Dünyaya böyle seslendi: Rumları masaya oturtun

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Uluslararası aktörler gerçekten yardımcı olmak istiyorlarsa doğalgaz konusunda inisiyatif alsınlar ve Kıbrıs Rum liderliğini doğalgaz konusunda masaya oturtsunlar” dedi.

Dünyaya böyle seslendi: Rumları masaya oturtun
Dünyaya böyle seslendi: Rumları masaya oturtun
GİRİŞ 29.07.2019 01:25 GÜNCELLEME 29.07.2019 02:34
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, adanın etrafında bulunan ve aranan doğalgaz yataklarıyla ilgili yaşanan krizlerle ilgili basın mensuplarına bir dizi açıklamalarda bulundu.

'RUMLARI MASAYA OTURTUN'

Özersay, doğalgaz konusunun 50 yıldır süren sonuç ama vermeyen müzakerelerden çok daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası aktörler gerçekten yardımcı olmak istiyorlarsa doğalgaz konusunda inisiyatif alsınlar ve Kıbrıs Rum liderliğini doğalgaz konusunda masaya oturtsunlar. Federal çözüm kısır döngüsü için tarafları masaya getirme çabası ortaya koyanlar, federal çözümün olamayacağını gördükleri halde bunda ısrar ediyorlarsa çözümü değil statükonun devamını istiyorlar demektir” dedi.



Özersay, sorunun sadece doğalgaz değil Kıbrıs Türkünün hakkını güvence altına alacak mekanizmaların oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Mesele sadece doğalgazı konuşma meselesi değildir, bizim için önemli olan şey Kıbrıs Türk Halkının bu kaynaklara dair haklarını güvence altına alacak bir mekanizma yaratmaktır. Bu da Kıbrıs Türk Halkının iradesini de bu süreçlere dâhil etmekle mümkündür. Aradığımız şey bu konuyu sadece konuşacak etkisiz ve yetkisiz bir komite kurulması değildir” ifadelerini kullandı.

'BMGK GERÇEKLE YÜZLEŞME CESARETİ GÖSTEREMİYOR'

BM Güvenlik Konseyi’nin son kararına da değinen Özersay, “Maalesef BM Güvenlik Konseyi, örgütün Genel Sekreteri tarafından yazılan raporda yer alanları dahi sulandırmaya çalışıyor ve gerçekleşme yüzleşme cesareti gösteremiyor. Oysa Genel Sekreter’in raporunda açıkça bu ve benzeri konularda tüm ilgili tarafların tanıma/tanımama meselesine takılmadan, bunu sorun haline getirmeden işbirliği yapabilecek mekanizmalar geliştirebileceklerini açıkça vurguluyor” dedi.
Genel Sekreter Antonio Guterres’in raporunun dahi görmezden gelindiğini söyleyen Özersay, “Güvenlik Konseyi kararına sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ne oldu? Bunu sulandırdıkları zaman gerçek değişti mi? Burada Kıbrıs adasının kuzeyinde Kıbrıslı Türklerin de bir devleti olduğu gerçeği değişti mi, ortadan kalktı mı? Bu konularda sonuç alabilmek için bizimle de işbirliği yapmak zorunda oldukları gerçeğini değiştirebildiler mi? Hayır. O zaman biraz cesaret göstersinler diyorum. Daha adil bir durum yaratamadığımız sürece bu coğrafyada istikrarı elde etmek ne mümkün?” ifadelerini kullandı.



TARAFLAR BİR ARAYA GELMELİ'

Kıbrıs Türklerinin tüm sorunların çözülmesi için istekli olduğunun altını çizen Özersay, “Biz Kıbrıs Rum tarafıyla çözüm olmadan da doğalgaz konusunda diyalog kurmaya ve işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz. Kıbrıs Rum tarafı ise Türkiye ile doğalgaz konusunda diyalog ve işbirliği yapmak istediğini söylüyor. Madem ki ilgili taraflar doğalgaz konusunda çözüm olmadan da diyalog ve işbirliğine hazırdır, o zaman geriye kalan tek unsur bunun için bir platform yaratmak ve tarafları bir araya getirmektir, bu konuda konuşmalarını sağlamaktır. Ancak bu sadece Türkiye ve Kıbrıs Rum tarafı arasında olamaz, bu bölgedeki kaynakların ortaklarından birisi olarak biz de Kıbrıs Türk Halkı olarak o masada olmalıyız, aksi düşünülemez” diye konuştu.

'ACİL GEREKLİDİR'

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, “Tarafsız olabilecek, dengeli, olabilecek bir ülke yahut bir uluslararası örgüt bu konuda inisiyatif alabilir. Bu, Kıbrıs Rum tarafında paylaşma konusundaki isteksizlik devam ederken sürekli olarak denen ve her defasında başarısızlıkla sonuçlanan federal ortaklık müzakerelerinden çok daha önemli, çok daha gerekli ve acildir” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR 26
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne masaya oturması ne halleri varsa görsünler anca boş boş konuşurlar rumlarla kesinlikle masaya oturup Bi anlaşma yapmasınlar adamların geçmişte neler yaptığını ne çabuk unuttunuz söylemleriyle halen bizi düşman görüyorlar geçmişte zihniyet aynıydı şimdide aynı hiç bir değişiklik yok
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Sorun şu ki niyetleri anlaşmak değil.Emperyalist vahşi batının gücü ve İsrail yalan makinesinin propagandası ile tüm kaynaklara çökmek. Yanlışı düzeltmek elimizde. Osmanlı düşmanlığı ile yurdumuzu vakti zamanında batıya peşkeş çekenler artık anlasınlar ki batı sadece kendini düşünür. Bizi vakti zamanında işgale gelenler , kuklaları devrilince yine işgale yeltendiler. Bari ellerinden şu doğal gazı kurtaralım.
    Cevapla
  • umut sert 4 yıl önce Şikayet Et
    senin arkanda koskoca Türkiye gibi bir devlet var bırak rumlar anlaşmak için kendini yırtsın
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    yaw onlara anlaşma diyen onlar bu arkadaş nerde yaşıyor
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    kendin bir iş yapamıyorsun konuşma hiç olmasın TC ye güven şuan ayakta duruyorsan TC sayesinde ayaktasın yalvarırcasına nebiçim konuşma bu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle