Peş peşe açıklamalar: Enflasyon yüzde 10 düşecek

Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 16,65'e yükselen enflasyonun, üçüncü çeyrekte baz etkisi ile yüzde 10 civarına gerilemesi, son çeyrekte ise tekrar yükselerek yılı yüzde 14 civarında bitirmesi bekleniyor.

Peş peşe açıklamalar: Enflasyon yüzde 10 düşecek
Peş peşe açıklamalar: Enflasyon yüzde 10 düşecek
GİRİŞ 05.08.2019 13:51 GÜNCELLEME 05.08.2019 13:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre temmuz ayında Tüketici  Fiyatları Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 1,36 ve bir önceki yılın aynı  ayına göre yüzde 16,65 arttı.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, temmuz ayında  TÜFE'deki yüzde 1,36'lık artışın yüzde 1,6 artış beklentisinin altında  gerçekleştiğini ifade etti.

Bürümcekçi, endekste geçen yılın temmuz ayında bir önceki aya göre  yüzde 0,55 artış gerçekleştiğini hatırlatarak, "2003 yılı bazlı endeksin temmuz  ayları tarihsel ortalaması yüzde 0,16 artışla bu yıl için lehte baz etkisinin  olduğuna işaret ediyordu. Ancak, gerek geçici vergiindirimlerinin sona ermesi ve  gerekse Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve enerji fiyat ayarlamaları gözlenmesi  normalden daha yüksek enflasyona yol açtı." ifadelerini kullandı.

"MEYVE-SEBZE FİYATLARINDAKİ SERT DÜŞÜŞ, SINIRLI ARTIŞTA ETKİLİ OLDU"

Bürümcekçi, temmuzda meyve-sebze fiyatlarındaki yüzde 9'u aşan aylık  sert düşüşün sınırlı artışta etkili olduğunu belirterek, gıda dışı diğer  gruplarda daha karışık bir görünüm izlendiğini söyledi.

Gıda enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı gerilediğine  işaret eden Bürümcekçi, geçen yılın temmuz ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının  aylık yüzde 1,6, bu yıl da yüzde 4,1 azalış gösterdiğini belirtti. Bürümcekçi,  endeks tarihindeki yıllık ortalama artışı yüzde 10 civarında olan gıda  fiyatlarının seyrinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 13,9  olan yıl sonu tahminlerinin önemli belirleyicilerinden biri olacağını kaydetti.

Enerji grubunda yüzde 3 ile geçen yılın üzerinde artış izlendiğini  aktaran Bürümcekçi, "Vergi indirimlerinin sona erdiği mobilya, ev aletleri, araç  satın alımı gruplarında fiyat artışları yüksek, ancak diğer gruplarda ise fiyat  artışları ılımlı kaldı. Giyim fiyatları mevsimlik azalışının ise yüzde 3,2 ile  geçen yılki indirimin hafif üzerinde olması da yıllık enflasyonu hafif aşağı  çekti." diye konuştu.

"MANŞET ENFLASYON YILI YÜZDE 14 CİVARI KAPATIR"

Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı  dışında, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri  ve kamu fiyat/vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki risklerin yönünü  belirleyeceğine dikkati çeken Bürümcekçi, "Yeni bir kur atağı olmadığı durumda  geçen yılın oluşturduğu lehte güçlü baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun  düşüşünü sürdürerek üçüncü çeyrekte baz etkisi ile yüzde 10 civarına gerilemesi,  son çeyrekte ise tekrar yükselerek yılı yüzde 14 civarında bitirmesi olası  duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bürümcekçi, temel eğilim açısından izlenen göstergelerden çekirdek  enflasyonun yıllık bazda 1,34 puanlık artışla yüzde 16,2'ye çıktığını, hizmet  fiyatlarının yıllık artışının ise yüzde 14,57 ile sınırlı gerilediğini söyledi.

Merkez Bankası'nın "makul reel faiz" hedeflemesinin faiz indirimlerine  kapıyı açık tutacağını belirten Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"TCMB gelecek enflasyon beklentileri ve enflasyonun ana eğilimini baz  alarak buna Türkiye için makul olacak bir reel faiz ekleyerek hesaplayacak ve  patikaya uygun bir şekilde politika faizini belirlemeye devam edecektir. Başkan  Murat Uysal reel faiz seviyesi için Enflasyon Raporu'nda bir paylaşımda  bulunmadı. Türkiye'nin CDS priminin 350 civarı olması ve diğer gelişmekte olan  ülkelerin politika reel faizleri dikkate alındığında, TCMB'nin baz senaryosunda  politika faizini yıl sonuna kadar 16-17 aralığına çekme hesabı olduğu  söylenebilir."

"EYLÜL-EKİM AYLARINDA YILLIK ENFLASYONUN YÜZDE 10'A GERİLEMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, eylül-ekim aylarında yıllık  enflasyonun yüzde 10 bölgesine gerilemesini, hatta tek hane potansiyeli  taşıdığını öngördüklerini belirterek, yıl sonu için beklentilerini ise yüzde  14-15 aralığında koruduklarını kaydetti.

Henüz yüzde 18 olan yıl sonu politika faizi beklentilerinde  güncellemeye gitmediklerini aktaran Gödek, "Dış fiyatlama koşullarında oluşan  iyimser yaklaşım, ABD Merkez Bankası (Fed) ve  Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi  önemli para politikası belirleyicilerine gelişmekte olan ülkeler grubu için oyun  alanı sağlıyor. Risk iştahındaki olumlu seyrin son gelişmelerin ardından  sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri var. Artan ticaret ve Brexit  belirsizliklerinin, gelişmiş ülkeler para politikalarında gevşemeye neden olacağı  ortamda risk algısını uzun soluklu destekleyebileceği konusunda da şüphelere  sahibiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Baban 4 yıl önce Şikayet Et
    CHP çıkmış ,hani onların konuşmasını bilmeyen bir basın sözcüsü, Enflasyon yüzde 1,36 artmış diye ortalığı yıkıyor. Faizler düştü ne oldu diyor. Hatırlatırız TL de ki bol sıfır ve gecelik yüzde 7500 faiz ile kaç kişi zengin oldu ondan haber verin.
    Cevapla
  • Sakir 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonuç ne
    Cevapla
  • soner 4 yıl önce Şikayet Et
    he he
    Cevapla
  • pusula 4 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon yükseldi sen şimdi ne anlatmaya çalışıyorsun ?
    Cevapla