Dolarda 'Robot' kurnazlığı! 6 dakika içerisinde...

Pazar gecesi rolar/TL, gece ticaret savaşı kaynaklı yuanın sert değer kaybı ve güvenli liman arayışıyla yükselen yen nedeniyle sert dalgalandı. Japon yatırımcıların TL pozisyonlarındaki stop - loss emirlerinin çalışması ve uzun pozisyonların kapanmasıyla dolar kuru da yarım saatte 5.77'den 6.39'a kadar çıktı. Kur daha sonra 5.80 seviyelerinde dengelendi.

Dolarda 'Robot' kurnazlığı! 6 dakika içerisinde...
Dolarda 'Robot' kurnazlığı! 6 dakika içerisinde...
GİRİŞ 27.08.2019 13:09 GÜNCELLEME 27.08.2019 13:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Asya piyasalarında “Yen al, TL sat” robot emirleri, kurda bir anlık sıçramaya yol açarken, gün içinde dengelenme sağlandı. Milliyet'ten Zeynep Aktaş, pazar gecesi dolar/TL kurunda yaşananların detaylarını bugünkü köşesinde değerlendirdi.

 

Paranın hareketi küresel piyasalarda algoritmik işlemlerle o kadar çok iç içe geçmiş durumda ki, birinde yaşanan dalgalanma diğerlerini de anında etkisi altına alabiliyor. Açığa alım ve satımlar ters pozisyonlarla karşılaşıldığında piyasalar arasında sert geçişler yaşanabiliyor. Robot emirler devreye girince, geçtiğimiz pazar akşamı dolar/TL kuru Asya piyasalarında 6.39 seviyesine kadar yükselerek sert bir atak gerçekleşmesine yol açtı. 

ABD-Çin gerilimi

 

 

ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerilim Asya piyasalarında sert dalgalanmayı beraberinde getirdi. Cuma günü Çin, 75 milyar dolar değerindeki ABD ürününe, gümrük vergisini yüzde 5 ya da yüzde 10 artıracağını açıkladı. Bunun hemen ardından, ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medyadan, 1 Ekim’den başlamak üzere Çin’den gelen ve şu anda yüzde 25 gümrük vergisi uygulanan 250 milyar dolarlık ürüne yüzde 30 vergi uygulamaya başlayacaklarını duyurdu. Trump halihazırda yüzde 10 vergi uygulanan 300 milyar dolar değerindeki Çin ürününün de 1 Eylül itibariyle yüzde 15 vergilendirilmeye başlanacağını söyledi. Trump’ın paylaşımları Çin para biriminden çıkışları hızlandırdı.  Pazar gecesi tüm dünya borsaları kapalıyken Asya’da piyasalar açıldığında çok sert dalgalanmalar gerçekleşti.

Pozisyon kapatıldı

Çin para biriminden çıkmak isteyen yatırımcılar, Japon Yeninde alıma geçti. Dr. Evren Bolgün, “Japon Yeni al-TL sat” şeklindeki pozisyon emrinin devreye girmesi neticesinde Türkiye saati ile likit olmayan 01:20 saatlerinde Dolar/TL’nin 6.40’a doğru yükselmesine neden oldu” diyor. Makinelere verilen otomatik “stop-loss” zarar kes, noktalarında işlemler gerçekleşince 6 dakika içerisinde dolar/TL tırmanışa geçti. Japon kurumlar zarar yazan müşteri pozisyonlarını kapatınca Tokyo’da sabah saat 7:20’de kurda sert ataklar gerçekleşti.

Dolar kurunun hareketi

Dolar/TL kurunun 6.39 seviyesini test etmesi ile son bir yıldır takip edilen alçalan trendin üzerine çıkıldı. FED Başkanı Powell’in açıklamalarıyla cuma gününü 5.7540 seviyesinde tamamlayan dolar/TL, 6.39’un test edilmesinin ardından yeniden 5.82 seviyesine geri döndü. Teknik olarak 5.82-5.84 bandının üzerinde kapanış gerçekleşmesi halinde ilk hedef 5.93 olacak. 5.82 aşağı kırılırsa 5.75 ve 5.64 seviyeleri takip edilecek. Önümüzdeki üç gün boyunca kapanışların 5.82-5.84’ün üzerinde gerçekleşmesi halindeyse piyasalar bunu kurda atağın devamı olarak algılayacak. 

Kredi risk primi yüksek

Türkiye’nin kredi risk primi 422 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye yatırım yapılabilir seviye olan 150-200 bandının çok üzerinde. Kurda bir gecede yaşanan hareketlilik, fiyatların dengelenmesi ile durulacaktır. Ancak alçalan trend yeniden aşağı doğru kırılmadıkça diplerin sürekli yükseldiği görülecektir. Dolar/TL’de mevcut şartlarda bu yıl yeni bir zirve beklenmiyor. Bununla birlikte yatay bantta dalgalanmalar şaşırtmamalı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 3
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Eeee sonuç ne
    Cevapla
  • mehmet ders1 4 yıl önce Şikayet Et
    kur dalgalı zamanlarda nasıl para kazanılır formulü. 10000 doların varsa forexe 100:1 kaldıraçlı 500 dolar yatır dolar % 2 artarsa yani dolar 5960 olursa 500 dolar kazanmış olursun. ikinci senaryo dolar düşerse % 2 500 doların gider bu sefer 1000 dolar yatır ve yükselmesini bekle % 2 yine kaybersen bu sefer 2000 dolar yatır yine kaybedersen 4000 yatır eğer dolar 4 kez üst üste % 2 düşerse yani aşağı kukarı 5300 e kadar düşerse7500 dolar kaybetmiş olusun ki bu oynak zamanlarda bu düşük bir ihtimal.
    Cevapla
  • Sıradaki 4 yıl önce Şikayet Et
    Aklı olan kaldıraçlı işlemlere bulaşmaz. Paranı çık balkona savur daha iyi. Hiç olmazsa soyguncuları değil vatandaşı sevindirirsin.
    Cevapla