'Ekonomimiz toparlanmanın güçlü sinyallerini gösteriyor'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ikinci çeyrek büyüme verilerine göre ekonominin yüzde 2 düzeyinde daralma beklentilerinin üzerinde bir performans sergilediğini belirterek, "Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 daraldı. Bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,2’lik bir artış kaydeden ekonomimiz, toparlanmanın güçlü sinyallerini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'Ekonomimiz toparlanmanın güçlü sinyallerini gösteriyor'
'Ekonomimiz toparlanmanın güçlü sinyallerini gösteriyor'
GİRİŞ 02.09.2019 15:12 GÜNCELLEME 02.09.2019 15:12

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle yaptığı yazılı açıklamada, Gayri Safi Yurtiçi  Hasıla’nın (GSYH) alt kalemlerine bakıldığında, ihracatın yine büyümeyi sırtlayan  en önemli faaliyet ifade ederek, iç talep ve yatırımların henüz büyümeye  beklenen katkıyı veremediğini, net ihracatın katkısının 7,4 puan olarak  gerçekleştiğini ve bunda mal ve hizmet ihracatındaki yüzde 8,1’luk artışın etkili  olduğunu bildirdi.

Gülle, iktisadi faaliyet kollarına göre ise imalat sanayinde 2018 son  çeyrekte yüzde 7,7 ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,2 daraldığına değinerek, ikinci çeyrekte daralmanın yüzde 3,3’e gerilediğine işarete etti.

Yatırım kalemlerine bakıldığında inşaatta yüzde 29,2 ile reel daralma  devam ettiğini anımsatan Gülle, şunları kaydetti:

“Makine ve teçhizat yatırımlarında ise yüzde 16,5’lik bir performans  kaybı söz konusu. Ancak, şunu çok iyi biliyoruz ki, ihracattaki artış trendi, yatırımlara gecikmeli olarak yansıyor. Bu yılın ilk 7 ayında ihracatımız yüzde  2,7 artış kaydetti. İhracatımızdaki artış süreci, sürdürülebilir olması ölçüsünde  de yeni kapasite artışları için yatırımları tetikleyecek ve büyümeye ek bir  pozitif katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, net ihracatın büyümeye katkısının yıl  genelinde güçlü bir şekilde devam edeceğini ve GSYH’nın 2019 yıl genelinde yüzde  0,5-1,5 arası bir artış ile kapatacağımıza inanıyoruz.”

KAYNAK: AA