Çalışanları ilgilendiren tazminat kararı

Samsun'da bir çağrı merkezinde çalışan kadın işçi, 1 yaşındaki çocuğunu bırakmak ve emzirmek için işverenden ilgili yönetmelik gereği çalışma yerine en fazla 250 metre mesafede yurt veya kreş kurulmasını talep etti. Talebin karşılanmaması üzerine istifa edip, kıdem tazminatını almak için dava açtı.

Çalışanları ilgilendiren tazminat kararı
Çalışanları ilgilendiren tazminat kararı
GİRİŞ 31.08.2019 11:52 GÜNCELLEME 31.08.2019 11:53
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Samsun'da bir bankaya ait çağrı merkezinde 7 yıldır çalışan 28 yaşındaki Zübeyde D.K. isimli kadın 1 yaşındaki çocuğu için ilgili yönetmeliğe istinaden çocuğunun bırakılması, bakılması, çocuğunu emzirmesi için çalışma yerine en fazla 250 metre mesafede yurt veya kreş kurulmasını eğer 250 metreden fazla ise çocuğunun ihtiyaçlarının giderilmesi için gidebileceği aracın sağlanmasını talep etti. Bu talebini noter kanalıyla işverene iletti.

Ancak işveren tarafından gerekli girişimlerde bulunulmaması üzerine genç kadın iş akdini tek taraflı olarak feshetti.

 

Ardından kıdem tazminatının verilmesi talebiyle 10.05.2018'de Samsun 1'inci İş Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme 28.02.2019'da sonuçlandı ve işverenin Zübeyde D.K.'ya kıdem tazminatı ödemesine karar verildi. İşveren bu karara itiraz ederek dosyayı Samsun bölge Adliye Mahkemesi 8'inci Hukuku Dairesi'ne taşıdı. Burada dosya üzerinden yapılanan değerlendirme sonucunda da 04.07.2019 tarihinde Zübeyde D.K.'ya kıdem tazminatının en yüksek faizi ile birlikte verilmesine karar verildi. Ardından toplam 26 bin 965 TL'lik kıdem tazminatı Zübeyde D.K.'ya firma tarafından ödendi.

'İŞVEREN YURT AÇMAK ZORUNDA'

 

Zübeyde D.K.'nın avukatı Ertaç Durak, 6331 sayılı yasa ve Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik gereğince 150'den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması için, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerinden ayrı ve iş yerine en fazla 250 metre mesafede bir yurt kurulmasının zorunlu olduğunu, eğer yurt bu mesafeden uzaksa işverenin çalışan için taşıt sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

'KIDEM TAZMİNATI ALMAYI HAK KAZANDI'

Bu kapsamda müvekkilinin ilgili yönetmelik gereği bu taleplerde bulunduğunu dile getiren Durak, "Burada ilgili yönetmeliğe göre çalışan işçilerin işveren tarafından bir süt odası ve devamın bir yurt sağlanması gerekiyor. Ancak işveren tarafından bu sağlanmadığı için bizde bununla ilgili bir dava süreci başlattık. Dava sonucunda müvekkilimiz kıdem tazminatı almaya hak kazandı. Karşı tarafı temerrüde düşürebilmek için öncelikle bir noter ihtarı devamında ise arabuluculuk aşamasından sonra İş mahkemesinde görülen dava neticesinde sonuçlandırdık" dedi.

'İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE'

Bu davanın açılabilmesi için iş yerinde bazı şartların sağlanması gerektiğini söyleyen Durak, "Öncelikle işverenin 150 kadın çalışan olan bir yer olması lazım, emziren bir anne olması lazım, bebeklerin bakımın ihtiyaçlarının giderilmesi, süt imkanlarının sağlanabilmesi ve eğer bu imkanlar sağlanamıyorsa ve 250 metreden uzaktaysa bunun içinde işveren tarafından seyahatlerinin tamamlanması gerekiyordu, tüm bu yükümlülükler işveren aittir. İşveren taraf bu yükümlülükleri yerine getirmediğinden biz de belirli yönetmeliğe göre davamızı açtık. Müvekkilimiz davayı kazandı ve bir üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemesi kararı onadı ve karar artık kesinleşti" şeklinde konuştu.

'ÇALIŞAN ANNELER İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR'

Durak verilen kararın çalışan anneler için emsal niteliği taşıyan bir karar olduğunu dile getirerek "Buradan emziren annelerimize seslenmemiz gerekiyor, eğer işvereniniz size bu şartları sağlamıyorsa işvereninize karşı tek taraflı fesihle kıdem tazminatı talep edebilir annelerimiz. Çünkü çocuklarımızın geleceği için işverenlerin bu yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 40
  • mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    işçiler istediği zaman işden ayrılarak kıdem tazminatını alabilmeli.
    Cevapla
  • keke 4 yıl önce Şikayet Et
    mademki kredi kartı ile her yerde ödeme yapılıyor nakit paraları kaldıralım hem ekonomiye faydamız olur...
    Cevapla
  • halk 4 yıl önce Şikayet Et
    yahhudi Siyonistler bize oyle bir yasa vermişlerki,bir tarafı aile yapımızı bozuyor,bir tarafı hırsızı koruyor bir tarafı suçluyu koruyor bir tarafı işverenler turkiyeye yatırım yapmaması için işçiyi işverenın patronu yapar ,bu yasalar varken yabancı bir iş adamı bu ülkede yatırım yaparmı
    Cevapla
  • tarihi gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    işçinin hakkıysa vereceksin savaşla kazanılmış yerler yatırım için verilir mi
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bayan eleman arıyor sonuç bu.Ailede reis erkektir ailenin yönetimi erkeğe aittir ama günümüz dünyası bunu eşitlemeye hatta kadını öne çıkarmaya çalışıyor.Evli olan ailelerde yalnızca erkek çalışmalıdır bu sayede hem işsizlik azalır hem de ailelerin huzuru yapısı korunur.
    Cevapla
  • Talat 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın kardeşim erkek çalışmalı kadın evine ve de çocuklarına iy bir anne olmalı. Aksine iki kişi çalışınca çocukta başkalarının elimde büyüyor
    Cevapla
  • Görünen Köy 4 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bir çağrı merkeziymiş ki 150 den fazla bayan çalıştırıyormuş.Mübarek Çağrı mrkz değil Fabrika...Var bir terslik.
    Cevapla
  • ahmet1989 4 yıl önce Şikayet Et
    Diyarbakırdaki Turkcell global bilgi çağrı merkezinde 1350 kişi çalışıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle