Yargıtay'dan ev kadınlarını ilgilendiren emsal karar

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, trafik kazasında hayatını kaybeden ev kadınının "destekten yoksun kalma tazminatının" hesaplanmasında asgari ücretli olarak kabul edilmesinin doğru olduğuna hükmetti

Yargıtay'dan ev kadınlarını ilgilendiren emsal karar
Yargıtay'dan ev kadınlarını ilgilendiren emsal karar
GİRİŞ 04.08.2019 12:23 GÜNCELLEME 04.08.2019 12:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yargıtay, herhangi bir işte çalışmayan ev kadınının trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle hükmedilen "destekten yoksun kalma tazminatının" hesaplanmasında kadının asgari ücretli olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verdi.

 

TAZMİNAT ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN HESAPLANDI

Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında, herhangi bir işte çalışmayan ev kadını hayatını kaybetti. Açılan dava üzerine Bingöl 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, kadının hayatını kaybetmesi nedeniyle "destekten yoksun kalma" tazminatına hükmetti. Tazminat, kadının asgari ücret düzeyinde gelir elde edeceği kabul edilerek hesaplandı.

İlk derece mahkemesi kararının temyizi üzerine dosya Yargıtay 17. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, kadının asgari ücret düzeyinde gelir elde edeceği düşünülerek hesaplama yapılmasının doğru olduğu sonucuna vardı.

ÇALIŞMANIN DEĞİL, YAŞAMSAL FAALİYETİN KARŞILIĞI

Dairenin kararında, zararın hesaplanmasında dikkate alınan asgari ücretin, bir çalışmanın karşılığı değil, ekonomik değer taşıyan yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinin karşılığı olduğu belirtildi.

'ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DİKKATE ALINAMAZ'

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, ev kadınının uğradığı zararın hesaplanmasında, ücretle fiilen çalışanlara uygulanan asgari geçim indiriminin ise dikkate alınamayacağına karar verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Alis 4 yıl önce Şikayet Et
    Ohh tüm kadınlar için özelliklede eşi çalışmayan veya çalışma imkanı olmayan için hayırlı olsun
    Cevapla
  • Güzel 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir uygulama.!
    Cevapla
  • Eci 4 yıl önce Şikayet Et
    Geride küçük çocuk varsa baba çalışıyorsa baktıracak kimse yoksa bakıcı için en az 1000 lira verecek hergün evde yemek yiyen bu insanlar çoğunlukla dışardan yemek zorunda kalacak hakkaten asgari ücret eder ütüsü var bunun temizlikçisi var
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu karar ölen kadının hakkı mı yoksa geride kalanlara ödül mü
    Cevapla
  • İmam 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen hiç hayatında diyet diye birşey duymadın mı İslamda hata ile öldürülenın diyeti 4.5 kg altındır. Ölenin ne iş yaptığınada bakılmaz
    Cevapla