Türkiye'yi de etkileyecek! İndirim bekleniyor

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirim süreciyle birlikte Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere ilişkin olumlu algı sorgulanmaya başlandı. Arjantin Pesosundaki değer kaybı ve borsasındaki düşüş küresel piyasalara belki sınırlı bir yansıma gösterdi. Gelişen ülkeler endeksinde (Morgan Stanley Capital International-MSCI) düşüş eğilimi sürüyor. Aynı ligde bulunduğundan Borsa İstanbul da nasibini almış durumda.

Türkiye'yi de etkileyecek! İndirim bekleniyor
Türkiye'yi de etkileyecek! İndirim bekleniyor
GİRİŞ 26.08.2019 15:19 GÜNCELLEME 26.08.2019 16:05
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump Çin’in 75 milyar dolarlık ABD ihraç ürününe getirdiği ek gümrük tarifelerini artırmasına karşılık 1 Ekim’den itibaren 250 milyar dolarlık Çin ürününe getirilecek yüzde 25’lik gümrük vergisini yüzde 30’a yükselttiğini açıkladı. Trump ayrıca kalan 300 milyar dolarlık Çin ihraç ürününe 1 Eylül’de uygulanmaya başlayacak yüzde 10’luk gümrük vergisinin yüzde 15’e çıkacağını duyurdu. Küresel piyasalarda diğer bir önemli konu ise Fed’in eylülde alacağı faiz kararı. Trump’ın isteği bir puanlık indirim yönünde. Eğer Fed faiz indirirse, bu gelişmekte olan ülkelere yarayacak. İç piyasalar da yavaşlayan ekonominin canlanması için faiz indirimini bekliyor.

 

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYECEK

Konuyu bugünkü köşesinde değerlendiren Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, “Piyasalarda dalgalı seyirle birlikte borsada zayıflama, döviz kurlarında ise yukarı yönlü hareketlenme görüldü. Dış kaynaklı gelişmelerin iç piyasalara yansıması olan bu durumda Arjantin’in payı biraz fazla. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirim süreciyle birlikte Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere ilişkin olumlu algı sorgulanmaya başladı. Arjantin Pesosundaki değer kaybı ve borsasındaki düşüş küresel piyasalara belki sınırlı bir yansıma gösterdi. Ancak bir tetik ve bulaşma riskini de olasılık olarak gündeme getirmedi değil. Gelişen ülkeler endeksinde (Morgan Stanley Capital International-MSCI) düşüş eğilimi sürüyor. Aynı ligde olduğumuzdan Borsa İstanbul da nasibini aldı haliyle. Türkiye’nin risk primi 400 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Bu görünüme son günlerde bir miktar TL’nin değer kaybı da eklenmiş durumda. İç piyasaların rahatlaması için dışarısının durulması ve denge bulması önemli olacak. Bunun için de gelişen ülkeler kadar ABD ve Almanya başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin de sakinleşmesi gerekecek. Bu açıdan Fed faiz politikasının netlik kazanması elzem görülüyor.

 

 

FED’İN KAFASI KARIŞIK

“Fed’in eylül toplantısında çeyrek puanlık faiz indirimi kuvvetli olasılık olarak görülse de Başkan Trump’ın isteği bir puanlık indirim yönünde. Trump’ın Fed’e faiz indirim baskısı artık eleştiri boyutunu aşmaya başladı. Belki de gelecek yıl için seçim kaygısı taşıyor, bilemiyoruz” diyen Balcı, “Fed eylülde yeni faiz indirimine giderse bu durum gelişen ülkeler için olumlu algıya neden olabilir. Fed yetkililerinin de verdikleri mesajlardan kafalarının oldukça karışık olduğu anlaşılıyor. Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Powell’dan da net mesajlar çıkmadı. Avrupa‘da da durum çok farklı değil. Genişlemeci para politikası uygulayan Avrupa Merkez Bankası son toplantı tutanaklarında “yavaşlama muhtemelen beklenenden daha uzun sürecek” açıklaması durumu özetliyor. Negatif faizli tahvil tutarının 16 trilyon dolara ulaşması resesyon beklentilerinin fiyatlandığının göstergesi. Çin ise ABD’nin başlattığı ticaret savaşına 1 Eylül itibariyle 75 milyar değerinde ABD ürünlerine ek vergi koyarak misilleme yaptı. Trump durur mu? Çin’e uygulanan gümrük vergisini 5 puan arttırdı. Çin’de üretim yapan ABD’li şirketlere, geri dönün ve alternatif üretim yerleri seçin dedi. Açıklama sonrası Dow Jones ve dış borsalarda sert satış görüldü. Altın fiyatı (ons/dolar) yükseldi. Haftaya iç piyasalara da yansımalarını görebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘FAİZ İNDİRİMİNİ ZORUNLU KILIYOR’

Dışarıda hal böyle iken iç piyasalarda da yavaşlayan ekonominin canlanması için umutlar faiz indirimlerine bağlanmış durumda olduğuna dikkat çeken Zeynel Balcı, “Merkez Bankası’nın 4.25 puanlık faiz indiriminin yansımalarını önümüzdeki aylarda görebileceğiz. BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün verdiği toplam kredi 2.5 trilyon TL seviyesini geçemiyor. Ancak takipteki kredi tutarı 120 milyar TL’yi geçmiş durumda. Yavaşlayan ekonomide borç ödemek zordur, bu açıdan olağan bir sonuç. Banka kredilerindeki bu görünüm bile tek başına faiz indirimlerini zorunlu kılıyor. Ancak satın alma gücündeki gerileme faiz indirimlerinin ekonomik aktivite üzerindeki etkisini zayıflatabilecek bir durum. 2018 Ağustos sonrası ivme kazanan ekonomideki yavaşlama eğiliminin son aylarda bir dengelenme yaşadığı görülüyor. Ama geçmiş ekonomik sıkıntılardan farklı yanı, bu defa ağrılık olarak reel sektör odaklı olması. Ancak düşen banka kârlarından ve artan takipteki krediler tutarından artık finans kesimini de etkilemeye başladığı görülüyor. Umarız ekonomideki dengelenme sürer ve sonrasında faiz indirimlerinin de etkisiyle hareketlenme başlar. Bunun için küresel ekonomideki gelişmeler önemli bir referans olacak. Piyasalarda dış kaynaklı gelişmelere bağlı olarak dalgalı seyirle birlikte denge arayışı sürebilir” şeklinde yorumladı.

TRUMP, POWELL’DAN ROL ÇALDI!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hamlesini ve FED tutanaklarını değerlendiren Milliyet yazarı Ali Ağaoğlu ise Çin-ABD ticaret savaşları nedeniyle artan belirsizliğin borsaları vurduğuna, önümüzdeki hafta Trump etkisinin devam edeceğine dikkat çekti. Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Jackson Hole’daki toplantı öncesinde açıklanan FOMC tutanaklarında küresel ekonomideki zayıflama sinyalleri, risk yönetimi endişeleri (Bu bağlamda küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin artması halinde diğer merkez bankalarının politika alanlarının sınırlı olduğuna dikkat çekilmiş!) ve düşük enflasyon öne çıkmış.

Powell’ın Jackson Hole’da yapmış olduğu konuşmadan önemli mesajlar geldiğini söylemek zor. Eylül ayında bir faiz indirimi ihtimali var veya bunu anlaşmasız Brexit sonrasına 50 baz puan olarak bir sonraki toplantıya da taşıyabilirler.

Bu konuda net bir mesaj vermeyen Powell’ın konuşmasının henüz daha dumanı tüterken, Trump devreye girdi, Powell’ın ABD’nin “düşmanı” ilan etti ve Çin’e uygulanan vergileri yine “yüksek sesle” artırdı! Daha önceden yüzde 25 vergi uygulanan 250 milyar dolarlık ithalatın vergi oranını 1 Ekimden itibaren yüzde 30’a, yüzde 10 vergi uygulanan 300 milyar dolarlık kısmının vergisini de 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 15’e yükselttiğini(!) açıkladı. (Çin de karşılıklılık ilkesi uyarınca 75 milyar dolarlık tarımsal ürünlerdeki vergiyi artırdı!)

Powell’ın hemen ardından gelen Trump’ın tweet’leri ile ABD borsalarında yüzde 2.4-3.00 arasında kayıplar yaşanırken altın ve özellikle de gümüş önemli yükselişler kaydetti! Çin-ABD ticaret savaşları (adı bu olan teknolojik güç savaşları) artan bir hızla sürerken belirsizliğin artması borsaları vuruyor, önümüzdeki hafta Trump etkisi devam edecektir"

YORUMLAR 11
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankası eylül de en az 250 puan faiz indirimine gitmeli, ihtiyaç kredisi faiz oranları halen çok yüksek. faiz inerse ekonomi o kadar düzelir
    Cevapla
  • semiramis 4 yıl önce Şikayet Et
    abd de 2 aya batıyor doların yerini tl alacak inşallah.
    Cevapla
  • tes 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece bir kaç arap ülkesinde kontrollerinde olan 4 trilyon doları olan ülke mi batıyor ?
    Cevapla
  • cevdet 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankası eylül ayında 325 baz puan faiz indirmeli
    Cevapla
  • FFF 4 yıl önce Şikayet Et
    altın fiyatlarından haberiniz var mı ?
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey abd bu çin başına öylebir musallat olacakki ülkende ot bile bitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle