'Akbil de para yerine geçiyor fakat biz buna kripto para demiyoruz'

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Pamir, kripto para birimlerinin para olarak tanımlanabilmesi için öncelikle 'faizlerinin olması gerektiğini' vurguladı ve bunun da ancak merkez bankalarının müdahalesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.

'Akbil de para yerine geçiyor fakat biz buna kripto para demiyoruz'
'Akbil de para yerine geçiyor fakat biz buna kripto para demiyoruz'
GİRİŞ 19.08.2019 11:34 GÜNCELLEME 19.08.2019 11:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Pamir, kripto para birimleri teknolojisinin altında yatan blockchain teknolojisini "çok ciddi bir gelişme" olarak tanımlarken, kripto para birimlerinin ise para olarak tanımlanmaları için gerekli özelliklere sahip olmadıkları için, herhangi bir araç olarak tanımlanamayacaklarını vurguladı.
 
"Akbil de para yerine geçiyor"
 
Doç. Dr. Can Pamir, kripto para birimlerinin finansal sistemdeki yerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Cryptocurrency (kripto para) dediğimiz şeylere ben tam olarak para diyemiyorum.
 
"Blockchain tamamen ayrı bir zincir ve altında çok ciddi bir teknolojinin yattığı, belki de sıkça kullanacağımız bir gelişme.
 
"Fakat bir şeye para diyebilmemiz için onun faizinin olması gerekir, halbuki kripto paralara baktığımızda bunların faizi yok.
 
"Bir şeye para diyebilmemiz için onun bir merkez bankası tarafından üretiliyor olması lazım, onun bir parasal politika olarak kullanılıyor olması lazım.
 
"Bu kripto paralarda böyle bir şey söz konusu değil, dolayısıyla bunlara para demek ne kadar doğru bilmiyorum.
 
"Değerli madenler, hisse senetleri, gayrimenkuller var, insanlar bunlara yatırım yapıyor ve fiyatları arz-talebe bağlı olarak değişiyor.
 
"Ama kripto paraların bir faizi yok, bunların dinamiklerini, nasıl kullanılabileceklerini ve şu noktada paranın yerini nasıl alabileceğini bilmiyorum.
 
"Baktığınızda akbil kullandığınız zaman da para yerine geçiyor veya yemek kartları da para olarak kullanılıyor; fakat biz bunlara kripto para demiyoruz, bunun yerine para yerine geçen araçlar diyoruz."
 
"Zamanında lale soğanına yapılan yatırım gibi"
 
Pamir, kripto para birimlerinin para olarak tanımlanabilmeleri için söz konusu teknolojiye yönelik merkez bankası müdahalesinin gerekliliğine dikkat çekti ve ekledi:
 
"Ne zamanki ileride merkez bankaları bunları elektronik para olarak kullanmaya başlarlar ve sistemler bu şekilde işlemeye; tahvili, faizi olmaya başlar, o zaman belki daha anlamlı hale gelebilir.
 
"Şu anda bana göre biraz insanların alıp sattığı, çeşitli karlar elde ettiği bir şeyden bahsediyoruz.
 
"Nasıl insanlar zamanında lale soğanına da yatırım yaptıysa ve hareketlenmeler olmuşsa, bu durum da onun gibi.
 
"Dediğim gibi, ne zaman ki merkez bankaları kripto paralara el atarlar ve sistemlerine sokarlar, o zaman daha mantıklı araçlar olarak ortaya çıkarlar."
 

YORUMLAR 1
  • GerçekPara 4 yıl önce Şikayet Et
    TL Dolar Euro vs bunlar para değildir. 'Para Birimi' de değildir bunlar, TDK currency yi öyle çevirmiş. Art niyetli yaptığı da belli, neyse. Bir şeyin para olarak tanımlanabilmesi için bazı gereklilikler mevcuttur, bunlar özetle: 1-Liquid olması, 2-Değerini uzun vadede koruyabilmesi, 3-Ve Zamansız olması yani zaman içinde bozulma yaşamaması. Tl Dolar vs bu currencyler sadece ilk koşulu yerine getirebildiklerinden para olarak tanımlanamazlar. Şuana kadar paraya en yakın keşfedilen varlık dünya üzerindeki hem noble metal hem de precious metal kategorilerine giren altındır. Altın bu 3 gerekliliği de sağlayan bilinen tek maddedir, dolayısıyla bulunabilmiş tek paradır o şuana kadar.
    Cevapla