ASKON Tarım Eylem Planı'nı Sivas'ta açıkladı

ASKON Sivas Şube açılış programı ve Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Sivas’ta bulunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmasında ASKON’un tarım eylem planını açıkladı.

ASKON Tarım Eylem Planı'nı Sivas'ta açıkladı
ASKON Tarım Eylem Planı'nı Sivas'ta açıkladı
GİRİŞ 04.09.2019 17:05 GÜNCELLEME 04.09.2019 17:05

ASKON olarak Kuruluş ilkelerinden rehberlik ve öncülük görevinden hareketle,  ülke kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımına yönelik görüş ve tavsiyeleri yetkili mercilerle paylaşmak, ülkemizi ekolojik ve doğal kaynaklarının korunması ve verimli kullanımına katkıda bulunmak üzere çalışmalar yaptıklarını belirterek Türkiye tarımının gelişmesi adına yapılması gerekenleri sıraladı.

Başkan Aydın, konuya ilişkin şunları söyledi;

Ülkemiz tarım sektörü dinamikleri göz önüne alınarak örgütlenme modeli çeşitliliğinin sadeleştirilerek milli bir üretici örgütlenme modeli üzerinde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Arazi bankacılığı sisteminin ülkemizde hayata geçirilmesi ve bu sayede atıl durumdaki arazilerin ekonomiye kazandırılması yönünde çalışmalar başlatılmalıdır. Tarımsal Destekleme uygulamalarında bunu uygulayacak kurumun Merkez Bankası veya Ödeme Ajansı gibi bağımsız bir kuruma devrine yönelik yasal mevzuat çalışmaları başlatılmalıdır. Her havzanın en büyük çiftçileri ile bir araya gelerek planlı tarıma bunlar üzerinden başlanması ve geriye kalan küçük çiftçilerin bunları taklit etmesi üzerine politika çalışmaları yapılmalıdır. Üreticiye sağlanan desteklerin sadeleştirilmesi ve verime göre verileceği bir destekleme modeli hayata geçirilmelidir. Ülkemizin yıllık bazlı tarımsal üretim planlamasına tarımsal desteklemelerle yön verdiği bir destekleme modelinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır Tarımsal borsa sisteminde üretici, ürettiği ürünü hangi zaman diliminde, hangi fiyata satacağını önceden bilebileceği bir sistem hayata geçirilmelidir.

Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması adına destekleme modellerinde yer alması sağlanmalıdır. Tarımsal girdilerin azaltması adına ortak makine ekipman kullanımı özendirilmeli ve bu desteklemeler daha da çeşitlendirilerek hayata geçirilmelidir. Türkiye’de bulunan her bir ziraat fakültesin ve veterinerlik fakültesine belirli bitkisel ürünlerde ve yerli hayvan ırkında ıslah çalışmaları yapmalarına yönelik Özel Sektör – Üniversiteler – Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ortak çalışmalar başlatılmalıdır.

ASKON SİVAS ŞUBESİ GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Öte yandan ASKON Sivas şube açılışı da geniş bir katlımla gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye iyi bir yerde ama bununla hiçbir zaman böbürlenmiyoruz, gevşemiyoruz ve şımarmıyoruz. Önümüzdeki 5 yılın hedefini koyduk." dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ: BÖBÜRLENMİYORUZ, GEVŞEMİYORUZ

Pakdemirli, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Sivas Şubesinin Camikebir Mahallesi Osmanpaşa Caddesi'ndeki açılış töreninde, derneğin kuruluş aşamasıyla ilgili bilgi verdi.

İnsanların doğduğu yerde kalmasını önemsediklerini ifade eden Pakdemirli, "Çünkü ailemde bunun travmalarını 100 yıl geçmesine rağmen halen hissediyorum. O yüzden insanların doğduğu yerde kalması ve doğduğu yerde doyması önemli." diye konuştu.

Sivas'ın sanayisiyle, turizmiyle, aynı zamanda önemli bir tarım şehri olması nedeniyle üzerinde durdukları önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu şehirde çok kıymetli ağabeylerimiz, kardeşlerimiz var. Bizim bakanlık olarak yapabileceğimiz ne olursa, gerek ASKON, gerek iş adamlarımızla, gerekse tarım konularında biz her zaman Sivas'ın emrinde oluruz. Genel itibarıyla zaten Türkiye tarımda nüfusu biraz düşmüş olmakla beraber Avrupa'da tarımsal hasılada birinci, dünyada da yedinci. Aslına bakarsanız 17'nci sırada, yani Türkiye kaynakları itibarıyla toprak kaynağı 17'nci sırada ama dünyada 7'nciliği almışız. Türkiye iyi bir yerde ama bununla hiçbir zaman böbürlenmiyoruz, gevşemiyoruz ve şımarmıyoruz. Önümüzdeki 5 yılın hedefini koyduk. Tarım şuramız var, en yakın zamanda yapacağız, ekim ayının üçüncü haftasında. Bütün çiftçilerimizin, bütün insanlarımızın, bütün vatandaşlarımızın ve bütün Sivaslılarımızın Tarım şurasına katkılarını bekliyoruz."

Pakdemirli, tarım şurasının 25 yıla ışık tutacağını dile getirerek, "İnşallah bundan sonraki hedefimiz, ülkemizi 2050'lere, 2070'lere taşımak için tarım ve orman tarafından üzerimize ne düşüyorsa onu yapmak." diye konuştu.

Herkesten işini en iyi şekilde yapması isteyen Pakdemirli, Türk milletinin bunu yapması durumunda 21. yüzyılda Türkiye'nin hem bölgesinde bir güç, hem de küresel bir güç olacağına işaret etti.

BAŞKAN AYDIN SİVASLI İŞ İNSANLARINA SESLENDİ

ASKON Sivas Şube Açılış programı nedeni ile bir konuşma yapan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Sivas’ın ticari performansının arttırılması gerektiğini belirterek Sivaslı iş insanlarına seslendi. Başkan Aydın konuya ilişkin şunları söyledi;

Sivas ilimiz bu yılın ilk 7 ayında ihracatçı firmaların kanuni merkezleri baz alındığında 45 milyon dolarlık bir ihracata sahip. Geçen yıl da yine aynı bu dönemlerde olduğu gibi aynı rakamlarda performans göstermiştir. Oysa Sivas ilimiz başta Türkiye olmak üzere Dünya’nın çeşitli ülkelerine de göçler vermektedir. Dolayısıyla bizim hemşehrilerimizden bu konuda bir ricamız olacaktır. Gelin bu büyük tecrübelerinizi Sivas’ımıza aktarın ve Sivas’ımızın ticari olarak kalkınmasına katkıda bulunun. Bu dayanışmayı sağlayabilirsek Sivas’ımız adına çok daha müreffeh yarınlardan bahsetmemiz kaçınılmaz olacaktır. ASKON olarak her türlü projelerinize bu bağlamda açık olduğumuzu belirtmek isterim.

ASKON Sivas Şube açılışına Bakan Pakdemirli’nin yansıra Sivas Valisi Salih Ayhan, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve diğer davetliler ile çok sayıda iş insanı katıldı.