,28'lik zam talep etti.

Türk Metal’in talebi yüzde 26 zam
Türk Metal’in talebi yüzde 26 zam
GİRİŞ 06.09.2019 08:44 GÜNCELLEME 06.09.2019 08:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sendika Genel Başkan Pevrul Kavlak, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesiyle ilgili taleplerini düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. Grup Toplu İş Sözleşmesinin Renault, TOFAŞ, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik ve Bosch gibi önemli iş yerlerini kapsadığını belirten Kavlak, yaklaşık 120 bin metal işçisinin mali ve sosyal haklarını ilgilendirdiğini söyledi.

 

 

Üyelerinin beklenti ve önerilerini yaptırdıkları anketlerle belirleyerek sözleşme taleplerini tespit ettiklerini vurgulayan Kavlak, şu bilgileri verdi:

ENFLASYON ORANI BAZINDA OLMALI

 

 

"Birinci altı ay için toplam 26,28 zam talebimiz var. Bunun içerisinde 15,55 liranın altındaki saatlik ücretlere 15,55 lirayı geçmeyecek şekilde 75 kuruş iyileştirme bulunuyor. Bunun oransal karşılığı yüzde 3,97. Bütün saatlik ücretlere yüzde 20 zam. Bunun oransal karşılığı da yüzde 20. Sosyal haklar başlığı altında Kurban Bayramı harçlığının yüzde 60, diğer sosyal hakların yıllık yüzde 30 artırılması talebimiz var. Bunun oransal karşılığı ise yüzde 2,31. Böylece toplamda 26,28 zam talebimiz ortaya çıkıyor. Ayrıca ikinci altı ay enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, ikinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 talep ediyoruz."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Hamşesi 4 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK METAL HAİNLİK EMARELERİ GÖSTERİYOR. İstedikleri fahiş zam talebi ile Düzcede İTO kilit fabrikasının kapanmasına sebep oldular. Otomotiv sanayisisinde de istedikleri fahiş zamlarla bu fabrikaların da kapısına kilit vurdurtmak istiyorlar. Aman dikkat oyuna gelmeyin.
    Cevapla
  • ABDULLAH 4 yıl önce Şikayet Et
    11 Yıl TOFAŞ da Türk Metal Sendikası üyesi olarak çalıştım 2006 dan 2017 ye kadar ve bu süre içinde küresel krizden tut farklı farklı ekonomik krizler yasandı 11 yıl süresi içinde vardiyaların 3 den 2 li vardiyaya yada 2 den 3 vardiya ya döndüğünü gördüm bu esnada ya işci çıkardılar yada işci alımları yaptılar CEO her yıl 1 defa toplantı yaparak gecen yılın TOFAŞ değerlendirmesini çalışanlarla toplantı yaparak anlattığında bende orada bulundum fakat TOFAŞ ın zarar etdiğini hiç duymadım ama zararın olmaması için işci çıkarıldığını her 2 yılda bir gördüm senin anlaman gereken şu o fabrikalar kolay kolay kapanmaz.
    Cevapla