Asya'nın temizlik bitkisi Türkiye'yi sevdi

Orman Genel Müdürlüğünce geçen yıl Türkiye'ye getirilerek ekimi gerçekleştirilen sabun ağacı tohumundan en iyi verim Karadeniz Bölgesi'nde elde edildi. Çin, Hindistan ve Nepal'de insanların yanı sıra ev ve evcil hayvanların temizliğinde de kullanılan sabun ağacı fidanlarının boyu söz konusu bölgede 90 santimetreye ulaştı

Asya'nın temizlik bitkisi Türkiye'yi sevdi
Asya'nın temizlik bitkisi Türkiye'yi sevdi
GİRİŞ 14.08.2019 12:23 GÜNCELLEME 14.08.2019 12:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) tohumları geçen yıl Türkiye'ye getirilen ve temizlik amacıyla kullanılan Asya kökenli sabun ağacından en iyi verim Karadeniz Bölgesi'nde alındı.

 

 

OGM yetkililerinden alınan bilgiye göre, başta Hindistan olmak üzere Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde 200-bin 500 metre yükseklikteki doğal ormanlarda yetişen sabun ağacını Türkiye'de de yetiştirmek adına geçen yıl Hindistan ve Çin'den 104 kilogram tohum getirtildi.

Tohumların Fidanlık ve Tohum İşleri Başkanlığınca dağıtımı gerçekleştirilerek, Adana, Antalya, Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmir, Muğla, Trabzon ve Zonguldak orman bölge müdürlüklerinde deneme amaçlı üretim çalışmaları yapıldı.

 

 

Çalışmalar sonucunda en iyi gelişim Karadeniz Bölgesi'ndeki fidanlıklarda görülürken, bu bölgedeki fidanların boyunun temmuz ayında 90 santimetreye ulaştığı belirlendi.

Fidanların diğer bölgelerdeki gelişimi de iyi olurken en zayıf gelişim Ankara'da tespit edildi.

Ekimi yapılan 90 kilogram tohumdan yurt genelinde toplam 23 bin 500 fidan elde edildi. Fidanların çok az bir kısmı, daha boylu fidan elde etmek amacıyla geniş alanlara alınacak.

Üretilen fidanların belirlenecek alanlara dikilerek, ekonomiye kazandırılması planlanıyor.

SABUN AĞACI

Sabun ağacı, gövdesi düz ve silindirik, yan dalları ve yaprakları 5 metre çapında bir şemsiye benzeri yarım küre görünümünde taç yapısına sahip, odunu sert ve açık sarı renkli bir bitki olarak biliniyor.

Kahverengi sert bir dış kabuğa sahip olsa da içi çok etli olan sabun ağacının 1,8-2,5 santimetre çapında meyvesi bulunuyor.

Temmuz-ağustos aylarında oluşmaya başlayan, ekim-aralık ayları arasında olgunlaşan söz konusu meyve yenmiyor. Sadece endüstriyel amaçlı kullanılan sabun ağacı meyvesinin her birinde 1-3 tohum bulunuyor.

Asırlardır Hindistan'da yetiştirilen sabun ağacının üretimine artık birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Japonya ve ABD'de de başlandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Murat Kahraman 4 yıl önce Şikayet Et
    En zayıf Ankarada yetişmiş! Gayet normal...
    Cevapla
  • Yozgat da yetişiyor 4 yıl önce Şikayet Et
    Yozgat da doğal olarak yetişiyor. Benim Bahçede vardı gelselerdi bedava verirdim. Hindistana şimdi bir süre para da vermişlerdir tohum ücreti patent parasından pahalı bide
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kayseride de var doğada
    Cevapla