Bakan açıkladı! O ilimizde petrol üretilecek

Diyarbakır'da hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol üretimi yapılacak. Birkaç hafta içerisinde bölgede denemelere başlayacaklarını açıklayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Netice alırsak yılda en az 5-6 tane hidrolik çatlatma yöntemiyle üretim planlıyoruz" dedi.

Bakan açıkladı! O ilimizde petrol üretilecek
Bakan açıkladı! O ilimizde petrol üretilecek
GİRİŞ 26.07.2019 10:43 GÜNCELLEME 26.07.2019 10:43
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Yurt içindeki yer altı arama faaliyetleri hakkında bilgi veren Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Diyarbakır’da bir saha keşfi yaptık. Orada ilk defa hidrolik çatlatma yöntemiyle üretime başladık. Sadece düşeyde bir hidrolik çatlatma yöntemiydi. Şu anda hem düşey hem de yatay ilerleyerek hidrolik çatlatmayı da ilk defa denemiş olacağız. Birkaç hafta içerisinde orada denemelere başlayacağız" dedi.

 

 

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Dönmez, hidrokarbonla petrol aramaları için şunları söyledi:

HİDROKARBONDA HEDEF 135 KUYU

 

 

Geçtiğimiz yıl 65-70 sondajımız varken, bu sene hedefimiz Türkiye Petrolleri olarak 135 arama ve üretim kuyusu açmak. Bu rakama 30-35 özel sektör sondajları da gelir. Türkiye Petrollerinin günlük ortalama üretimi de 45 bin varillerde seyrediyor. Orada da arkadaşlarımıza dedim ki 'bunu 50 bin üstüne çıkarmamız lazım, artık bu seviyeler bize yetmiyor.' Bizim petrol kaynaklarımıza baktığımızda keşif ve üretim yapılan Güneydoğu sahalarımız var; Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis civarında, bir de Trakya’da sahalarımız var.

Trakya’daki sahalarımız daha çok gaz sahası. Ama Türkiye’de daha henüz araması yapılmamış İç Anadolu, Doğu Anadolu dahil birçok yerimiz var. Şimdi buralarda önce jeofizik testlerin, aramaların, yani sismiklerin yapılması gerekiyor. Yine İskenderun, Adana, Konya civarlarında da aramalarımız var.

SAHA KEŞFİ YAPILDI

Birkaç ay önce de Diyarbakır’da bir saha keşfi yaptık. Orada ilk defa hidrolik çatlatmayla üretime başladık. Sadece düşeyde hidrolik çatlatma yöntemiydi. Şu anda hem düşey hem de yatay ilerleyerek hidrolik çatlatmayı da ilk defa denemiş olacağız. Birkaç hafta içinde orada denemelere başlayacağız.

Bizim için önemli, çünkü oradaki petrolümüz ağır, sıkışmış bir petrol. Üretim zorlukları fazla, dolayısıyla maliyetleri yüksekti. Bu hidrolik çatlatmayla daha önce üretemediğimiz petrolü üretme imkânına kavuşacağız. İlk denememiz olumlu, şimdi arkadaşlar yataydakini de deniyorlar. Oradan da netice alırsak yılda en az 5-6 tane hidrolik çatlatma yöntemiyle üretim planlıyoruz.

YORUMLAR 24
  • Vanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hakkaride bol miktarda petrol var. Devlet bence oraya sondaj yapmalı
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Haydi gözünü sevdiğim hükümet, ilk zamanlarına dön, halkını düşün...kimseye pabuç bırakma...işsizliği çöz...çöz ki Seninle muhabbetimize gölge düşmesin...:))
    Cevapla
  • Vatan millet 4 yıl önce Şikayet Et
    Diyarbakır Batman Mardin Adıyaman Şanlıurfa buralarda petrol kaynıyor. Demedi demeyin.
    Cevapla
  • celil 4 yıl önce Şikayet Et
    yeter artik cikarin su mereti yillardir ayni sey.araplar petrolden simardi biz ihtiyacimizi karsilamiyoruz yeter artik ne gerekiuosa yapin
    Cevapla
  • ReisEmir 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi inşaallah, Allah utandırmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle