Üçüncü nükleeri kendimiz kurarız

ASO Başkanı Özdebir, nükleer santral konusunda Türk firmalarının artık bir eksiğinin bulunmadığını belirterek, 3. reaktörü yapabilecek bilgiye sahip hale geldiklerini söyledi.

Üçüncü nükleeri kendimiz kurarız
Üçüncü nükleeri kendimiz kurarız
GİRİŞ 16.08.2019 08:35 GÜNCELLEME 16.08.2019 09:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Akkuyu’da yapılan ve yakın zamanda da Sinop’ta kurulacak olan nükleer santral projelerinin yerlileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Akkuyu nükleer santralının 20 milyar dolarlık bir proje olduğunu belirten Özdebir, Türk firmalarının bu projenin en az 5 milyar dolarlık kısmında yer alması gerektiğini söylerken nükleer santral konusunda Türk firmalarının artık bir eksiğinin bulunmadığını belirterek, üçüncü reaktörü yapabilecek bilgiye sahip hale geldiklerini söyledi.

 

 

Başkan Özdebir şöyle devam etti: “Bizim eksiğimiz malzeme bilgisi konusunda. Bu konuda bizim malzeme teknolojimizi geliştirebilmemiz lazım. Bugün Türk sanayisi malzeme bilgisi açısından takviye edilirse yapmayacağı şey yok. Bir 3’üncü reaktörü rahatlıkla kendimiz yapabiliriz. Şu anda teknolojik olarak makine teçhizat olarak çok az bir yatırımla biz bu işleri yapabiliriz. Bugüne kadar malzeme bilgisini ihmal etmişiz.” ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin yıllardır ‘öcü’ olarak gördüğü nükleer enerji sektöründe yerli firmaların artık bilinç sahibi olduğunu ve yavaş yavaş sektörde yer almaya başladığını ifade etti. 

‘ÖCÜ’ DİYE BAKIYORDUK

 

 

Türk firmalarının nükleer santral konusunda bilinç sahibi olmaya başladığını ifade eden ASO Başkanı Özdebir, “Bugüne kadar Türkiye’nin ‘öcü’ diye korktuğu hiç bilmediğimiz bakmadığımız bir alandı. Aslında dünyada çok ciddi bir pazar var. Bu pazarda firmalarımız yavaş yavaş yer almaya bilinç sahibi olmaya başladı. Bu bağlamda yurt dışındaki firmalarla ortaklık yapan, birlikte iş yapan firmalarımız var. Mesela geçenlerde Akkuyu’da kor tutucu yani reaktörde erime olursa onu tutabilecek bir parça Rusya’dan geldi. Bizim kümeye dahil olan bir nakliye firmasını doğrudan doğruya çağırarak ona verdiler işi, o getirdi buraya” diye konuştu. 

YATIRIMDAN PAY ALMALIYIZ

Ülkemize yapılacak nükleer santralin bir çok işini yapabileceklerini belirten ASO Başkanı Özdebir, Akkuyu’da ve diğer yerlerde kurulacak santrallerin en az dörtte birini yapmak istediklerini söyledi. Özdebir, “Bir nükleer santralde reaktörün dışında bir çok iş var. Yani merdivenler, kablolar, borular, vanalar, sensörler gibi. Mesela Akkuyu’da yapılacak nükleer santralin maliyeti 20 milyar dolar diyorlar. Bunun en az 5 milyar dolarlık kısmını bizim sanayicilerimizin alabilmesi lazım. Türkiye’nin kabiliyetleri gerçekten çok yüksek, özellikle küçük ve orta boy sanayicilerimizin bu alanda yapabilecekleri çok fazla iş var” dedi.

Sanayiciler eğitim almaya başladı

Uzun yıllardır verilen uğraşların neticesinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin Ruslar’la beraber yapmaya başlanıldığını, ikinci santralin de Japonlarla Sinop’ta yapılacağını hatırlatan Özdebir, ASO olarak bu projelerin yerlileştirilmesi konusunda Sanayi Bakanlığı’nın desteği ile bir çalışma yürüttüklerini anlattı. ASO koordinatörlüğünde kurulan Nükleer Sanayii Kümelenmesi (NÜKSAK) üyesi firmalara Ruslar’la birlikte eğitimler verildiğini ifade eden Özdebir, “Ruslar bizim kümelenmemiz içerisindeki firmalara yavaş yavaş iş vermeye başladılar. Japonlarla da aynı şekilde karşılıklı işbirliğimiz sürüyor. Sanayi kuruluşlarımızı bu konu ile ilgili bilgilendirmek için eğitimler  düzenliyoruz” dedi. 

YORUMLAR 3
  • keke 4 yıl önce Şikayet Et
    hadi görecez bakalım...
    Cevapla
  • Ferik 4 yıl önce Şikayet Et
    Aman diyeyim her işe eyvallah ama bu iş türk iş adamlarına verilmemeli tabiki gönül ister kendi esnafımız kazansın ama bizimkiler azıcık zoru görünce demirden çalar şurası fazla önemli değil der çimentodan çalar kalsın kardeş siz hastane yapın defalarca tadilat yapılan hastaneler.....
    Cevapla
  • Faruk 4 yıl önce Şikayet Et
    al sana bi kiyamet teorisi korkaklarindan biri...adam nükleer santralden hastaneyi nasil da bagladi helal olsun...
    Cevapla