Mutlak yoksulluk AK Parti ile bitti

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, AK Parti iktidarının, son 17 yılda ekonomide sağladığı başarıları ve sosyal alandaki paylaşımcı kararlarıyla 2002 öncesindeki mutlak yoksulluğu bitirdiğini belirtti. Ağbal, “Mutlak yoksulluğun ortadan kaldırılmasının en önemli sebeplerinden biri oluşan refahın adil şekilde paylaşılması oldu” dedi.

Mutlak yoksulluk AK Parti ile bitti
Mutlak yoksulluk AK Parti ile bitti
GİRİŞ 18.07.2019 08:35 GÜNCELLEME 18.07.2019 09:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AK Parti iktidarı öncesinde Türkiye'de mutlak yoksulluğun sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, son 17 yılda ise ekonomideki olumlu gelişmeler, sosyal alanda AK Parti hükümetinin aldığı paylaşımcı kararları uygulamasıyla artık Türkiye'nin mutlak yoksulluğu sıfırlayan bir ülke konumuna ulaştığını belirtti. Ağbal, şöyle devam etti: "Son 17 yılda Türkiye ekonomisi yılda ortalama yüzde 5,5 büyüdü. Bu uzun dönem ortalamalarıyla karşılaştırıldığında son derece önemli. Türkiye, bu dönemde hem ekonomik olarak büyüdü hem de bu büyümeden bütün sosyal kesimler pay aldı. Dolayısıyla mutlak yoksulluğun ortadan kaldırılmasının en önemli sebeplerinden biri de oluşan refahın adil şekilde paylaşılması oldu."

 

 

Mutlak yoksulluk, hanehalkı veya bireyin yaşamını sürdürebilecek asgari refahı yakalayamaması olarak tanımlanıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA DESTEK

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında BM Genel Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Düzeyli Siyasi Forum'da, ''Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme Raporu'' sunan ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Türkiye'nin ikinci Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme Raporu'nu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal sundu. Söz konusu rapora ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, Türkiye'nin 2015'te dünyadaki tüm ülkelerin liderlerinin ortaklaşa belirlediği 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine bağlılığını her zaman sürdürdüğünü belirtti.

10 YILDA YAPILANI 4 YILDA YAPTIK

Naci Ağbal, Türkiye'nin 2023'te daha çok üreten, ürettiğini ihraç eden, dışa açık, kurallı serbest piyasa ekonomisinin daha da güçlendiği, demokrasinin kurumsallaştığı bir ülke konumunda olacağını da ifade etti. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, dünyayı korumak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ve küresel hedefler olarak da bilinen "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin 10 yıl gibi bir sürede gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği tartışılırken, 4 yılda iki kez gönüllü rapor sunan Türkiye, ''uluslararası alanda başarı örneği oluşturan bir ülke olmayı'' hedefliyor. Türkiye’nin 2016’da birinci Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme Raporu’nu sunduğuna işaret eden Ağbal, “Bu yıl da ikinci gözden geçirmeyi yaptık ve bunu çok önemsiyoruz gönüllü gözden geçirme noktasında rahatız, yaptıklarımız çok” dedi.

TÜRKİYE SAĞLIKTA ÖRNEK

Türkiye'nin sağlıkta da uluslararası başarılar elde ettiğine dikkat çeken Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu: "Son 17 yılda sağlıkta dönüşüm programıyla Türkiye sadece kendi içinde değil, uluslararası alanda da sağlık alanında çok önemli değişim ve dönüşümü gerçekleştirdi. Sağlıkta dönüşüm programı sayesinde Türkiye, sağlıkta erişimde bugün Dünya Sağlık Örgütünce diğer ülkelere örnek gösterilen bir ülke. Bir taraftan vatandaşlarımızın her aşamada sağlık hizmetlerine erişimini sağlayacak önemli adımları bu dönemde attık. Özellikle koruyucu sağlık hizmetleri anlamında çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Son dönemde artık sağlıkta yoğunlaştığımız alan sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması: Özellikle hastaların hastanede yatış hizmetine ilişkin, nitelikli odalardan tutun da şehir hastanelerine kadar birçok projeyi uygulamaya koyduk."

YORUMLAR 5
  • Ayyıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru tespitler
    Cevapla
  • tayyip 4 yıl önce Şikayet Et
    Üst akıl ingiliz derin devletinin dünyaya yaydığı ekonomik krizin ve terörün çözümü bir lider etrafında toplanarak islam birliğini kurmaktır
    Cevapla
  • Ayarci 4 yıl önce Şikayet Et
    Yoksulluk ve yolsuzluk daha bitmedi bu adam nerede araştırma yapmış.adalet istiyorum.issizligin %13 olduğu yerde yoksulluk olmaz mı.emekli maaşı yetersiz olduğundan milyonlarca emeklinin çalışması gerekiyor ...
    Cevapla
  • sivaslı 4 yıl önce Şikayet Et
    Göz göre göre yalan söylüyorsunuz.Adil paylaşım nasıl çıkın da televizyonda millete bir açıklayın da biz de öğrenelim.Bu taraftan hiçte öyle gözükmüyor.
    Cevapla
  • vatansevdalısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim insanımız sağlanan bu REFAH düzeyini ÇAĞDAŞ yaşamı Avrupalı gibi yaşamak zannedip DİN-İMANI rafa kaldırmıştır. Dinsizlik ve yapılan bu hizmetleri görmezden gelerek HAİNLİKTE sınır tanımaz olduk.
    Cevapla