Emekliye kira yardımı ve zam! Kira yardımını hangi emekliler alabilecek?

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, kirada oturan emeklilere kira yardımı desteği için bir araya geldi. Eğer talep hayata geçirilirse, TOKİ konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50’ye çıkarılacak. Muhtaçlara her ay kira yardımı yapılacak. Peki kira yardımını hangi emekliler alabilecek?

Emekliye kira yardımı ve zam! Kira yardımını hangi emekliler alabilecek?
Emekliye kira yardımı ve zam! Kira yardımını hangi emekliler alabilecek?
GİRİŞ 06.09.2019 16:19 GÜNCELLEME 06.09.2019 16:19
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

108 şube başkanının katılımıyla toplanan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklileri yakından ilgilendiren konuları ele aldı. TOKİ ikinci bahar kampanyasıyla emeklilere projelerden yüzde 25 pay ayırıyor. Emekliler bu oranın artırılmasını talep ediyor. TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin büyük bir bölümünün ev sahibi olmadığı ve emekli aylıkları içerisinde ev kirasının önemli bir gider kalemi olduğu tespitinde bulunarak, hükümetten talepte bulundu. Ayrıca bayram ikramiyesi, banka promosyonu gibi ödemelerle ek gelire kavuşan emeklilere, şimdi de ev desteği gündemde. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), kirada oturan emekliler için 2 ayrı talebi gündeme taşırken, verilecek karar merakla bekleniyor. İşte görüşülen konuların başlıkları...

 

TÜED BAŞKANLAR KURULUNUN TALEPLERİ

- Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması.

 

- Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.

- Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.

- Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

"BAYRAM İKRAMİYELERİ TÜFE ORANINDA ARTIRILSIN"

TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin büyük bir bölümünün ev sahibi olmadığı ve emekli aylıkları içerisinde ev kirasının önemli bir gider kalemi olduğu tespitinde bulunarak, hükümetten şu talepte bulundu:

"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır."

Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranının sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulu, dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyelerinin alım gücündeki kayıplar dikkate alınarak yıllık TÜFE oranında artırılmasını istedi.

YÜZDE 25 KONTENJAN AYRILIYOR
 
Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50’ye çıkarılmasını talep ediyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu belirterek, “Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın” çağrısı yapıyor.
 
HER AY YARDIM YAPILACAK
 
Bu talepler hayata geçirilirse, TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli ev sahibi olabilecek. Emekliler, kira yerine kendi evinin taksitini ödeyecek. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları süre boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması’nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerinin altını çiziyor.

YORUMLAR 10
  • Hatice 4 yıl önce Şikayet Et
    Eşimin emekli maaşını alıyorum ev kira 3 çocuk ek gelir yok eşim rahmetli oldu aldığım maaş 1500 hadi bunla napim napmayım heeşey zamlı evden dışarı adım atamıyoruz para
    Cevapla
  • Aysegun 4 yıl önce Şikayet Et
    Kirada surunuyoruz evden disari cikip bi isimi halledeyim desem 20 lira ev sahibi olamiyoruz emekli dul olsunmu canimdan bezdim catlamaya az kaldi
    Cevapla
  • Zerrin yllmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Mersinde toki yapllsl emekiler çekilişe katıldı herkes kaçına baka baka gitti 3.5 tane torpidodan başka önce bunun kirada oturan emeklilere verilmesi gerek göstermelik değil gerçekten vermeleri gerek
    Cevapla
  • Döndü 4 yıl önce Şikayet Et
    Emekliyim evim kira devlet yakıt yardımı yaparsa iyi olur evi sobalı olan var devlet emekliye kömür vermiyor 'ne olacak emeklinin hali devle el atsın
    Cevapla
  • Gazi kahraman 4 yıl önce Şikayet Et
    36OO ek gösterge den niye bahsetmiyorsunuz.. saygılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle