Erdoğan - Putin görüşmesinde sürpriz karar çıkabilir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'ne katıldı. Erdoğan, programa gelişinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından karşılandı. Bu önemli ziyaretin sadece İdlib'teki durumun olmadığı ifade edildi.

Erdoğan - Putin görüşmesinde sürpriz karar çıkabilir
Erdoğan - Putin görüşmesinde sürpriz karar çıkabilir
GİRİŞ 27.08.2019 14:19 GÜNCELLEME 27.08.2019 18:37
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan ajandasında olmamasına rağmen İdlib'te yaşanan insani dram sonrası Moskova'ya hareket etti. Rusya Devlet Başkanı Putin'le MAKS 2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'ne katıldı. Başkan Erdoğan'ın bu ziyaretini Haber7.com olarak uzman isimlere sorduk. 

 

 

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet

 

 

Bu sürpriz bir ziyaret oldu. Daha önce gündemde olmayan bir buluşmaydı. Arka planda neler olup bittiğini biliyoruz. İdlib’te Han Şeyhun’un düşmesi sonrasında TSK’nın gözlem noktasının vurulması ve Türkiye sınırına doğru yoğun bir göç hareketinin başlaması bu anlamda İdlib anlaşmasını zora soktu.

Bugünkü görüşmede bu konular ele alınacak. Eylül ayında Türkiye’de yeniden 3’lü bir zirve yapılacak. Astana süreci kapsamında İran, Rusya ve Türkiye yeniden bir araya gelecek. Bugün Moskova’da kaydedilen ilerlemeler bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyüp yürümeyeceği sinyalini de verecek.

TÜRKİYE MASADA VE ALANDA KARARLI

Baştan beri Türkiye’nin pozisyonu zor bir süreçti. Türkiye, Suriye dosyasında bir yandan ABD bir yandan Rusya ile ilerlemeye çalışıyor. Bu anlamda menfaatlerin çatışması söz konusu olunca zor oluyor. Türkiye, Fırat’ın doğusunda ABD’nin desteklediği terör örgütü PKK’ya karşı çıkıyor. Fırat’ın batısında Rusya rejimle hareket ediyor. Ama ne olursa olsun Türkiye’nin sahada ve masadaki kararlılığı ortadadır. 2015 öncesi sıkıntılar giderildi. 15 Temmuz sonrası bu tehditlerle kaynağında mücadele edildi ve ülkenin geleceği açısından önemli kazançlar elde edildi.  

TALAT ENVER ÇETİN

Asian Police Organization Kurucusu

Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi Resmî Temsilcisi.

Yakın zamana kadar gündemde olmayan bir görüşmeydi. İdlib’teki olaylar bu görüşmeyi mecbur kıldı. Rus basını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı heyecanla karşıladı. Son zamanların en büyük ittifakının Türkiye ve Rusya olduğu bilinen bir gerçektir. İdlib krizini çıkartanların kimler olduğuna baktığımızda Türkiye’de batı yanlısı kişilerin Esed’in İdlib’e yürümesine sessiz kalan Rusya’yı bu konuda suçlamaktadırlar. Aslında mesele böyle değil. İdlib mutabakatının üzerinden bir yıl geçmiştir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Bolton Rusya’ya geldiğinde ABD – Rusya ilişkilerini değil, Türkiye – Rusya ilişkisini konuşmuş. Türkiye’ye İdlib’te güvenilemeyeceğini, Türkiye’nin terörü bitirmek istemediğini söyleyen bir kara propaganda yapmıştır.

FIRAT'IN DOĞUSU İÇİN OPERASYON HIZLANACAK

Benim de şu an bulunduğum Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'nde çok samimi anlar yaşandı. Türkiye – Rusya arasında kriz çıkartmak isteyenler hüsrana uğrayacaktır. ABD, S400’ü bahane ederek Türkiye’yi F35 programından çıkarmasının ardından Başkan Erdoğan burada SU-57 uçaklarını inceleyecek. F serisinden çok daha iyi bir uçak SU - 57’ler. Buradan çıkacak sonuç Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu hızlandıracaktır.  

SETA Ortadoğu Araştırmacısı Can Acun

Son haftalarda rejimin Rusya’nın yardımıyla İdlib’e saldırması ve 9. Gözlem noktasının vurulması, ikmal hattının kesilmesi Türkiye tarafından çok ciddi anlamda rahatsızlıkla karşılandı. Sahada tedbirler almaya çalışırken diplomatik açıdan Rusya’ya da gerekli müdahaleyi yapmak istedi.  Ortak bir zemin bulmaya çalışıyor. Eğer böyle giderse Astana sürecinin akamete uğrayacağını anlatmak istedi ve bu yüzden Cuhmurbaşkanı Erdoğan Moskova’ya gitti.

 

TÜRKİYE İNSİYATİF ALACAK

Daha önce de İdlib’e büyük operasyon yapılacaktı ama Cumhurbaşkanı Erdoğan ağırlığını koydu. Ama Suriye meselesinde İslam ülkeleri Türkiye’nin yanında yer almadılar. Türkiye bu süreçte yalnız başına kaldı. Umarım başarılı olur. Yoksa Türkiye kendi insiyatif alacak ve Astana süreci bitecek.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Dostacısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkler kendilerine yapılan iyiliği de kötülüğü de asla unutmaz Rusların yerinde olsam Türklerin eninde sonunda yapacağı uçak için zaman kaybını ortadan kaldırmak için teknoloji transferini bugün başlatarak uzun yıllar devam edecek dostluğuda ölümsüzleştiririm
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu an idlibi işgal eden suudiamerikanın kuklaları vahabi-selefi çeteler en büyük sorundur.O bölgenin istikrarını bozarak Türkiye ve Suriyenin savaşmasını istiyorlar.
    Cevapla
  • mehmetçik 4 yıl önce Şikayet Et
    en karlısı Rusya,Türkiye en zararlısı,ABD çok karlı,Suriye battı.İran ortada.
    Cevapla
  • Aydin isik 4 yıl önce Şikayet Et
    Abdul hamid nasil herseyi dogru yapdiysa Erdogan da ayni dogruyu yapiyor.
    Cevapla
  • furkan 4 yıl önce Şikayet Et
    mademki uçaklarımızı Rusyadan almamızı istiyorsunuz bizde Rusyadan alalım.S 400 leri aldığımız gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle