İş dünyasından faiz indirimi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun temmuz ayı toplantısında alınan faiz kararı belli oldu. Bu kararı olumlu bulan iş adamları "Merkez bankasından cesur bir karar. Faizde indirim umut verici, ancak tek seferde kalmamalı" çağrısında bulundu.

İş dünyasından faiz indirimi açıklaması
İş dünyasından faiz indirimi açıklaması
GİRİŞ 25.07.2019 16:15 GÜNCELLEME 25.07.2019 18:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirdi. İş adamları Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından açıklamalarda bulundular. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TCMB Para Politikası Kurulu’nun 425 baz puan faiz indirimi kararı için, “Faizde indirim umut verici, ancak tek seferle kalmamalı. Bir trendin başlangıcı olmalı. Faizin yüksek kaldığı her gün Türkiye’nin yatırım potansiyelinden çalmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

 

Avdagiç, yaptığı açıklamada, TCMB’in 425 baz puanlık faiz indirimi ile hem yatırım maliyetlerini geriye çektiğini hem de girişimcinin tek rakibini mevduat faizi olmaktan bir ölçü daha uzaklaştırdığını, geleceğe dönük bir umut getirdiğini kaydetti.

"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR"

 

Avdagiç, “Faiz indirimi, kaynaklarımızı dışarıda dünya ile rekabet etmek yerine, içeride faiz maliyetiyle rekabete harcamak zorunda kalmamamız için olumlu bir adım” ifadesini kullandı.

Şekib Avdagiç, enflasyonun yüzde 15’e gerilediğini, baz etkisini de hesaba katınca enflasyondaki düşüşün sürmesini beklediklerini belirtti.

"EKONOMİYE OLUMLU YANSIYACAK"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan ise "TC Merkez Bankası yeni yönetimince alınan faiz indirimi kararı ülkemiz ekonomisinin tüm aktörleri adına sevindirici bir gelişmedir. Merkez'in bu tutumu Yeni Türkiye'de yeri olmayan yüksek faiz,yüksek üretim maliyeti ve düşük yatırım tuzağına daha fazla düşülmeyeceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Kaan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"MÜSİAD olarak, TCMB'nin bu kararının bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansımasını temenni ediyoruz. Zira bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdürülebilir olması mümkün değildir.

Önümüzdeki süreçte kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz faiz oranlarının yanı sıra, ekonomi yönetimince iç talebi canlandırmaya yönelik alınan diğer önlemlerin, bilhassa yılın son çeyreğinden itibaren ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."

YENİDEN YATIRIM VE CANLANMA DÖNEMİNİN STARTI VERİLDİ

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları söyledi;

Merkez Banaksının faizleri düşürme gerekçesine baktığımızda aynı noktada buluştuğumuzu görüyoruz. Dövizin ve enflasyonun dizginlendiği, işsizliğin geriye düşmeye başladığı, dış ticaretin arttığı, cari açığın düştüğü, Borsası 100 bin puanını gören bir ülkede artık paradan para kazanma dönemi son bulmalı ve yatırıma odaklanılmalıdır. Ne var ki ülkemizde faiz oranları çok yüksek. Bu yüksek oran varken, yatırıma yönelen kişi bulmak haliyle zor oluyordu. Oysaki elimizdeki ekonomik verilere baktığımızda faizlerin düşürülmesi için gerekli ortam oluşmuştu ve Merkez bankası da bu konuda gereğini yapmıştır.

Enflasyonda Tek Haneli Rakamları Yakalayacağız

Kamu zamları nedeniyle Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkmıştı, Ağustos’ta enflasyonda aşağı indiğini hep birlikte göreceğiz. Eylül ayı baz etkisi, Bankaların Merkez Bankası kararı sonrası kredi ve mevduat faizlerini düşürmesiyle birlikte enflasyonda tek haneli rakamları yakalayacağız. Bütçemiz, vergi indirimlerinin bitmesi sonrası düzelmeye girecek. Yabancı yatırımcıların hisse toplayarak Türk varlıklarına olan ilgisini görüyoruz. Verilere baktığımızda çok yerinde bir karar oldu. İş dünyası olarak Merkez Bankasının bu kararı son derece yerinde ve beklentilerimiz doğrultusunda olmuştur. Merkez Bankası yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını vermiştir.

TİM BAŞKANI GÜLLE: KRİTİK ÖNEMDE VE İSABETLİ BİR ADIM

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, TCMB'nin faiz indirimi kararına ilişkin, "Faiz indirimi kararı, kritik önemde ve isabetli bir adımdır. Karar, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme sürecine geçişini hızlandıracak ve istihdama önemli bir katkı sağlayacak." dedi. 

Gülle, TCMB Para Politikası Kurulu’nun 425 baz puan faiz indirimi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, faiz indiriminin en kısa sürede reel sektörün finansman maliyetlerine yansıyacak olması açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.

İlkbaharın bitimiyle birlikte, enflasyondaki yapışkanlık etkisinin azaldığına dikkati çeken Gülle, "Türkiye’nin ödediği reel faiz yüksek kalmaya başlamıştı. Bu nedenle, söz konusu faiz indirimi, mal ve hizmet ihracatımızın rekabetçiliği açısından çok doğru bir zamanda yapılmıştır. Temmuz ve eylül aylarındaki toplantılarda yapılabilecek toplam 600 baz puanlık olası bir indirimin büyük bölümünün bu ayki toplantıda yapılmış olması, ilk etapta ağustos, eylül ve ekim aylarında piyasayı canlandıracak ve ekonomik büyümeye hızlı bir yansıma sağlayacaktır. 

Ayrıca sağlanacak kur istikrarıyla, mal ve hizmet ihracatının da ekonomik büyümeye katkısı katlanarak devam edecektir. 11. Kalkınma Planı’nda ihracata bugüne kadarki hiçbir kalkınma planında olmadığı kadar atıfta bulunulmuş olması, artık sürdürülebilir büyüme için sürdürülebilir ihracatın vazgeçilmez olduğunu teyit etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Gülle, TCMB Para Politikası Kurulu’nun faiz indirimi kararının, kritik önemde ve isabetli bir adım olduğunu belirterek, kararın Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme sürecine geçişini hızlandıracağı ve istihdama önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

DEİK BAŞKANI OLPAK: FİNANS SEKTÖRÜ DE BU KARARLA UYUMLU AKSİYON ALMALI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da enflasyonda devam eden iyileşmenin, finans maliyetlerinin de aşağıya doğru çekilmesini gerektirdiğini belirterek, dış dengedeki ve küresel risk iştahındaki iyileşmenin bu gerekliliği daha da uygun hale getirdiğini bildirdi.

Bugünkü faiz indirimi kararının, olumlu gidişata uygun bir yaklaşım olduğunun altını çizen Olpak, "Faiz oranının psikolojik sınır olan 20’nin altına çekilmesini ayrıca önemli buluyoruz. Önümüzdeki dönemde cari açıktaki azalma,enflasyondaki düşüş ve finansal koşullardaki iyileşme ile ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörüsü, iş dünyasının güveninin perçinlenmesi açısından büyük önem taşıyor. İş dünyası olarak finans sektörünün de bu kararla uyumlu aksiyon almasını ve Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde piyasa şartlarına uygun adımlarının devam etmesini bekliyoruz.Kararı olumlu karşılıyor ve küresel piyasalardan da faiz indirim sinyalleri olacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASINDAN CESUR KARAR

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman TCM Bankası PPK’nun faiz indirme kararını değerlendirirken; “Cesur bir karar! İnşallah ekonomik gelişime olumlu katkı sunar ve yaklaşık bir yıldır yaşanan sıkıntının aşılmasında ekonomik dinamikleri olumlu olarak tetikler” dedi.

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“TCMB’sı uzun zamandır, faizleri indirme konusunda bir tavır almakta zorlanıyordu. Gerek döviz hareketleri, gerek enflasyon ortamı, gerekse beklenti anketlerinin verileri bu kararı zorlaştırıyordu. Aynı zamanda küresel anlamda oluşmuş olan güvensiz atmosfer ve ticaret savaşları psikolojisi, tedirgin ediciydi.

Ülkemiz ekonomisinde meydana gelen bazı değişiklikler ve makro tablolarda meydana gelen iyileşme trendleri enflasyonun yönünü olumlu olarak etkilemiş ve dövizin ateşini söndürmüştü.

Faiz, Döviz ve Enflasyonun hep birlikte yüksek seviyelerde dolaşması yatırım ortamını ve özellikle ekonomik güven iklimini ciddi anlamda sarsıntıya uğratmıştı. Bu durumun sürdürülemezliği aşikardır.

Bir kısım ekonomik gelişim gösterge grafiklerinin olumluya, bir kısmının stabil görüntüye kavuşması TCMB’nı haklı olarak faizlerin indirimine yönlendirdi. Beklenti 2.5 puan civarlarında dolaşırken çok daha yüksek bir cesaretle 4.25 puan indirim yapıldı.

Politika faizinin 24 seviyelerinde kalması tüm sistemi tıkama fonksiyonu icra ediyordu. Piyasa faizlerinin 30’lara dayanmış olması iş ortamını adeta durdurmuştu. Şimdi psikolojik sınır olan 20’lerin altına inmiş olması önemli bir açılım sağlayacaktır.”

YORUMLAR 11
  • müslüman 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz tamamen bitmeli
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    faizi sıfılayın hatta eksiye geçirin, insanlar yatırım yapmaya mecbur kalsın...Başka türlü bu ülkenin gelişmek gibi bir kaygısı olmayacak...
    Cevapla
  • Tcccc 4 yıl önce Şikayet Et
    El insaf yaw faiz yüzde yirmi dört çok degilmi tüm ülkelerde yüzde beş ve altı birde İslam ülkesi olacağız
    Cevapla
  • türk 4 yıl önce Şikayet Et
    tüsiad denen topluluk niye açıklama yapmıyor vatandaşın ve memleketin lehine olan hiç bir olumlu adımda sesleri çıkmıyor
    Cevapla
  • Ahmet Çetin 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru
    Cevapla
  • Ccc 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah devamı kısa sürede gelir yoksa bu faizle türkiyede birşey olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle