3 haftada 2 milyar dolar! Süreç başladı, satıyoruz

26 Temmuz haftasında yurt içi yerleşiklerin 186,7 milyar dolara dayanan yabancı para mevduatı, 185 milyar dolar sınırına geriledi. 3 haftada 2 milyar dolara yakın gerilime olurken ve dövize yatırım da azalmışken ihtiyaçlar için de dolar bozduruyoruz.

3 haftada 2 milyar dolar! Süreç başladı, satıyoruz
3 haftada 2 milyar dolar! Süreç başladı, satıyoruz
GİRİŞ 17.08.2019 10:08 GÜNCELLEME 17.08.2019 17:42
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Dolarda yıllardır devam eden yükseliş eğilimi, son haftalarda belirgin şekilde yatay bir trende döndü. Artık her yükselişin satış fırsatı olarak görüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Şüphesiz bu gelişmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın dünyada daha rekabetçi (zayıf) dolar istemesi ve bunun için sürekli FED’e faiz indirimi baskısı yapması etkili oluyor. Ticaret savaşları başta olmak üzere, küresel ekonomiyi yavaşlatan birçok unsur da dövizdeki zayıf seyri destekliyor. Bununla birlikte içeride enflasyonun düşüş trendine girmesi ve faiz oranlarının hissedilir biçimde gerilemesi, tüketici güvenini artırıyor. Bütün bunlar "artık doların daha durağan seyredeceği" beklentisini, tasarruf sahiplerinin nezdinde de güçlendirdi. 26 Temmuz haftasında yurtiçi yerleşiklerin 186,7 milyar dolara dayanan yabancı para mevduatı, 185 milyar dolar sınırına geriledi.

 

 

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Can Pamir, son dönemde dövizdeki düşüşün bireysel satışlardan kaynaklandığını söyledi. Can Pamir "Geçen sene o panik sırasında dolar almış olanların, artık yavaş yavaş normal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ellerindeki dövizlerini bozdurduklarını düşünüyorum. İkinci etken de, bizim şu an cari fazla veriyor olmamız. Yani döviz ihtiyacımız da azalıyor" dedi. ABD ve Avrupa merkez bankalarının faizi düşürecek şekilde hareket ediyor olmasının, ekonomi yönetimi ve tüketiciyi cesaretlendirmeye başladığını anlatan Pamir, "FED 0.25 puan faiz düşürdü. Biz, 4.25 puan indirdik. Dövizin de faizi düşüyor. Bu etkiyle de dövizden kaçış söz konusu. Bundan sonra merkez bankalarının ne kadar faiz indireceğine, nasıl bir yol izleyeceğine bakılacak. Bu arada ABD-Çin ticaret savaşı, Türkiye’yi olumlu etkiliyor. İkame malların Türkiye’den alınması söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.

"MERKEZ"LER ALTINA KAÇIYOR

 

 

Çin, Rusya ve Polonya başta olmak üzere birçok merkez bankası, dolar satıp altın alıyor. Goldman Sachs Analisti Jeff Currie, "Gelişen piyasalarda merkez bankaları altın alıyor. Çünkü yaptırım ihtimalleri, jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşı riskinden dolayı dolara sahip olmak istemiyorlar" dedi. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 14
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 6 ay içinde 4.50 ye düşer bu gidişle...
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Yakinda cinde doları terk edecek ...domino etkisi geliyor
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    1 milyon gurbetci minimum 2000 euro harcar 10 gundebi Eder 2milyar euro , gurbetcileri hor gormeyin ekonomiye cok katkilari var. normal bir turist 1000 euro harcar gurbetci 10000 avro arti yatirim yapar, hepside nakit... eylul ekimi merakla bekliyorum...
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizden kaynaklı değil.altın artıyor dolar düşüyor.trump çin ilişkileri yüzünden
    Cevapla
  • Harbi adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede halka arz olmuş şirketlerin devlet kurumları dahil büyük şirketlerin hisseleri çoğunlukla yabancıların elindedir istedikleri gibi endeksle ve turk yatirimcisiyla oynarlar devletimiz bile borsada onlarla basa çıkamaz büyüktürler güçlüdürler turkiyede sıcak paranın döndüğü her yerde baba onlardır keske devletimiz onlarla basa çıkacak kadar güçlü olsaydı 2013 2014 de ki gibi ne dolar çıkar nede borsa kumar yeri olurdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle