Rapor parası nasıl alınır? SGK 2019 rapor parası ne zaman ödenir?

Rapor parası almak İş Kanunu kapsamında mümkün olup geçici iş göremezlik ödeneği adı altında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. SGK güvencesinde çalışan ve rahatsızlığı nedeniyle sağlık raporu alan kişilerin çalışamadıkları günler için rapor parası ödemesi yapılmaktadır. Peki rapor parası nasıl alınır?

Rapor parası nasıl alınır? SGK 2019 rapor parası ne zaman ödenir?
Rapor parası nasıl alınır? SGK 2019 rapor parası ne zaman ödenir?
GİRİŞ 21.08.2019 17:32 GÜNCELLEME 21.08.2019 17:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rapor parası, geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir. Rapor parası bazı şartlara uygunluk sağlandığında verilmektedir. SGK güvencesinde çalışanların en çok merak ettikleri sorulardan bir tanesi rapor parasının ne zaman yatırılacağıdır. İşte rapor parasının ödeneceği tarih ve detayları...

 

SGK RAPOR PARASI NE ZAMAN ÖDENİR?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

 

E-DEVLET RAPOR PARASI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

- 4A ve 4B çalışanı olunması ve uygun bir rapor alınmış olması gerekmektedir.

- İşçinin aldığı raporu işverenine teslim etmesi ve işverenin raporu e-rapor sistemine girmesi gerekmektedir.

- 4B kapsamında çalışan sigortalılar yalnızca yatarak tedavi için rapor parası alabilmektedirler.

- 4B kapsamında çalışan sigortalıların rapor parası alabilmesi için hiçbir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

- 4A kapsamında çalışan sigortalılar hem yatarak hem de ayakta tedavi için rapor parası alabilmektedir.

- 4A kapsamında çalışan sigortalıların rapor parası alabilmesi için rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir.

- 4A kapsamında çalışan sigortalılar iş kazası sebebiyle rapor almış ise 90 günlük prim şartı aranmamaktadır.

- Rapor parası alınabilmesi için raporun iki günden fazla alınmış olması gerekmektedir. İki günlük raporlar için rapor parası alınması mümkün değildir.

- Rapor parası almak için raporunda bazı şartlara uygunluk sağlaması gerekmektedir. Raporda olması gereken şartlar şu şekildedir;

- 10 güne kadar olan raporlarda raporun tek bir hekim tarafından verilme şartı aranmaktadır.

- Rapor 10 günden fazla alınmış ise ya da raporun tekrarlanması gerekiyorsa, raporun yine aynı hekim tarafından verilmiş olması gerekmektedir.

- Bir sene içerisinde 40 günden fazla rapor alınmış ise bu raporun sağlık heyeti tarafından verilmesi gerekmektedir.

RAPOR PARASI NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT’ye ödeme talimatı gönderirler. İşçiye SMS gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT’ye giderek rapor parasını alır.

RAPOR PARASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

2019 yılında rapor parası hesaplama, çalışanın aldığı brüt ücrete göre değişiklik göstermektedir. Hesaplamalarda çalışanın son 3 ayda aldığı brüt ücret baz alınmaktadır. Hesaplamalarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri gün sayısıdır. Gün sayısı her zaman iki gün eksik sayılmaktadır. Yani rapor 10 günlük ise 8 günlük rapor parası ödemesi alınabilmektedir.

Hesaplama işleminde çalışanın son 3 aylık brüt ücret toplamı üzerinden günlük brüt ücreti hesaplanır. Yatarak tedavilerde çalışanın aldığı günlük brüt ücretin yarısı kadar, ayakta tedavilerde çalışanın aldığı günlük brüt ücretin 3’te ikisi kadar rapor parası alınabilmektedir. Her yıl asgari ücret üzerinden rapor parası için taban ve tavan ücretler hesaplanmaktadır. 2019 yılı için asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamalara göre taban ve tavan günlük ücretler şu şekildedir;

- 2019 yılında alınabilecek en düşük günlük rapor parası ayakta tedaviler için 56,84 TL, yatarak tedavilerde ise 42,63 TL’dir.

- 2019 yılında alınabilecek en yüksek günlük rapor parası ise 554 TL’dir.

4A VE 4B İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

İş göremezlik sorgulama işlemini e devlet sisteminden öğrenmek için öncelikle yapmanız gereken size en yakın bir PTT şubesinden e-Devlet şifresi almaktır. PTT şubesine gittiğinizde üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek alabilirsiniz.

Şifrenizi PTT şubelerinden 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. daha sonra E-Devlet 4A/4B iş göremezlik ödemesi görme işlemi için yapmanız gereken; (https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme) linkine tıklayarak T.C. numaranız ve E devlet şifresi ile kimlik doğrulama işleminizi yaparak, e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu/Ortak Hizmetler/4a-4b işgöremezlik ödemesi sorgulama menüsünden ödeme sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz.

YORUMLAR 2
  • Dsn 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyen ev aranması
    Cevapla
  • nk.... 4 yıl önce Şikayet Et
    Geçici işgöremezlik ödeneği (Rapor parası) İş Kanunu kapsamında değil 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ödenir.
    Cevapla