Ekonomi ne F-35'i ne de Fitch'i tınlamadı!

Piyasalar, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarma ve yaptırım tehdidini hiç umursamadı. Tahvil gösterge faizi yüzde 17,76 ile son bir yılın en düşük değerine geriledi. Borsa İstanbul dört ay aradan sonra 101 bin sınırın aştı. Kurların yükseleceği beklentisinin aksine dolar/TL seviyesi 5,69 ile sabit kaldı.

Ekonomi ne F-35'i ne de Fitch'i tınlamadı!
Ekonomi ne F-35'i ne de Fitch'i tınlamadı!
GİRİŞ 19.07.2019 07:44 GÜNCELLEME 19.07.2019 14:08
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin hava güvenlik sistemi konusunda egemenlik hakkını kullanmaktan vazgeçmeyerek sergilediği dik duruş, piyasaları coşturdu. ABD; Türkiye’nin F35 programından çıkarıldığını resmen duyurması piyasalarca sakin karşılandı. Bu kararı rağmen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun haftaya yapması beklenen faiz indirimine odaklı piyasada dolar/TL'de 5,70’in altında, Avro/TL ise 6,40’ın altında kalmayı sürdürdü. 

 

 

FİTCH VE F35 KARARINA RAĞMEN

S-400 teslimatının başlamasıyla geçtiğimiz cuma günü 5,7780 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, hafta sonunda TCMB Başkanı Murat Uysal'ın yaptığı açıklamalar ve Fitch'in not indirimine rağmen aşağı yönlü bir seyir izliyor. Piyasada dolar/TL hafta başından bu yana 5.73-5.67 bandında, Avro/TL ise 6.37-6.40 bandında seyrediyor.

 

 

BORSA İSTANBUL COŞTU

ABD’nin yaptırım şımarıklığının artık para etmediğini gösteren ikinci önemli gelişme ise dün Borsa İstanbul cephesinde yaşandı. Borsa İstanbul ulusal 100 Endeksi, dört ay aradan sonra 101 bin sınırın aştı. Güne yatay bir seyirle başlayan endeks, ilk gün boyunca alıcılı bir seyir izledi. Günün ilk yarısını 589 puan yükselişle 100 bin 396 puandan tamamlayan endeks, ikinci yarıda da yükselişini sürdürdü. Aylar sonra 102 bin sınırına yaklaşan Borsa İstanbul, günü 101 bin 566 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortala yüzde 1,76 değer kazandı.

GÖSTERGE FAİZİ ÇAKILDI 

Türkiye’nin iki yıllık tahvilinin gösterge faizi son bir yılın en düşük değerine geriledi. Son olarak 1 Haziran 2018’de yüzde 17,74 puandan kapanan gösterge tahvil faizi dün yüzde 5,3 gerileyerek 17,76 seviyesine düştü. Geçen yıl ekim ayında yüzde 27’ye kadar fırlayan gösterge tahvil faizi, ocak ayında yüzde 20’nin altına düşse de mayısın ilk haftasında tekrar yüzde 24 seviyesinin üzerine çıkmıştı. 

 

GÖZLER HAFTAYA YAPILMASI BEKLENEN FAİZ İNDİRİMİNDE

Analistler kısa vadede piyasa için en önemli verinin Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK)’nın yapması beklenen faizi indirimi gösterirken, yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalması da Türkiye piyasalarındaki olumlu seyri destekliyor. Doların yükselmesini baskılayan unsur ise ABD Merkez Bankası Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklemesi olarak dikkat çekiyor. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 5
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırım kararı alınırda piyasa tınlamazsa yazın haktır.ama şuan millete moral pompalamaktır yapılan.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    atilla da serbest kalıyor ülkemizin gözbebeklerinden halkbank ı artık üstliğe çıkarmak lazım değerinin çok ama çok altında ülke adına kayıp malesef
    Cevapla
  • Halk 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi böyle diyoruz, sonra işler tersine dönünce saldırı yapılıyor diye ağıt yakıyordu. Lütfen bu ikilemden kurtulalım artık.
    Cevapla
  • Economic TEF 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın R.T. Erdoğan Merkez Bankasının Başındakini Görevden Almasıyla Büyük Bir Adım Atmış Oldu . Teşekkürler Başkanım .
    Cevapla
  • Baba 4 yıl önce Şikayet Et
    Tınlamadı değil tınladı yazmalısınız ne... Ne... İfadesinden sonra yüklem olumsuz kullanılmaz
    Cevapla