Kira zam oranı belli oldu!

Kira sözleşmesi Temmuz ayında yenilenecek olan kiracılar ve ev sahipleri kira zam oranının açıklanacağı tarihi heyecanla bekliyorlardı. Kira zam oranı belli oldu. Ev sahipleri kiracısına ne kadar zam yapacaklarını araştırmaya başladılar

Kira zam oranı belli oldu!
Kira zam oranı belli oldu!
GİRİŞ 21.07.2019 14:41 GÜNCELLEME 21.07.2019 15:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kira zam oranı belli oldu. Tüm ev sahiplerinin ve kiracıların merakla bekledikleri oranlar Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklandı. Kira sözleşmeleri Temmuz ayında yenilenecek olan kiracılar ve ev sahipleri ne kadar zam yapılabileceğini merak ediyorlardı. Geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre hesaplanıyor. Peki Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak? Temmuz kira artış hesaplama örneğine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar... 

 

 

 
KİRA ZAM ORANI BELLİ OLDU! 
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre Türkiye'de Haziran döneminde 12 aylık TÜFE oranı yüzde 19,88 oldu. Kiracılara bu ay yüzde 19,88 oranında zam yapılabilecek. 
 
TEMMUZ KİRA ARTIŞ HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Hesaplama örneği
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 19,88
Zam bedeli: 198,8 lira
Zamlı kira bedeli: 1.198,8 lira
 

KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.
Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir.

KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?
Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.
Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.

 

 

 

YORUMLAR 12
  • Ali Veli Konya 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada 1 ev alındığında kirası ortalama 10-15 yılda geri döndürüyor. Büyük şehirlerde evi olmayan aylık 5000 bin TL altından geliri olanlar geçinemiyor doğru düzgün buna rağmen niçin ısrarla büyük şehirlerde hem kendilerini hem de ailelerini sefil ediyorlar? Dönün köyünüze orada ev bedava su bedava. 100 tane koyun besleyin yıllık temiz 40-50 bin TL kazanın. Sermayeniz, eviniz ahırınız yeriniz yok ise köyde, bütün köyler boş evler ,ahırlar meralar, arıziler boş. Bizim köyde çoban bulamıyoruz köyde sadece 5 hane var. 60 hanenin evleri, arazileri, ahırlar boş, Gelin 2 yıl çobanlık yapın yada arazileri ekip biçin size 2 yılda 100 koyun sermayesi çıkar.
    Cevapla
  • Ali Veli Konya 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar 1 ev alabilmek için 500 bin TL ödüyor 1500TL kira alıyor bununda 18% Devlet vergi olarak alıyor, ev sahibine 1230TL kalıyor. Kısaca 500 bin TL verip alınan ev kiraya verilince 30 yılda ancak geri dönüyor. Halbuki 500 bin TL bankaya yatırılsa yıllık 24% getirisi yani aylık 10 bin TL getirisi var. Aylık 10bin TL getiri ile hem daha güzel bir evde kirada durulur hem de üste para biriktirilir. Nitekim şuan konut satılmamasının sebeplerinden biriside budur.
    Cevapla
  • pirana61 4 yıl önce Şikayet Et
    insanları zam yapmak için teşvik etmeyin bu ne terbiyesizliktir işinize bakın
    Cevapla
  • mmmmm 4 yıl önce Şikayet Et
    Yuhhhh türkiye ekonomisi senede yüzde yirmi mi buyudu.bu nasıl bir haksızlık.ayıp.
    Cevapla
  • levent balkes 4 yıl önce Şikayet Et
    Yakın da maaşı oraya veririz tüik ne dersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle