Türkiye uçuşa geçiyor! 8 milyar dolar artacak...

2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda savunma sanayii, tarım ve turizm sektörleriyle birlikte öncelikli gelişme alanı belirlendi. Hedef, savunma sanayiindeki ileri teknolojik ürünleri sivil sanayiye de transfer etmek. Böylece tüm sektörlerde üretim ve ihracatın arttırılması amaçlanıyor.

GİRİŞ 13.08.2019 07:00 GÜNCELLEME 13.08.2019 09:32
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda savunma sanayi, tarım ve turizm sektörleriyle birlikte öncelikli gelişme alanı olarak belirlendi. Planda, üretim odağı ise kritik teknolojiler, ürün ve ürün grupları oldu. Verimlilik artışlarıyla katma değerin arttırılması ve ihracat ölçeğinin büyütülmesi hedeflendi.

 

 

Savunma sanayiinde son dönemde yaşanan teknolojik gelişmelerin sivil sanayiye transferiyle birlikte tüm sektörlerdeki üretim ve ihracatın arttırılması amaçlanıyor. Bunlardan biri savunma elektroniğindeki gelişmelerin ticari üretimde kullanılması. Bu alanda devlet önemli destek ve teşvikleri de devreye sokacak. Türkiye’nin önemli üretim ve ihracat alanı olarak son dönemde yükselen gemi inşa sanayiye odaklanılacak. Deniz teknolojileri ve gemi yan sanayinin rekabet gücünün artırılması amacıyla Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi kurulacak.


TF-X

 

 

MİLLİLEŞME TAM GAZ

Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılanması kapsamında önemli tedbirler hayata geçirilecek. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek projeler hayata geçirilecek. Milli teknolojiler ve yerli imkânlarla, ürünlerin teknik özelliklerinin giderek geliştirildiği ileri versiyonları oluşturulacak ve farklı harekât ihtiyaçlarına ve görev alanlarına hitap edebilecek ürün ailesine sahip olma yaklaşımı benimsenecek. Yerlileşme Yol Haritası belirlenerek uygulamaya koyulacak. 

GÜÇLENDİRİLMİŞ HAVA SAVUNMA AĞI

Türkiye’nin 2023 vizyonunu da ortaya koyan plana göre, bu dönemde milli tank Altay, TSK tarafından harekatlarda kullanılmaya başlanacak. Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olan hava savunma ağının teşkil edilmesinde yerli hava savunma sistemleri devreye alınacak. Hisar sistemleri alçak, orta ve yüksek irtifa hava savunma ağına peyderpey entegre edilecek. Yine başta uçak gemisi olmak üzere yerli deniz platformları da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde göreve başlayacak. İnsansız Hava Araçları konusundaki üretim, geliştirme ve ihracaat faaliyetleri hızla devam edecek, TSK envanterindeki İHA sayısı artırılacak. 

HÜRKUŞ

YERLİLİK YÜZDE 75'E ÇIKARILACAK

Bu süreçte motor üretimi konusunda da önemli yol katedilecek. 2023’e kadar İHA motoru prototipi ile kara araç motorunun teslimi yapılacak, milli teknoloji hamlesine hız kazandırılacak. Savunmada yerlileşmeyi sağlayacak nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim altyapısı güçlendirilecek. Savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler dahil tüm firmalara yönelik olarak Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında finansal destek sağlanacak. Sektörde üretim ve ihracata odaklanılacak. Sektör ihracatının artırılması amacıyla ülke ve proje bazlı ihracat stratejileri belirlenecek. 2018 yılında 6,7 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayii cirosunun 4 kat artışla 2023’te 26,9 milyar dolara, ihracatının ise 5 kat artışla 2 milyar dolardan 10,2 milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Savunma sanayiinde yüzde 65 seviyesindeki yerlilik oranının 10 puan artışla yüzde 75’e çıkarılması hedeflenen önümüzdeki 4 yıllık süreçte sektördeki istihdamın da neredeyse ikiye katlanacağı öngörülüyor. 2018 sonu itibariyle 44 bin 700 olan savunma ve havacılık sanayii istihdamının 2023’e kadar 79 bin 300’e kadar çıkacağı tahmin ediliyor. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 23
  • alican 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahın takdiri bazı akıl tutlması yaşayanlar Tütünle ne alakası var..Asıl kanser yapan ortamın eksoz dumanı vs mikroplar.Şehirde oturuyorsanız çıkın apartmanınızın çatısındaki sinmiş siyah zifiri toza bakın.İşte o tozu ister istemez soluyoruz,Deterjanlı sular,kimyasal temizlik maddeleri derken asıl kansere neden olan bunlardır.Benim dedemde senede bir çuval tütün içer günlükte bir kilo toz şeker yerdi.110 yaşında öldü..Buna ilk defa şahit olan doktor şok olmuştu..
    Cevapla
  • muhakkak 4 yıl önce Şikayet Et
    aldığımız tohum yabancı ve hastalıklı. hastalıklı tohumların ilaçları bayernden geliyor. biz bu kölelikten kurtulmadıkça bu hastalıklı gıdalardan kurtulmadıkça önümüz açılmayacak.
    Cevapla
  • Evad ı Fatihan 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ilaçlarını da millileştirmemiz ce mümkün olduğunca kimyasaldan uzak tutmamız lazım
    Cevapla
  • marslı 4 yıl önce Şikayet Et
    sigara zammına karşuı olan akıl fukaraları. özgürüm içerim diyemezsin. sadece havayı kirletmiyorsunuz. meskun mahallarda caddelerde sigara içmek yasaklansın. sigaradan kanser ıolan akıl fukarası milli ekonomiye milyarlarca dolar zarar veriyorlar. sigara tanesi 10 tl olmalı paketi degikl. özgürüm içerim diyene de sağlık giderlerini de cebibnden ödesin. saklık sigortası kapğsamı dışına alınsınb bu aptal zararluılar...
    Cevapla
  • Roco 4 yıl önce Şikayet Et
    Dedemin kimle beraber olduğunu aynı avlu içinde yaşadığım için bilirim, amcamlardan gençliğini bilirim, tanımadan beni yorum yapmışsınız boş konuşan ben değilim, 10 milyonda 1 diye rakam da vermiş çok bilmiş
    Cevapla
  • roco'ya 4 yıl önce Şikayet Et
    10 milyonda 1 gibi olan olayi anlatmissin , dedenin kimler ile beraber oldugunu sen nerden bileceksin , muhalefet yapayimda nasil olursa olsun diye bos bos konusmussun
    Cevapla
  • roco 4 yıl önce Şikayet Et
    çok müthiş tespit bravo!! Dedem 1 dal sigara icmedi yanında sigara icen de yoktu, doğal yaşar doğal beslenirdi akciğer kanserinden öldü, doktor sigarayı bırakacaksın demisti iyi hatırlıyorum adam sigara icmem yanımda icirmem demisti, ne sigara ne alkol nede baska birşey..
    Cevapla
  • marslı 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkeyi pkk fetö terör örgürtlerine peşkeş çeken chp iktidar olursa bütün bu gelişmeler çöplüğe atılacak. manda yönetimine geçilecek. o zihniyete oy verenler akıl fukarasıdır. bak domaes iki tl patlıcan 2 tl bıber 2 tl karpuz 50kuruş. bak .. sigaraya zam gerldi diye ülkeyi gerekrse yıkarım anarşizmöi devşiriliyor. yazık bu fukara zşihniyete.
    Cevapla
  • hancı 4 yıl önce Şikayet Et
    sonucta marslı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle