Ticaret savaşı ve Trump doları vuruyor

ABD ile Çin arasında alevlenen ticaret gerilimine rağmen güçlü kalan Türk lirası, dün de değer kazandı.

Ticaret savaşı ve Trump doları vuruyor
Ticaret savaşı ve Trump doları vuruyor
GİRİŞ 08.08.2019 07:36 GÜNCELLEME 08.08.2019 07:36
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Fed’in temmuz toplantısında 0,25 puan faiz indirmesinden sonra bu indirimin devamına dair işaret vermemesi üzerine düşüşü duran dolar, bu haftaya düşüşle başladı. Önceki gün 5,51-5,59 bandından dalgalanan dolar, dün 5,47 TL’ye kadar inerek düşüşünü sürdüreceğine dair işaret verdi. Uzmanlar, dolarda 6,20 TL’den itibaren aşağı yönlü bir eğilim olduğuna dikkat çekerek “Çok sert hareket beklemiyoruz ancak 12 Eylül’deki Merkez Bankası toplantısı kritik eşik olacak” ifadesini kullanıyor. Öte yandan doların düşüşünde önemli etken olan Fed’in faiz indirimine sıcak bakmaması, ABD Başkanı Donald Trump’ı çileden çıkardı. Trump “Amerika için asıl mesele Çin değil, FED’in hatasını kabul etmemesi” diyerek yeni bir çıkış başlattı. Trump “Bizim meselemiz Çin değil. Onlar günden güne şirket kaybederken biz hiç olmadığımız kadar güçlüyüz; ABD’ye her gün para akıyor. Bizim sorunumuz Fed’in sıkılaşmaya giderek ve çok hızlı hareket ederek hata yaptığını kabul etmemesi. Ben bu konuda haklıyım. FED, faizleri daha hızlı ve daha fazla indirmeli ve bu saçma sıkılaştırma politikasına acilen son vermeli” dedi. Açıklamalar, faiz indiriminin devam etmesi ihtimalinin güçlenmesi olarak yorumlandı ve dolar günü 5,48 TL seviyelerinde tamamladı. Bazı uzmanlar, dolarda 5 TL’ye göre çekilmenin hızlanabileceğini ifade ederken, bazı görüşler de, 5 TL’nin altına sarkabileceği yönünde...

Kur savaşlarında yeni cephe kurlar

- ABD Maliye Bakanlığı, Çin’in dolar/yuan paritesinin 7 seviyesini geçmesine izin vermeyince, Çin’i ‘kur manipülatörü’ ilan etti ve ticaret savaşlarında yeni bir safhaya geçildi. 
Geçen yıl mart ayında ABD-Çin arasında başlayan ticaret savaşlarında, risk algısını artıran bir dönem yaşanıyor.
- Perşembe günü ABD Başkanı, Çin’den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 gümrük vergisi koyduğunu duyurdu.
- Bunun üzerine Çin dövize müdahale etti, doların pahalı hâle gelmesiyle ABD’den ithal edilecek ürünlerin azaltılması amaçlandı.
- Hemen ardından Çin ABD’den tarım ürünü alımını da durdurdu.
- Trump, bu adımlara rağmen Çin konusunda adım atmayacağını duyurdu.
- Analistler, gelişmelerin dövizin hareketine de yön vereceğini söylüyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 3
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    2 yıl içerisinde dünya dolardan yeni para pirimine geçerse dolar 4 tl ye iner.abd ekonomisi batarsa dolar 2 tl ye kadar iner
    Cevapla
  • adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı yatırımcılar ülkemizdeki yatırımları sonucu TL kazanır. Belirli aralıklarla bunu dövize çevirip merkeze(ülkelerine) aktarır. Dövizin yüksek olduğu durumda bu şirketler için döviz almak mantıklı gelmez. TL rezervi şişer. Taa ki bi bakmışınız dolar hızla düşer. İşte en dip noktada TL ler dolara çevrilir ülkeden çıkar. Bakmışız ki dolar yine yükselmiş. Sonra bu yabancı yatırımcılar o doların yarısını(afaki bir oran) TL ye çevirir ve döngüye tekrar sokar.
    Cevapla
  • Yoru yorum 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd zaten düşen ihracatı için doları düşürmek istiyordu. İstediği oluyor gibi.
    Cevapla